Hauskaa tekemistä lasten kanssa: 4 ideaa vessapaperirullien uusiokäyttöön

Hauskaa tekemistä lasten kanssa: 4 ideaa vessapaperirullien uusiokäyttöön
Kuva: Dragos Gontariu

Teksti: Anna-Leena

Alkavatko leikki -ja askarteluideat lasten kanssa loppua kesken? Onko sinulla hankaluuksia viihdyttää lomailevia lapsia ja keksiä heille tekemistä? Nämä hauskat askarteluohjeet lapsille (ja lapsenmielisille) käyttävät vessapaperihylsyjä, eli voit hyödyntää kodin pahvijätteitä askasteluihin. Koko perheen yhteisen askartelutuokion jälkeen lapsesi voivat esimerkiksi käyttävää uusia hienoja kiikareitaan lintujen tai ötököiden bongailuun!

Aikuisen avustukselle myös perheen nuoremmat lapset voivat osallistua näiden askartelujen tekoon.

1. Kiikarit

Kerää kokoon tyhjiä vessapaperihylsyjä, maalia ja lankaa itse tehtyjä kiikareita varten. Itse tehdyt kiikarit lämmittävät kaikenikäisiä lintu -ja ötökkäbongareita!

Tarvitset:

 • kaksi vessapaperihylsyä
 • Talouspaperia
 • Maalia
 • Siveltimen
 • Liimapuikon
 • Värikyniä
 • Värikästä lankaa tai kumilenkkejä
 • Sakset
 • Ruuvimeisselin

Tee näin:

 1. Maalaa vessapaperihylsyt. Anna hylsyjen kuivua ja levitä tarvittaessa toinen kerros maalia.
 2. Hylsyjen kuivuessa ota esiin talouspaperiarkki ja pyydä lapsia värittämään se erivärisillä kynillä.
 3. Revi värikästä talouspaperia pieniksi neliöiksi ja liimaa ne maalattujen hylsyjen sivuille.
 4. Aseta hylsyt rinnakkain. Leikkaa pätkä värikästä lankaa ja kiedo se hylsyjen keskikohdan ympäri niin, että hylsyt ovat tiukasti kiinni toisissaan. Voit käyttää hylsyjen sitomiseen myös kumilenkkejä. Sido langanpäät yhteen ja tasoita saksilla.
 5. Tee kummankin hylsyn toisen pään ulkoreunaan yksi reikä ruuvimeisselillä tai saksien kärjellä. Pujota hylsyjen reikien läpi lanka ja sido langanpäät yhteen. Kiikarit ovat valmiit käyttöön!
Kuva: Edi Libedinsky

Ennen kiikareiden käyttöönottoa on aika opetella jälkien siivoamista. Voit kannustaa lapsia pyyhkimään maali- ja liimatahrat ennen niiden kuivumista tai heittämään ylimääräiset paperisilput roskakoriin.

2. Kasvopalapeli 

Kasvopalapeli on vähän kuin leikkisi paperinukeilla tai rakentaisi palikoilla. Valittavana on erilaisia silmiä, neniä ja suita, joita yhdistellään eri tavalla. Kasvopalapelin tekeminen vessapaperihylsyistä on helppoa ja askarteluun voi osallistua monen ikäiset lapset.

Tarvitset:

 • Vessapaperihylsyjä
 • Valkoista paperia
 • Sakset
 • Liimaa
 • Tusseja

Tee näin:

Leikkaa vessapaperirulla kolmeen osaan. Liimaa tai teippaa paloihin halutessasi valkoinen paperi. Maalaa osiin silmiä, neniä ja suita. Ajattele vaikka söpöjä eläimiä, hurjia hirviöitä ja hassuja viiksiä.

Sitten vain rakentamaan palasista erilaisia kasvoja. Valitse samankokoisia rullia niin, että voit koota osia päällekkäin. Kaikki vessapaperirullat eivät ole samankokoisia.

3. Torni

Toinen “peli”, jonka rullista voi tehdä, on tornin rakennus. Kilpailu siitä, kuka rakentaa niistä korkeimman tornin on lapsista jännittävää. Rullat voi myös asetella pyramidiksi ja yrittää kaataa ne pallolla, vähän kuin keilailussa.

Tarvitset:

 • Vessapaperihylsyjä
 • Pallon
Kuva: Munro studio. Vessapaperihylsyistä voi myös koota torneja tai pyramideja.

4. Puutarha ikkunalaudalla

Ikkunalaudalla voi viljellä monenlaista auringonkukista kikherneisiin. Tarvitset vain vähän multaa, tyhjiä paperirullia ja jotain, joka voi alkaa kasvaa.

Tyhjät paperirullat toimivat erinomaisesti, kun haluaa kylvää kukkia tai yrttejä, jotka istutetaan myöhemmin kukkapenkkiin, koska pahvinen ”ruukku” maatuu maahan. Paperirullat ovat kuitenkin myös sopivan kestäviä pienten herneen- tai auringonkukan versojen kasvattamiseen.

Lasten kanssa viljellessä valitse nopeasti itäviä lajikkeita. Salaatti itää muutamassa päivässä ja sopiikin myös kärsimättömälle viljelijälle mainiosti. Salaatinsiemeniä löytyy usein tavallisista ruokakaupoista.

Tarvitset:

 • Multaa
 • Vessapaperihylsyjä
 • Jotain, joka voi alkaa kasvaa esim. siemeniä, kuivattuja herneitä, valkosipulia.
Kuva: Christine. Jokaisen kaapista löytyy takuulla jotain istutettavaa.

Tee näin:

Aseta tyhjät hylsyt tarjottimelle tai niille varatulle vadille. Täytä hylsyt kostealla mullalla. Istuta mitä haluat. Kastele. Peitä hylsyt läpinäkyvällä muovipussilla tai muovikelmulla ja tee siihen muutama reikä niin, että viljelmä pysyy kosteana. Aseta tarjotin tai vati aurinkoiselle ikkunalle.

Huolehdi, ettei viljelmä ole liian märkä, sillä silloin siemenet ja idut voivat homehtu, mutta pidä multa kosteana. Aurinkoisina päivinä hylsyjä pitää ehkä kastella useamman kerran.

Kaapista löytyy takuulla jotain sellaista, mitä voitte viljellä. Kuivatut herneet tai auringonkukansiemenet itävät hienosti. Liota herneitä tai auringonkukansiemeniä yön yli, niin ne itävät vielä paremmin. Jos kasvatat niitä ituja varten, voit kylvää ne tiheään. Myös valkosipulinkynsiä voi istuttaa hylsyyn. Niistä ei saa uusia sipuleita, mutta mullasta nousevat naatit ovat syötäviä.

Käytetäänkö teillä vessapaperihylsyjä askarteluun? Kerro paras vinkkisi hyödyntää vessapaperihylsyt kommenttiboksissa!

Lähteet: yle.fi

lotushygiene.com

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *