Tukiviittomista apua vuorovaikutukseen: kuinka pääsen alkuun?

Tukiviittomista apua vuorovaikutukseen: kuinka pääsen alkuun?
Kuva:Ana Tablas

Kirjoittaja: Anna-Leena

Pienen lapsen on vaikea viestiä haluistaan ja havainnoistaan, kun puhetta ei vielä tule. Lapsi kuitenkin haluaisi kertoa jo kaikenlaista ja kommunikaation puute saattaa aiheuttaa turhautumista ja kiukkua.  Mitä jos voisit auttaa lastasi kommunikoimaan jo ennen kuin sanat löytyvät? Kaksplus.fi sivustolla ilmestyneessä artikkelissa puheterapeutti Sanni Katunpää kertoo milloin ja miksi tukiviittomat voi ottaa käyttöön ja kenelle viittomista voi olla hyötyä.

Mitkä tukiviittomat?

Tukiviittomat on helppo tapa  kehittää yhteistä vuorovaikutusta ja tukea lapsen kommunikaatiotaitoja. Tukiviittomat ovat viittomakielen yksittäisiä viittomia, joita voi alkaa käyttämään kommunikoinnin tukena jo noin puolivuotiaan vauvan kanssa. Lapselta viittomien oppiminen vie aikansa, mutta niiden avulla hän voi oppia viestimään tarpeistaan ja ajatuksistaan jo ennen puhumaan oppimista. Tukiviittomia on jo pitkään käytetty esimerkiksi puheterapian työkaluna.

– Kielen kehitys on hyvin yksilöllistä, mutta jos esimerkiksi parivuotiaalla lapsella ei ole vielä sanoja, voi asiasta herätä huoli. Tällöin avuksi voidaan ottaa tukiviittomat, kertoo puheterapeutti Sanni Katunpää moniammatillista kuntoutusapua tarjoavasta Tutoriksesta, kaksplus.fi sivustolla aiemmin ilmestyneessä artikkelissa.

Kenelle tukiviittomista on hyötyä?

Tukiviittomista voi olla  on apua monenlaisissa tilanteissa. Esimerkiksi ylivilkkaat lapset saattavat hyötyä tukiviittomista: kun puheeseen on vaikea keskittyä, ohjeet voivat mennä paremmin perille, kun sanottua tuetaan viittomalla. Tukiviittomista voi olla apua myös silloin, jos lapsella on kehityshäiriö tai esimerkiksi autismikirjon häiriöitä. Tukiviittomia voi oppia käyttämään kuka vain pikkulapsiarjessa. 

–Tukiviittomista on hyötyä kenelle tahansa, Katunpää sanoo.

Kuinka tukiviittomat toimivat?

Puhuminen on paitsi kognitiivisesti myös fyysisesti vaikea prosessi. Tukiviittomien käyttäminen viestinnän tukena onkin loistava idea.  Puheäänteiden tuottaminen suussa on huomattavasti vaikeampaa kuin sormien tuominen suun eteen (“ruoka”) tai kämmenen läpsäyttäminen reiteen (“koira”).

Tukiviittomat eivät ainoastaan korvaa sanoja, vaan ne myös tukevat kommunikointia muillakin tavoilla. Viittomien käyttö vahvistaa vuorovaikutustilannetta, sillä lapsi kiinnittää paremmin huomiota tukiviittomilla tapahtuvaan kommunikointiin kuin pelkkään puheeseen. Kun aikuinen viittoo, lapsi lähtee luontaisesti seuraamaan tätä katseellaan.

Viittomissa yhdistyvät näkeminen, liike ja kosketus. Näistä taas syntyy monipuolinen muistijälki, joka palautuu mieleen helpommin kuin puhuttu kieli.

Vaikuttaako tukiviittomat puheeseen?

Jos lapsi oppii kommunikoimaan viittomalla, riittääkö motivaation puheen oppimiseen?

– Tässä on yleisin tukiviittomiin liittyvä harhaluulo, Sanni Katunpää huomauttaa.

Tukiviittomia käytetään kommunikoinnin apuna, puheen rinnalla: kun sanoo sanan, näytetään myös viittoma. Puheesta viitotaan tietyt avainsanat, jotka valitaan itse: “Katso, tuolla menee koira”, “Otatko maitoa?”.

Useat tutkimukset osoittavat, etteivät tukiviittomat hidasta lapsen puheen kehitystä: päinvastoin. Tukiviittomien käyttö ei myöskään ole sama asia kuin viittomakielen opettaminen lapselle. Viittomakieli on oma kielensä, ja tukiviittomat sen sijaan yksittäisiä sanoja. Kaikkea puhuttua ei ole tarkoitus viittoa lapselle, eivätkä viittomat missään nimessä korvaa puhuttua kieltä. 

Milloin ottaa viittomat käyttöön?

Viittomien käytön voi aloittaa silloin, kun vauva selkeästi hakee kontaktia katseellaan. Sanoja tapaileva taaperokin voi hyötyä viittomista kunnes oppii puhumaan, joten myöhemminkin voi aloittaa.

Lapselle voi periaatteessa viittoa mitä tahansa käsimerkkejä, mutta hyödyllisintä lapsen kannalta on kuitenkin käyttää suomalaisen viittomakielen viittomia. Jos myöhemmin käy ilmi, että puheen tuotanto viivästyy, osaa lapsi jo viralliset viittomat, joita voidaan käyttää myös esimerkiksi päiväkodissa. Oikesta viittomista voi olla myös hyötyä lapselle, sillä niiden ansiosta lapsi ymmärtää myös muita viittovia ihmisiä.

Uusia viittomia kannattaa ottaa käyttöön vain pari kerrallaan, ja niitä kannattaa opetella ja toistaa pari kolme viikkoa, ennen kuin ottaa käyttöön seuraavia. Aluksi voi mennä kuukausia, ettei lapsi itse näytä viittomia takaisin, mutta kärsivällisyys palkitaan. Kun lapsi alkaa vastata viittomiin, perhe voi alkaa opetella niitä lisää.

Näin pääset alkuun

1. Aloita asioista, jotka kiinnostavat lasta

Esimerkiksi pallo, koira, maito tai lamppu voivat olla sopivia ensimmäisiä viittomia. Kuten kaikessa oppimisessa, motivaatiolla on tärkeä rooli. Kun aloittaa jostain, mikä kiinnostaa lasta, hän motivoituu helpommin ja oppii paremmin

2. Viito arkitilanteissa

Aikuinen näyttää mallia, ja lapsi oppii perässä. Tukiviittomien oppimismekanismi on sama kuin puhumaan oppimisessa. Viittomia ei siis opetella pöydän ääressä istuen, vaan niitä käytetään leikkiessä ja muissa arkitilanteissa.

3. Aloita sanoista, jotka kiinnostavat lastasi ja jotka toistuvat arjessa usein

Esimerkiksi nämä viittomat voi näyttää rattaissa istuvalle pienelle, kun liikutte ulkona.

Koira: Tuo toinen kätesi ulkoreidellesi ja taputa reittä kaksi kertaa kämmenelläsi kuin kutsuisit koiraa luoksesi.

Auto: Laita kädet nyrkkiin ja nosta ne eteesi, erilleen toisistaan rinnan korkeudelle. Heiluta käsiä kuin liikuttaisit rattia.

Keinua: Tuo molempien käsien etu- ja keskisormet yhteen. Laita toisen käden sormet toisten päälle ja tee keinuvaa edestakaista liikettä rintasi edessä.

Pallo: Tuo molempien käsien sormet yhteen ja pyöristä niitä hieman. Tee käsilläsi pallon muoto niin, että aloitat tuomalla peukaloiden ulkosyrjät yhteen, viet kädet erillään alaspäin ja kaarrat ne takaisin yhteen niin, että pikkusormien ulkosyrjät koskettavat toisiaan.

Käytetäänkö teillä tukiviittomia kommunikoinnin tukena?

Asiantuntijana Sanni Katunpää, Tutoris Oy.

Lähteet: papunet.net, suvi.viittomat.net

kaksplus.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *