Vinkkejä koulurepun valintaan: nämä asiat tulisi muistaa reppua valitessa

Vinkkejä koulurepun valintaan: nämä asiat tulisi muistaa reppua valitessa
Kuva: note thanun

Vaikka uusimman tutkimuskatsauksen mukaan koulurepun paino, koko tai sen kantotyyli ei ole yhteydessä lisääntyneeseen selkäkivun riskiin lapsilla ja nuorilla, voidaan koulurepun ominaisuuksilla, kuten sen koolla, painolla ja säädettävyydellä sekä kantotyylillä, vaikuttaa repun kanto- ja käyttömukavuuteen. (Yamato ym. 2018)

Vaikka koululaiselle on tärkeää valita reppu oman maun mukaan, kannattaa reppua valitessa kiinnittää huomiota muuhunkin, kuin ulkonäköön. Kun koulureppu on sopivan kokoinen ja siinä on hyvät säätöominaisuudet, sen istuvuus paranee. Selkäkanava.fi sivustolla muistutetaan, että reppuostoksille kannattaa aina lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jolloin lapsi tai nuori voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia. 

Kuva: Antonino Visalli. Reppuostoksille kannattaa aina lähteä yhdessä koululaisen kanssa.

Selkäliiton vinkit repun ostoon:

  • Repun materiaalin tulisi olla kulutusta kestävä ja vedenpitävä. Repun tulisi myös olla heijastimilla varustettu. Repun vetoketjujen tulee olla laadukkaita, kestäviä ja vedeltä suojattuja. 
  • Kiinnitä huomiota repun kokoon. Noin 10-15 litran reppu on tilavuudeltaan pienelle koululaiselle sopiva. 
  • Repun tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Repun olkahihnojen tulisi olla säädettävät. Jos reppu roikkuu irti selästä, se vaikuttaa kehon painopisteeseen ja voi vaikuttaa sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Repun säädöt kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin.
  • Repun olkahihnojen tulee olla sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää. Pehmustetut ja napakkaa materiaalia olevat olkahihnat eivät myöskään rullaannu.
  • Isommassa ja painavammassa repussa olisi hyvä olla myös lannevyö ja rintaremmi. Tällöin reppu ei paina hartioita niin voimakkaasti, vaan osa painosta siirtyy lantioon. 
  • Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Repun pohjakovike estää tavaroiden, esimerkiksi kirjojen, valumista kasaan ja kirjat ja vihkot pysyvät siistimmässä kunnossa.

Mihin asioihin sinä kiinnität huomiota reppua valitessa?

Lähteet:

selkäkanava.fi

Yamato TP, Maher CG, Traeger AC, Williams CM, Kamper JS. Do schoolbags cause back pain in children and adolescents? A systematic review Br J Sports Med Published Online First: 02 May 2018. doi: 10.1136/bjsports-2017-098927.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *