Vaippojen lyhyt historia: Näin vauvojen vaipat ovat muuttuneet vuosien saatossa

Vaippojen lyhyt historia: Näin vauvojen vaipat ovat muuttuneet vuosien saatossa
Kuva: Walaa Khaleel

Teksti: Anna-Leena

Ensimmäiset vaipat valmistettiin eläinten nahoista, joiden sisälle laitettiin jotain imukykyistä materiaalia, kuten eläinten villoja. Amerikan intiaanien tunnetaan käyttäneen vaippojen tapaan turvesammaltukkoja (Malm 2009). Vauvaperheiden elämä helpottui huimasti, kun kertakäyttövaipat tulivat markkinoille 1950-luvulla. Perinteiselle harsovaipalle kehitetty vaihtoehto toi mukanaan parempaa hygieniaa ja mukavuutta.

Vaippojen lyhyt historia

1960-luvulla vaippa koostui jo nykyiseen malliin kosteutta imevästä ja kosteuden pitävästä osasta. Vaipat valmistettiin pääasiassa itse ja ompeluun vanhemmat saivat ohjeita vauvaoppaista. Yleisimpänä imevänä osana käytettiin kaksinkertaiseksi ommeltua sideharsoa ja froteeliinoja. Kuoriosana käytettiin muovihousuja, joiden liiallisesta käytöstä vauvaoppaissa varoiteltiin, sillä muovi aiheutti helposti iho-ongelmia. Muovihousujen sisään laitettavaksi saatavilla oli myös puuvanua, joka oli kertakäyttöistä ja kallista (Malm 2009).

1970-luvulla muovihousut vaihtuivat kolmionmalliseen muoviliinaan. Liinan sivuihin jäävien reikien kautta ilma pääsi kiertämään paremmin lapsen iholla. Vaihtovaatteille oli kuitenkin edelleen tarvetta useamman kerran päivässä.

1970- ja 80-lukujen vauvoilla käytettiin paksuja vaippoja, jotka usein sidottiin paikoilleen muovisilla vaippaliinoilla. Vaipoissa saattoi olla erillisiä siivekkeitä, jotka pitivät vaipat paremmin paikoillaan. Vaippaliinojen lisäksi markkinoilla oli tarkoitukseen kehiteltyjä vaippahousuja.

1980-luvulla vaippojen imukyky alkoi parantua ja niihin alettiin käyttää erityisen imukykyisiä superabsorbentteja. 90-luvun alussa markkinoille ilmestyneet housuvaipat tekivät vaipanvaihdosta erityisen nopeaa ja helppoa.

Modernit vaipat

Verrattuna ensimmäisiin vaippoihin, nykyvaipat ovat hurjan kehittyneitä. Modernien kertakäyttöisten vaippojen rakenne koostuu sisäpinnasta, ulkopinnasta ja niiden välissä olevasta imukerroksesta. Imukerroksessa on tavallisen kertavaipan tärkein ainesosa, joka on superabsorbent, raemainen aines, mikä sitoessaan kosteutta muuttuu geelimäiseksi massaksi, joka sitoo kosteuden itseensä. Markkinoilla on uimiseen tarkoitettuja vaippoja, yövaippoja, kestovaippoja, housuvaippoja ja malleja joiden indikaattori näyttää milloin vaippa on vaihdettava.

Kestovaipat, kertakäyttövaipat, tarravaipat, housuvaipat…Millaisia vaippoja teillä käytetään?

Lähteet:

Malm, Marjo, 2009. LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU. Tekstiili- ja vaatetustekniikka, Opinnäytetyö

https://www.kodinkestot.fi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaippa_(side)

https://www.pampers.fi/turvallisuus-ja-sitoutuminen/historia/artikkeli/pampersin-historia


Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *