Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvussa: näin suojaudut puremilta ulkoillessa ja retkeillessä

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvussa: näin suojaudut puremilta ulkoillessa ja retkeillessä
Kuva: Erik Karits

Teksti: Anna-Leena

Punkit eli puutiaiset levittävät ihmiselle vaarallisia viruksia ja bakteereita. Vaikka puutiaisia on edelleen määrällisesti enemmän rannikkoalueilla ja saaristossa, esiintyy niitä runsaasti myös kaupunkien viheralueilla. Iltasanomien sivustolla julkaistussa uutisessa Turun yliopiston biologian laitoksen yliopistonlehtori Eero Vesterinen kertoo, että esimerkiksi Helsingin keskuspuistossa on punkkeja jo runsaasti.

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvussa

Punkit ovat runsastuneet voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Syyksi tähän arvellaan ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin ja/tai niiden isäntäeläimiin. Kaupunkien lisäksi punkit ovat levinneet myös yhä pohjoisempaan. Myös puutiaisaivotulehdusten määrä on kasvanut huomattavasti. Suomessa todettiin viime vuonna 91 tapausta, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Vuonna 2019 tapauksia oli 69.

TBE (tick-borne encephalitis) on virustauti, jota vastaan on olemassa rokote. 1990-luvulla suurin osa TBE-tautitapauksissa oli Ahvenanmaalla. Nyt kun kaikki ahvenanmaalaiset saavat taudilta ehkäisevän rokotteen, tautia tavataan enemmän muualla. Eniten TBE-tapauksia olikin viime vuonna Husin alueella.

Punkit levittävät myös bakteeria, josta voi seurata toinen tauti eli Lymen borrelioosi. Borrelioosia vastaan rokote ei suojaa, mutta borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla. Helsingistä on löytynyt paljon uusia viheralueita, joilla tauteja levittäviä punkkeja on. Punkkitutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta kertoo iltasanomien uutisessa, että esimerkiksi Keskuspuiston pusikoissa puutiaisia on ihan runsaasti. Sormunen kuitenkin korostaa, että ulkoilua ei kannata alkaa vältellä tai pelätä punkkipelon vuoksi, sillä punkkeja vastaan on helppo suojautua.

Punkkitutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta korostaa , että ulkoilua ei kannata alkaa vältellä tai pelätä punkkipelon vuoksi.

Näin suojaudut punkeilta ulkoillessa ja retkeillessä

  • Vältä pusikoissa ja korkeassa ruohikossa liikkumista.
  • Jos alueella on paljon punkeille sopivia isäntäeläimiä eli esimerkiksi peuroja, rusakoita tai hirviä, siellä on erittäin todennäköisesti myös paljon punkkeja.
  • Luonnossa suosi pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.
  • Punkin havaitsee paremmin vaaleasta vaatteesta: suosi siis vaaleita vaatteita maastossa liikkuessa.
  • Paras suoja punkkeja vastaan on peittävä vaatetus. Erityisesti nilkkojen alueeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Maastossa liikkuessa paras tapa suojata nilkkoja on korkeat saappaat tai sukat lahkeiden päällä.
  • Kun haluat levähtää, valitse kallioinen paikka tai alue, joka on jäkälän peitossa. Punkit eivät usein viihdy tällaisilla alueilla.
  • Jos toiveissa eväsretki nurmikolla, valitse sellainen alue, jossa nurmikko on leikattu lyhyeksi. Levitä seurueen alle alusta, jolle kaikki mahtuvat istumaan hyvin.
  • Pudistele viltti tai alusta hyvin käytön jälkeen. Tarkista myös kylmälaukkujen, eväskorien ja laukkujen pohjat.
  • Ripusta alusta tai viltti retken jälkeen aurinkoiseen paikkaan tuulettumaan. Toinen keino päästä eroon mahdollisista punkeista on laittaa viltti muovipussissa pakastimeen muutamaksi päiväksi.
  • Käy koko keho ja iho läpi. Erityisesti taivekohdat kuten kainalot ja polvitaipeet sekä selkä, navan seutu, nivuset, niska ja pää kannattaa käydä huolellisesti läpi. Lapsilla punkki hakeutuu usein hiusrajaan.

Missä sinä olet törmännyt punkkeihin tänä kesänä?

Lähteet:

is.fi

is.fi

sites.utu

reumaliitto.fi

rokotesuoja.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *