Lastenvaunut kuin pätsi: vältä tätä vaarallista mokaa helteellä

Kuva: Henrik Lagercrantz

Helteisellä säällä ulkona liikkumista kannattaa välttää päivän kuumimpaan aikaan. Vauvan kanssa helteellä liikkuessa on muistettava, että auringonpaiste kuumentaa lastenvaunut hetkessä: vaunujen lämpötila kohoaa auringossa nopeasti vaarallisiin lukemiin.

Iltalehden tekemässä mittauksessa vaunujen sisälämpötila kohosi ulkoilman mittarilla mitatusta 32 lämpöasteesta lähes 43 asteen lämpötilaan ainoastaan 20 minuutissa, kun rattaat peitettiin ohuella harsokankaalla. Kikka, jota vaarallisen monet vanhemmat käyttävät suojatakseen vauvaa suoralta auringonpaisteelta.

Kuva: Kaffeebart. Lämpötila vaunuissa nousi iltsasanomien testissä nopeasti, vaikka ilma kiersi vaunukopassa.

THL:n laatimien ohjeiden mukaan vaunuja ei pidä jättää auringonpaisteeseen, jos lasta nukuttaa helteellä vaunuissa. Myös ilman kiertäminen vaunuissa täytyy varmistaa. Ohjeissa muistutetaan, että erityisesti vauvat ja pienet lapset ovat herkkiä helteen haittavaikutuksille ja lämpösairauksille, koska lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla. Myös lasten fyysinen aktiivisuus sekä se, etteivät he usein itse ymmärrä tai pysty suojautumaan kuumuudelta lisää riskiä.

Kuva: Steven Abraham. Helteisinä päivinä kuumimpaan aikaa kannattaa miettiä, onko ulkona liikkuminen välttämätöntä

Myös Hämen Sanomat uutisoi samankaltaisista tuloksista. Uutisessa Hämeenlinnan neuvolapalvelujen terveydenhoitaja neuvoo, että vaunujen päälle voi harson tai peiton sijasta laittaa esimerkiksi kevyen hyönteissuojan. Tärkeää on, että ilman pääsee vaunuissa vaihtumaan. Myös lämpömittarin käyttöä vaunuissa kannattaa harkita.

Iltalehdessä THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta muistuttaa, että helteisinä päivinä kuumimpiin aikoihin kannattaa miettiä, onko tarpeen liikkua ylipäänsä. ”Kannattaa miettiä, kuinka kauan lasta pidetään rattaissa kerralla, sillä kuumuus voi johtaa lämpöhalvaukseen”, Kiviranta huomauttaa.

Vinkkejä vauvan ja pienen lapsen kanssa ulkoiluun helteellä:

  • Vältä liikkumista päivän kuumimpaan aikaan.
  • Älä jätä vaunuja aurinkoon.
  • Varmista, että ilma kiertää vaunuissa.
  • Ulkoillessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysytellä varjoisilla ja viileämmillä alueilla.
  • Harkitse lämpömittarin käyttöä vaunuissa.

Kuinka teillä suojaudutaan auringolta?

Lähteet: Iltalehti, Hämeen Sanomat,Säteilyturvakeskus, Thl

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.