“Ei tippa tapa?”: tietoa alkoholin käytöstä raskauden aikana

“Ei tippa tapa?”: tietoa alkoholin käytöstä raskauden aikana
Kuva: Matthieu Joannon

Teksti: Anna-Leena

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on suurin yksittäinen täysin estettävissä oleva kehitysvammaisuuden syy länsimaissa. Päihdelinkki.fi sivuston tietojen mukaan sukukypsistä naisista vain noin joka kymmenes ilmoittaa olevansa täysin raitis. Tämän tiedon mukaan on todennäköisempää, että raskaana oleva vanhempi, joka ei vielä tiedä raskaudestaan, on käyttänyt alkoholia. Kuinka tämä vaikuttaa syntymättömään vauvaan?

Miten alkuraskauden humalahakuinen alkoholinkäyttö vaikuttaa sikiöön? 

Alkoholi aiheuttaa sikiövaurioita raskauden kaikissa eri vaiheissa. Erityisesti sikiön aivojen kasvu on herkkä alkoholin vaikutuksille. Alkoholialtistus raskauden aikana aiheuttaa eriasteisia keskushermoston toimintahäiriöitä, jotka vaihtelevat lievästä kehitysvammasta oppimisen erityisvaikeuteen. Lapsen tulevaisuuden kannalta merkittävin alkoholivaurio onkin keskushermoston toimintahäiriö, jonka asteeseen vaikuttaa niin käytettyjen alkoholiannosten määrä kuin alkoholin käytön kesto suhteessa raskauden kestoon (terveyskirjasto.fi).

Alkoholi kulkee vapaasti istukan läpi sikiöön ja kertyy lapsiveteen. Sikiö juo lapsivettä ja altistuu tätäkin kautta alkoholille. Koska sikiön elimistön toiminta ei ole vielä kehittynyt, alkoholi poistuu huomattavasti hitaammin sikiön elimistöstä kuin raskaana olevan vanhemman. Alkuraskauden alkoholinkäyttö voi johtaa suuriin epämuodostumiin kuten sydänvikaan. Alkoholinkäyttö voi myös johtaa pienempiin, eli kosmeettisiin epämuodostumiin kuten poikkeaviin kasvonpiirteisiin, korvalehtiin, sormien muotoon jne. Lapsen päänympäryksen kasvu voi hidastua vielä syntymän jälkeen merkkinä pysyvästä aivokudoksen kehittymisen häiriöstä. Raskaana olevan vanhemman alkoholinkäyttö lähellä synnytystä voi aiheuttaa vastasyntyneelle vieroitusoireita, kuten tärinää, lisääntynyttä lihasjäykkyyttä, levottomuutta ja itkuisuutta. Jos äiti on humalassa synnytyksen aikana, myös vauva on humalassa (päihdelinkki.fi).

Alkoholin käytön rajat

Koska ehdotonta turvarajaa alkoholinkäytölle raskauden aikana ei voida määritellä, tavoite tulisi olla alkoholin käytön lopettaminen kokonaan jo ennen raskautta. Jopa viikoittainen raju kertahumala vaikuttaa sikiöön. Humalahakuisen juomisen on todettu olevan haitallisempaa kuin pienen päivittäisen annoksen nauttimisen. Esimerkiksi  5 siideripulloa yhden päivän aikana nautittuna vaurioittaa sikiötä enemmän kuin sama määrä käytettynä tasaisesti 5 eri päivän aikana. Alkuraskauden matala-annoksista alkoholinkäyttöä ei kuitenkaan ole syytä nähdä syynä raskaudenkeskeytykselle.

Perussäännöt: raskaus ja alkoholin käyttö

 Päihdelinkki.fi svustolta selviää, että alkoholin aiheuttamaa sikiövaurioiden mekanismia ja syntyneiden vaurioiden aiheuttamaa pitkäaikaisennustetta syntyneen lapsen tulevaisuuden kannalta on tutkittu runsaasti. Seuraavat perussäännöt perustuvat kyseisiin tutkimuksiin.

  • Vältä humalahakuista juomista, kun suunnittelet raskautta tai kun raskaaksi tuleminen on mahdollista. Koska sikiön elimet kehittyvät raskauden ensimmäisten noin 10 viikon aikana, et välttämättä tuona aikana edes tiedä olevasi raskaana. Sikiön elinepämuodostuman riski kasvaa huomattavasti, mikäli äiti on ollut humalassa raskauden alkuviikkoina.     
  • Kun raskaus on tiedossa, älä ota alkoholia. Sikiön vaurioitumisriski nousee, jos alkoholia nautitaan 1 alkoholiannos (esim. 12 cl viiniä) päivässä. Humalahakuinen alkoholinkäyttö on erityisen vaarallista sikiön kehittymisen kannalta – 5 siideriä yhden päivän aikana vaurioittaa sikiötä enemmän kuin sama määrä käytettynä tasaisesti 5 eri päivän aikana.
  • Vaikka ei voida osoittaa, että yksi satunnainen alkoholiannos raskauden aikana vaikuttaisi syntyneen lapsen kehitykseen, turvarajaa alkoholin käytölle raskauden aikana on vaikeaa määrittää.
  • Jos tunnet, että alkoholinkäytön lopettaminen on vaikeaa, hakeudu hoitoon. Jokainen päivä ilman alkoholia parantaa syntymättömän lapsen ennustetta. Alkoholia säännöllisesti tai ajoittain runsaasti käyttävien äitien raskaudet ovat riskiraskauksia, ja niiden hoito on keskitetty äitiyspoliklinikoille. Sikiö altistuu kaikille äidin käyttämille päihteille, mutta eniten haittoja aiheuttava päihde on alkoholi.

Pelko ja syyllisyys: älä jää yksin tunteidesi kanssa

Alkoholin nauttiminen ennen positiivista raskaustestiä huolestuttaa monia. Myös raskaudenaikainen vähäinenkin alkoholinkäyttö saattaa herättää pelkoa ja syyllisyydentunteita. Tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Asiasta voi keskustella ammattilaisen kanssa esimerkiksi neuvolassa: raskausaikaa ei kannata pilata turhilla peloilla. Jos raskaus on suunniteltu, on tärkeää miettiä vielä syntymättömien lapsen etua jo ennen raskautta.

Mitä ajatuksia alkoholin käyttö raskauden aikana herättää?

Lähteet:

päihdelinkki.fi

nordiwelfare.fi

terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *