Minkä väriset silmät lapseni saa?

Kuva: Keren Fedida

Siniset, ruskeat vai kenties vihreät? Monet vanhemmat miettivät raskauden aikana, minkä väriset silmät syntyvällä vauvalla on.

Vauvan ulkonäkö riippuu vanhempien geneettisestä perimästä. Lasten silmien väriä voi arvuutella vanhempien -tai jopa isovanhempien silmien värin perusteella. Varmuudella ei kuitenkaan voi sanoa, kuinka geenit tulevat yhdistymään. 

Voiko silmien väriä ennustaa?

On hyvin yleistä, että vauvan silmien värissä tapahtuu muutoksia syntymän jälkeen. Pysyvä väri kehittyy kuukausien kuluessa, yleensä viimeistään ensimmäiseen ikävuoteen mennessä. Silmien väri voi kuitenkin muuttua ensimmäisen kolmen vuoden ajan. Suurimmalla osalla vauvoista on syntyessään siniset silmät. Jos vauvalla on jo syntyessään tumman ruskeat silmät, on harvinaisempaa, että väri muuttuisi myöhemmin. 

Kuva: Colin Maynard. Joissain tapauksissa ruskeasilmäisten vanhemmilla voi olla siniset silmät.

Ihmisillä on kahdenlaisia geenejä: hallitsevia ja resessiivisiä. Molemmat vaikuttavat hiusten -ja silmien väriin. Vaikka silmien väriä on mahdotonta ennustaa täysin varmasti, on hyvin tavallista, että tummaihoisten vanhempien lapsilla on ruskeat silmät. Jos molemmilla vanhemmilla on siniset silmät, heidän jälkeläisillä tulee mitä todennäköisemmin olemaan siniset silmät. Joissain tapauksissa ruskeasilmäisten vanhempien lapsella voi olla siniset silmät. Tämä johtuu siitä, että molemmat vanhemmat kantavat sinisten silmien geeniä, joka on resessiivinen tai niin sanotusti ”piilossa”.

Yleisin silmien väri on ruskea. Ruskea silmien väri johtuu ensisijaisesti korkeasta melaniinin määrästä värikalvossa. Yli 50 %:lla maailman väestöstä on ruskeat silmät. Harvinaisin silmien väri sanotaan olevan vihreä. Vain arviolta 2% maapallon ihmisistä on vihreät silmät. 

Minkä värisiä silmiä teidän perheestä löytyy?

Lähteet:

silmalaserleikkaus.fi

allaboutvision.com

aitiydenihme.fi

bundoo.com

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.