Muistatko nämä 10 klassikkoelokuvaa 90-luvulta?

Muistatko nämä 10 klassikkoelokuvaa 90-luvulta?
Kuva: Corina Rainer

Teksti: Anna-Leena

Laita maissinjyvät kattilaan, kaada lasiisi muumilimpparia ja ota penkistä kiinni: on aika palata 90-luvun unohtumattomiin hittileffoihin. Mikä näistä klassikoista oli sinun lapsuutesi suosikki?

1.Titanic (1997)

Titanic on vuonna 1997 ensi-iltansa saanut James Cameronin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama romanttinen katastrofielokuva. Elokuva kertoo osittain kuvitteellisen tarinan matkustajahöyrylaiva RMS Titanicin uppoamisesta. Rakkaustarina ensimmäisen luokan matkusta Rosen ja tyhjäntoimittaja taitelija Jackin välillä ei jättänyt ketään kylmäksi. Titanic onkin koko 1990-luvun katsotuin elokuva Suomessa. 

2. Babe-urhea possu (1995)

Babe – urhea possu on australialainen elokuva Babe-nimisen possun vaiheista pienellä maatilalla. Elokuvassa eläimet pystyvät puhumaan toisilleen, mutta eivät ihmisten kanssa. Sympaattinen ja urhea possu sulatti katsojien sydämet ja kipusi ehdolle seitsemään Oscar-palkintoon.

Kuva: Christopher Carson. Sympaattinen ja urhea Babe-possu sulatti katsojien sydämet ja kipusi ehdolle seitsemään Oscar-palkintoon.

3. Poika ja Ilves (1998)

Poika ja Ilves kertoo ihmisen ja eläimen suhteesta toisiinsa. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 18.12.1998. Hittielokuva keräsi lähes 400 000 katsojaa ja oli yhtäjaksoisesti ohjelmistossa huikeat 65 viikkoa. Poika ja Ilves on kaikkien aikojen katsotuin kotimainen lastenelokuva. 

4. Kiviset ja Soraset (1994)

Retun ja Tahvon pomo järjestää työntekijöille kokeen löytääkseen varatoimitusjohtajan. Tahvo saa parhaat pisteet, mutta vaihtaa hänen ja Retun kokeet, koska oli Retulle palveluksen velkaa. Retusta tulee varatoimitusjohtaja ja hän erottaa Tahvon, koska tämä sai huonot pisteet. 1994 ilmestynyt komediaelokuva perustuu Hanna-Barberan tuottamaan animaatiosarjaan, joka huomioitiin Emmy-ehdokkuudella.

5. Yksin kotona (1990)

Kevin on lähdössä perheensä kanssa Pariisiin viettämään joulua. Kevinistä kuitenkin tuntuu, että hän on kaikkialla tiellä eikä kukaan ole huomaavinaan häntä. Saatuaan aikaiseksi riidan muiden sukulaistensa kanssa Kevin toivoo ääneen, että muut lähtisivät eivätkä enää koskaan palaisi. Seuraavana aamuna Kevinin vanhemmat, herra ja rouva McCallister, huomaavat nukkuneensa pommiin ja kaikessa kiireessä unohtavat Kevinin kotiin. Kevin nauttii yksinäisyydestä, muttei kauan sillä lähistöllä hiiviskelevät murtovarkaat Marv ja Harry. Onneksi Kevininillä on suunnitelma, jolla pysäyttää roistot ja pelastaa talo. 

6. Valehtelija valehtelija (1997)

Komediaelokuva Valehtelija Valehtelija sai ensi-iltansa 1997. Elokuvan pääosassa esiintyvä 90-luvun suosikkikoomikko Jim Carrey oli roolistaan ehdolla Golden Globe -palkintoon parhaasta miespääosasta musikaali- tai komediaelokuvassa. Carrey esittää elokuvassa Flecher Reed nimistä urasuuntautunutta juristia ja eronnutta perheenisää. Flecher rakastaa poikaansa Maxia, mutta tapaa kuitenkin panna työnsä etusijalle rikkoen Maxille ja entiselle vaimolleen Audreylle antamiaan lupauksia ja valehdellen sitten siihen johtaneista syistä. Max toivoo kakkunsa kynttilää puhaltaessaan, ettei hänen isänsä voisi valehdella kokonaiseen vuorokauteen: ja hänen toiveensa toteutuu.

7. Mrs. Doubtfire-isä sisäkkönä (1993)

Daniel Hillardista palvoo lapsiaan, mutta pääsee tapaamaan heitä vain kerran viikossa avioeron takia. Hillard haluaa olla mukana lastensa elämässä ja kuullessaan, että hänen ex-vaimonsa hakee lapsille kodinhoitajaa ja sisäkköä, hän päättää hakea hommaa. Hillardin veli ja tämän apuri maskeeraavat Danielin vanhaksi herttaiseksi Mrs. Doubtfireksi, joka valloittaa niin lasten kuin ex-vaimonkin sydämen. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Elokuva sai Oscar-palkinnon parhaasta maskeerauksesta. Elokuva palkittiin myös parhaan musikaali- tai komediaelokuvan Golden Globe -palkinnolla, ja Williams palkittiin parhaana komedianäyttelijänä.

8. Muumipeikko ja pyrstötähti (1992)

Muumipeikko ja pyrstötähti on ensimmäinen täyspitkä Muumi-elokuva. Filosofiksi esittäytyvä Piisamirotta saapuu sateisena iltana Muumitaloon ja kertoo menettäneensä kotinsa Muumipapan rakentaman sillan takia. Hän kertoo kummallisista aavistuksistaan. Seuraavana aamuna sade on lakannut, mutta kaikki on mustana avaruudesta laskeutuneen noen takia. Piisamirotta ennustaa katastrofin kohtaavan koko maapalloa ja koko joukkio päättää lähteä pyrstötähteä turvaan Nipsun löytämään luolaan. 

9. Bean-äärimmäinen katastrofielokuva (1997)

Elokuvan päähenkilönä on Rowan Atkinsonin näyttelemä Mr. Bean, joka on aiemmin esiintynyt komediasarjassa Nolojen tilanteiden mies. Bean – äärimmäinen katastrofielokuva on Mr. Beanin ensimmäinen kokoillan elokuva. Taidemuseon työntekijäksi palkattu Mr. Bean lähetetään väärinkäsityksen seurauksena Yhdysvaltoihin pitämään puhe tilaisuuteen, jossa James Whistlerin maalaus Whistlerin äiti julkistetaan yleisölle. Kun Bean jätetään hetkeksi samaan huoneeseen maalauksen kanssa, hän aivastaa vahingossa taulua päin ja yrittäessään pyyhkiä aivastuksen jälkeä nenäliinalla, tulee sotkeneeksi taulun. Elokuva kertoo Beanin epätoivoisesta yrityksestä pelastaa taulu. 

10. Beethoven (1992)

Beethoven on vuonna 1992 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva joka kertoo Beethoven-nimisen bernhardinkoiranpennun saapumisesta Newtonien perheeseen. Perheen lapset ja äiti palvovat koiraa, mutta isä huomaa pian taistelevansa kaapin paikasta nopeasti kasvavan koiran kanssa. Voittaako hellyttävä ja hulvaton koira lopulta isänkin sydämen? Elokuvalle on tehty useita jatko-osia.

Kuva: Jametlene Reskp. Voittaako hulvaton Beethoven lopulta isänkin sydämen?

Mikä näistä klassikoista oli sinun suosikkisi?

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:1990-luvun_piirrossarjat

https://www.elokuvauutiset.fi/site/sf-2011/muut-tilastot/4023-1990-luvun-katsotuimmat-elokuvat-suomessa

https://blockbuster.fi/elokuvat/beethoven

http://vanhatsivut.villesuhonen.net/ilves_index.html

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *