Parhaat pihapelit kautta aikojen!

multicolored number boards
Kuva: Eric Tompkins

Meidän perheemme oleilee paljon ulkona olkoot sitten kesä tai talvi. Kesällä säiden suosiessa oleskellaan paljon rannalla mutta viileämmällä säällä saamme ajan hujahtamaan hetkessä erilaisten pelien merkeissä ihan omalla pihallamme. 

Monet perheemme pihaleikeistä on saanut kimmokkeen meidän vanhempien lapsuudesta. Niistä itselläni on niin ihanat muistot ja haluankin, että lapseni voisivat muistella hymyissä suin lapsuuttaan missä pelattiin erilaisia pihaleikkejä ja jatkaa hyväksi katsottua perinnettä vielä eteenpäin. Olemme onnellisessa asemassa, että pihapiirissä on lapsia, joiden kanssa hipat sun muut onnistuvat aina. Ajattelinkin siis listata meidän perheemme/naapuruston parhaimmat pihapelit, ja niitähän riittää!  

person sitting in front of assorted-color pens
Kuva: Jelleke Vanoote
 • PuksPum. Tästä pelistä en ole kenenkään muun kuulleen ja isäni väittääkin kiven kovaan, että hän itse tämän pelin olisi keksinyt. Lapsuuteni parhaimpia muistoja olen saanut tämän leikin tiimellyksessä. Parhaiten peliä kuvaa paintball. Jaetaan pelaajat kahteen joukkueeseen.  Joukkueet hakevat paikkansa eri puolilta taloa tai muuta taistelupaikkaa. Joukkueet näkevät vielä tässä vaiheessa toisensa ja huutavat kovaan ääneen PELIII! Sen jälkeen pelaajat juoksevat suojaan ja lähtevät vakoilemaan toisen joukkueen kilpailijoita. Kilpajoukkueen osapuolen nähtyään on huudettava hänen nimensä mahdollisimman nopeasti esimerkiksi, LAURI PUM, jolloin kilpailija joutuu pelistä pois. Pelin tietenkin voittaa joukkue, joka on “ampunut” kilpajoukkueen kaikki jäsenet. Meillä aseina toimii yleensä ihan omista käsistä tehty “pyssyt”. Tässä pelissä meillä on aikuisetkin täysillä mukana ja nauru raikaa.  
 • Omat. (tunnetaan myös nimellä kirkonrotta ja konkka) Arvotaan joukosta ensimmäinen etsijä ja päätetään yhdessä kotipesä, esimerkiksi lipputanko tai ovi. Päätetään pelialue.  Etsiä laskee kotipesällä silmät kiinni, jonka aikana muut menevät piiloon. Etsiä lähtee etsimään piiloutujia ja nähtyään jonkun hän juoksee kiireesti kotipesälle huutamaan löydetyn nimen, esimerkiksi: ”Laurin nimet”. Peli jatkuu etsijän etsiessä muita osallistujia. Jo muut löydetyt osallistujat voidaan pelastaa vielä piilossa olevien toimesta. Piiloutunut henkilö juoksee koskettamaan kotipesää ja huutaa: ”Omat nimet kirjoissa”. Etsijä pyrkii estämään tämän ja ehtimään kotipesälle ennen pelastajaa. Jos löydetyt saadaan pelastettua, alkaa peli alusta. Helppoa ja hauskaa! 
 • Kymmenen tikkua laudalla. Yksinkertaisuudessaan kerätään kymmenen tikkua laudalle. Valitaan yski jäämään etsijäksi. Joku pelaajista polkaisee tikut laudalta lentoon ja kaikki juoksevat piiloon. Kun muut menevät piiloon etsijä kerää kaikki tikut takaisin laudalle ja sen tehtyään huutaa “kymmenen tikkua laudalla” jonka jälkeen lähtee etsimään piiloutujia. Piiloutujan nähtyään juoksee takaisin laudalle ja huutaa kuuluvalla äänellä “Lauri nähty” jolloin piiloutuja tulee laudan luokse ja odottamaan mahdollista pelastajaa. Jos joku piilossa olija kerkeää juoksemaan laudalle ennen etsijää ja polkaisemaan tikut taas ilmaan, peli jatkuu. Peli päättyy, kun etsijä on löytänyt kaikki piiloutujat.  
 • Lipunryöstö. Ai että, tässä saa hien pintaan aikuinenkin! Pelistä on kaksi variaatiota. Joko tavara, joka yritetään anastaa toiselta joukkueelta, piilotetaan tai jätetään näkyviin. Meidän pelissämme se yleensä piilotetaan, jolloin peli saa hieman lisäjännitystä. Jaetaan joukko taas tasapuolisesti. Ja rajataan pelialue esimerkiksi takapiha kahtia ja päätetään kummankin joukkueen “vankilat” johon vastapuolen pelaajan kiinni jouduttuaan menee.  Näin lyhykäisyydessä peli etenee. Vastapuolet yrittävät napata toisen puolen esineen (lippu, lelu, mikä vaan) Ja viedä omalla puolelle. Samalla kun vastapuoli yrittää napata toisen puolen lippua, he taasen yrittävät ottaa heitä kiinni ja kiinni saatuaan voivat viedä vankilaan. Vankilasta pääsee, jos oman joukkueen pelaaja tulee sinut sieltä pelastamaan. Peli loppuu, kun jompikumpi joukkueesta löytää toisen lipun ja pääsee omalle puolelle ilman että jää kiinni. Kunnon kissa-hiiri leikkiä! Säännöt saattavat tuntua aluksi hieman vaikeilta, mutta leikin kautta oppii hyvin nopeasti. 
 • Peili. Yksi jää peiliksi ja kääntyy poispäin muista pelaajista. Muuta menevät parin metrin päähän “peilistä” ja yrittävät lähestyä peiliä niin ettei peili kääntyessään huomaa liikettä. Jos peili huomaa jonkun pelaajan liikkeen, pelaaja joutuu palaamaan lähtöruutuun. Pelin voittaa se, joka on ensimmäisenä tarpeeksi lähellä “peiliä” ja pystyy koskettamaan häntä. 
 • Tervapata. Piirretään maahan iso noin 3mx3m ympyrä. Ympyrän laidoille piirretään kilpailijoille omat ympyrät, joihin he asettuvat seisomaan kasvot ympyrän keskiosaa kohden. Valitaan yksi pelaajista kiertämään “tervapataa” Kiertävä henkilö tiputtaa oman esineensä valitsemansa pelaajan taakse, jolloin kyseinen henkilö lähtee juoksemaan päinvastaiseen suuntaan kuin esineen tiputtaja. Takaisin tiputetun esineen luokse ensimmäisenä ehtinyt pelaaja saa jäädä paikalle ja joka ei kerennyt pesään ensimmäisenä jatkaa tervapadan kiertämistä ja tiputtaa taas toiselle kepin. Olen myös huomannut, että peliä voi myös pelata siten että kuka ei kerkeä pesään ensimmäisenä tippuu pelistä pois ja loppupeleissä jaa vain yksi pelaaja jäljelle. 
 • Terassilla kortti- tai lautapelien pelaaminen. Huonon sään tai liian helteisen kelin iskiessä on parasta ottaa Uno-kortit tai joku lautapeli terassin suojaan ja nauttia pelaamisesta. 
 • Mölkky ei varmasti esittelyä kaipaa. Ja mikä parasta lapset oppivat matematiikkaa tätä peliä pelatessa! 
 • Kroketti.  Aivan loistavaa ajanvietettä ja meillä lasten kanssa saattaa krokettia pelatessa mennä jopa muutama tuntikin! Ratojen vaikeusastetta on hyvä muunnella lasten ikätason mukaan. 

Tärkeintä meille on pihapeleissä se, että kaikilla on kivaa. Meidän naapurustossamme on monen ikäisiä lapsia ja on tärkeää, että jokainen otetaan leikkiin mukaan, oman ikätasonsa mukaisesti. On myöskin tärkeää missä peleissä tahansa joukkueita vaihdellaan ja ne pidetään tasapuolisena sekä hipaksi/etsijäksi jäänyttä vaihdellaan usein, että leikki pysyy kaikilla mielekkäänä ja hauskana.  

Tuliko yhtään tuttua peliä vastaan? Moni näistäkin pihapeleistä varmasti kulkee jollain toisella nimellä ja säännöt saattavat olla hiukan erilaiset. Mitkä ovat teidän perheenne parhaimmat leikit ulkona? Tulevatko vanhemmat leikkiin mukaan vai katsotteko vierestä lasten temmellystä? 

Kivoja pelihetkiä! 

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)