Uutinen: 37-vuotias mies ei herätessään tunnistanut perhettään eikä itseään: ei muistikuvia viimeisen 20 vuoden ajalta

Uutinen: 37-vuotias mies ei herätessään tunnistanut perhettään eikä itseään: ei muistikuvia viimeisen 20 vuoden ajalta
Kuva: Ben White

Teksti: Anna-Leena

Kuvittele, että heräät aamulla ja löydät itsesi nukkumasta tuntemattomasta huoneesta, tuntemattoman henkilön vierestä. Näin kävi Texasista kotoisin olevalle 37-vuotiaalle Daniel Porterille. Tässä tapauksessa “tuntematon henkilö” oli Porterin vaimo, jota muistinsa menettänyt mies ei tunnistanut. Asiasta uutisoi 20minutos.es.    

Uutisesta selviää, että tarinan päähenkilö järkyttyi suuresti herätessään, koska kuvitteli viettäneensä yön tämän “tuntemattoman naisen” kanssa tai joutuneensa siepatuksi.  Muistinsa menettänyt perheenisä kuvitteli olevansa taas 16-vuotias, eikä hänellä ei ollut ainuttakaan muistoa viimeisten 20-vuoden ajalta. Mies ei tunnistanut vaimoaan, 10-vuotiasta tytärtään, eikä myöskään 20-vuotta vanhempaa itseään peilistä.

“Hän heräsi aamulla eikä hänellä ollut hajuakaan siitä, kuka hän oli tai missä hän oli. Hän oli hyvin sekava. Näin, että hän ei tunnistanut omaa makuuhuonettaan. Hän kuvitteli olleensa edellisenä iltana humalassa ja lähteneensä vieraan naisen matkaan, tai että hänet oli siepattu.” Kertoo Ruth-vaimo 20.minutos lehden uutisessa. 

Miehen vanhemmat riensivät vaimon apuun, kun silminnähden järkyttynyt mies ei uskonut vaimonsa selitystä. Vanhemmat auttoivat rauhoittelemaan aikuista lastaan, joka kauhistui, kun peilistä heijastuikin 16-vuotiaan nuorukaisen sijaan “Ylipainoinen ja vanha mies”.  

Ohimenevä täydellinen muistinmenetys

Miehellä diagnosoitiin “ohimenevä täydellinen muistinmenetys.” Porterin tapauksessa muisti ei kuitenkaan ole palannut ja hän ei perheensä lisäksi muista mitään esimerkiksi opinnoistaan. Korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistunut Porter ei näin ollen voi palata töihin.   

Terveyskirjasto.fi sivuston mukaan syy tällaisiin muistinmenetyskohtauksiin on tuntematon. Tiedetään, että kohtaus liittyy yhden aivojen muistialueen paikalliseen toimintahäiriöön, mutta tarkkaa mekanismia tai aiheuttavia tekijöitä ei tiedetä. Sivuston mukaan henkinen stressi ja herkkä persoonallisuus voivat altistaa muistinmenetyskohtaukselle esimerkiksi voimakkaan ponnistuksen, kylmäaltistuksen tai kipukohtauksen yhteydessä. 

Syynä emotionaalinen stressi

Porterin tapauksessa lääkärit epäilevät kohtauksen syyksi stressiä. Vuonna 2020 mies menetti lyhyen ajan sisällä työpaikkansa, josta johtuen perheen taloudellinen tilanne romahti. Perhe joutui myymään kotitalonsa ja muuttamaan miehen vanhempien luokse asumaan. Taloudellisia ongelmia varjostivat myös miehen terveyteen liittyvät haasteet.

Uutinen kertoo, että miehen perhe ja ystävät jatkavat sitkeästi yritystään palauttaa miehelle muistoja viimeisten 20-vuoden ajalta, mutta on epäselvää tuleeko miehen muisti koskaan palaamaan.

Lähteet: 20minutos.es

terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.