“Rikkaan lapsen syndrooma”-Mistä on kyse ja kuinka se estetään?

“Rikkaan lapsen syndrooma”-Mistä on kyse ja kuinka se estetään?
Kuva: Sharon McCutcheon

Teksti: Anna-Leena

Rikkaan lapsen syndroomassa on tiivistetysti kyse lapsesta, jota on hemmoteltu liikaa. Myös “afluenssa”nimellä tunnettu syndrooma ei kuitenkaan koske ainoastaan suurituloisten perheiden lapsia, vaan tapaukset ovat yhä yleisempiä keskiluokkaisten perheiden jälkikasvulla. Syndroomasta kärsivien lasten vanhemmat ovat yleensä joko ylisuojelevaisia tai hemmottelevat lasta liikaa. Tällainen käyttäytyminen vaikuttaa suorasti lasten henkiseen hyvinvointiin ja kehittymiseen.

Monet vanhemmat tasapainottelevat työnteon ja lasten kanssa vietetyn ajan välillä. Kun vanhemmalla ei ole aikaa olla lapsen kanssa,  se kompensoidaan monesti väärin. Tästä seuraa niin sanottu “rikkaan lapsen syndrooma”. Syndroomasta kärsivien lasten vanhemmat antavat lapsille kaiken, mitä he pyytävät, vaatimatta heitä tekemään mitään sen eteen. Lapsia myös ylisuojellaan ja vanhempien ajanpuute yritetään korvata lahjoilla ja rahalla. Tuloksena lapsista kasvaa vastuuttomia ja heiltä puuttuu empaattisuus. He uskovat ansaitsevansa kaiken ja heidän turhautumisen sietokyky on olematon.

Vanhemmat saattavat joissain tapauksissa yrittää estää lapsen kiukunpuuskia lahjomalla. Huono uutinen on, että tällaisella käytöksellä vanhempi rohkaisee afluenssan syntyyn. Myös palkitseminen hyvästä käytöksestä, tai ylipäätään kaikesta mitä lapsi tekee, voi vaikuttaa negatiivisesti lapseen. Toinen tapa johon vanhempien tulisi kiinnittää huomiota on kalliiden lahjojen ostaminen ilman mitään erityistä syytä. 

Kuinka estää afluenssan syntymistä?

Jo pienelle lapselle voi kertoa, että saadakseen asioita täytyy käydä töissä ja toisinaan pitää työskennellä paljon. Lapselle on myös tärkeää opettaa, että nauttiaksemme asioista täytyy ensin oppia, kuinka säästetään. Vanhempien tulisi herättää lapsen sisäinen motivaatio toimia oikein ja vastuullisesti. Hyvän käytöksen ei aina tarvitse johtaa palkintoon. Lapsilla tulee myös olla vastuutehtäviä, kuten pöydän kattaminen, roskien vieminen sekä oman huoneen siivoaminen ja järjestely. 

Lapsella tulee olla rajoja ja sääntöjä. Rajoittamalla lapsen tekemisiä vanhemmat auttavat häntä kasvamaan oikean etiikan ja tunteiden kanssa. Vanhemmat tulee muistaa, että rajat ovat rakkaudenosoitus lasta kohtaan. Lasten täytyy oppia, että saadakseen mitä haluaa täytyy nähdä vaivaa.

Vanhempien läsnäolo on tärkein lahja lapselle

Monet vanhemmat uskovat vankasti, että tavaramäärä tekee lapsen onnelliseksi. Vanhemmat saattavat ajatella, että tekemällä paljon töitä he voivat antaa lapsilleen kaiken mitä he pyytävät. Vanhemmat olettavat, että tämä on juuri sitä, mitä lapset haluavat. Vaikka vanhempien tarkoitukset olisivat hyvät, tällainen lahjominen ja miellyttäminen vaikuttaa negatiivisesti lapsen luonteen kehitykseen. Vaikka moni asia on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana, yksi asia on ja pysyy: lapset haluavat ennen kaikkea olla rakastettuja. Vanhempien läsnäolo antaa heille itseluottamusta sekä korvaamatonta hyvinvoinnin tunnetta; jotain mikä yksikään lahja ei voi korvata.

Lähteet: äitiydenihme.fi

askelterveyteen.com

mielenihmeet.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.