Vinkit sujuvaan koulunaloitukseen

Vinkit sujuvaan koulunaloitukseen
Kuva: CDC

Koulun alkaminen on jännittävä tapahtuma lapselle ja koko perheelle. Kun koulu alkaa, on aika opetella uusia taitoja ja sääntöjä: koulusta ei voi myöhästyä ja läksyt täytyy tehdä. Moni ekaluokkalainen myös alkaa liikkua  itsenäisemmin ja vastuu omista asioista kasvaa. Ekaluokkalainen on kuitenkin vielä pieni ja tarvitsee monessa asiassa vanhemman tukea ja apua.

Koulun aloittaminen ja tunteet

Koulun aloittaminen voi herättää lapsessa monenlaisia tunteita. Pienestä päiväkodista suureen koulurakennukseen siirtyminen voi tuntua jännittävältä. Myös uudet kaverit ja opettaja saattavat jännittää lasta. Koska on vaikea täysin ennustaa, mikä lasta saattaa huolestuttaa tai pelottaa koulussa, kannattaa vanhemman olla valppaana jos lapsi yrittää kertoa huolistaan. Mahdollisia jännittäviä tilanteita voi ennakoida leikin avulla. Aikuinen voi ohjata leikkiä ja miettiä tilanteita, joihin lapsi saattaisi koulussa joutua. Miettikää yhdessä tapoja ratkaista niitä.

Koulunaloitukseen liittyy myös iloa ja innostusta. Lapsi kokee olevansa iso ja on ylpeä oppimimastaan. Ole kiinnostunut lapsen taidoista ja iloitse niistä yhdessä lapsen kanssa. Viestitä lapselle, että on ihan OK jännittää uutta asiaa, mutta sinä uskot lapsen pärjäävän koulussa oikein hyvin. Vanhemman varmuus auttaa lasta. Jos vanhempi on kovin huolissaan lapsen pärjäämisestä, heijastuu tämä usein hämmennyksenä myös lapseen.

Kuinka valmistautua koulunaloitukseen yhdessä? 

Hauska tapa valmistautua koulunaloitukseen yhdessä on koulurepun valmistelu. Reppu, penaali, sisäkengät? Mitä kaikkea koulureppuun pitikään pakata? Koulurepun valmistelu on vanhemman ja lapsen hauska yhteinen projekti, josta lapsi on monesti hyvin innoissaan. Tehkää valinnat huolella ja keskittyen. 

Koulun aloittamiseen liittyvää jännitystä voi helpottaa käymällä lapsen kanssa konkreettisesti läpi koulupäivien kulku. Kuka vie lapsen kouluun? Mennäänkö kouluun kävellen vai autolla? Minne lapsi menee koulupäivän jälkeen? Lapselle voi muistuttaa, että koulussa hänestä on vastuussa opettaja, kenelle hän voi kertoa, jos hänellä on jokin huoli tai hätä. 

Yksi tärkeimmistä tehtävistä on yrittää herättää lapsessa oppimisen ilo. Koska lapsi viettää koulussa ison osan arjestaan seuraavien vuosien ajan, olisi suotavaa, että kouluun olisi myös kiva mennä. Jos vanhemmasta tuntuu, että jokin osa-alue lapsen koulunkäyntiin liittyen ei suju, asiasta kannattaa keskustella opettajan kanssa heti. Asioihin on usein helpompi puuttua silloin, kun ne eivät ole kasvaneet liian suuriksi.

Rytmit kuntoon hyvissä ajoin

Luokanopettaja Risto Launonen Kuopion Haapaniemen ala-asteelta muistuttaa, että valmistautuminen koulunaloitukseen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. -Vuorokausirytmi kuntoon hyvissä ajoin ennen koulun alkua: ruoka-ajat, ulkoilu ja mobiililaitteiden -ja ruutuajan vähentäminen tarvittaessa. Launonen myös muistuttaa vanhempia riittävän yöunen tärkeydestä. -Alakouluikäinen lapsi tarvitsee 10 h yöunta. Nukkumaanmenoon ja aamuheräämisiin on suositeltavaa kiinnittää huomiota jo 1-2 viikkoa ennen koulunaloitusta. 

-Lukemiset, kirjoittamiset ja laskemiset hoidetaan koulussa, mutta lasta voi pyytää lukemaan ääneen ja sitten myös kuunnella, kun lapsi lukee, Launonen vinkkaa. Hän myös huomauttaa, että vaikka kaikenlainen vapaa piirtely on nykyisin hieman aliarvostettua, kehittää se kynänkäyttöä ihan huomaamatta.

Kirjoista apua koulun aloittamiseen

Koulun aloittamiseen liittyen on julkaistu lukuisia kirjoja. Lukeminen voi auttaa lasta saamaan vastauksia mahdollisiin kysymyksiin koulun aloittamiseen liittyen. Lapsi voi myös samaistua kirjojen henkilöiden tunteisiin. Lukeminen voi myös vähentää koulun aloittamiseen liittyvää jännitystä.

Kirjoja koulun aloittamisesta:
  • Karoliina menee kouluun Tuula Kallioniemi (Otava 2015)
  •  Ekaluokkalaisen kirja Helena Bross; Emma Göthner (Readme.fi  2018)
  • Konsta eka A Tuula Kallioniemi teksti (Otava 2004)
  • Mikko Mallikas menee kouluun Gunilla Bergström (Tammi 2012) 
  • Lasse, ekaluokkalainen Anders Jacobsson – Sören Olsson (Otava 2001)
  • Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy  Nora Lehtinen (Pieni karhu 2019)

mll.fi

familyboost.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *