Ammattilaisten 8 vinkkiä päiväkodin aloitukseen!

Kuva: Tanaphong Toochinda

Onko pienokaisesi aloittamassa tänä syksynä päivähoitouransa? Nappaa unikouluttaja Liisa Niskakankaan vinkit ja Sleepyn kokoamat terveiset varhaiskasvattajilta päivähoidon aloittavien lasten vanhemmille.

Tasaa päivärytmi hyvissä ajoin

Aloita rytmin kääntäminen hyvissä ajoin; joko muutamaa päivää tai jopa paria viikkoa ennen päivähoidon aloitusta. Hivuta unirytmiä vähitellen niin, että päivähoidon alkaessa lapsi on tottunut heräämään ja nukahtamaan arkeen sopiviin aikoihin.

Totutelkaa päivähoidon unirutiineihin

Voit ottaa kotona käyttöön päiväkodin unirutiineita, jos ne ovat tiedossa. Onko päiväkodissa hämärää vai valoisaa tai soivatko unilaulut? Lapsen voi olla helpompi tottua uuteen unirutiiniin uudessa paikassa, jos niistä osa on tullut jo tutuiksi etukäteen.

Yksiin päiväuniin siirtyminen

Päivähoidossa yleensä suositaan yksiä päiväunia lounaan ja välipalan välissä. Jos pikkutaaperon kanssa on vielä haasteita jaksaa yksillä päiväunilla, hänelle voi kokeilla esimerkiksi lyhyitä torkkuja aamun vientiaikaan tai alkuiltaan. Päiväkodista voi myös kysyä, onnistuuko pienet torkut esimerkiksi aamu-ulkoilun aikana.

Valmistaudu suuriin tunteisiin

Lapsi saattaa olla hoitopäivän jälkeen kiukkuinen, nälkäinen tai väsynyt, tai todennäköisesti kaikkia näitä yhtä aikaa. Pyri itse jättämään työhuolet taakse ja kohtaamaan ikävää koko päivän potenut lapsesi hakutilanteessa. Hän on ehkä tsempannut koko päivän reippaasti ja sinut nähtyään ikävä purkautuu esimerkiksi kiukutteluna. Kylmät hermot ja lämpimät halit – niillä pääsee pitkälle.

Anna aikaa

Yleensä lapsi tottuu päivähoidon tuomaan elämänmuutokseen yllättävän nopeasti. Toisilla lapsilla tottumiseen menee pidempään kuin toisilla, mutta sekin on ok. Joskus hoidon aloitus on vanhemmalle vaikeampaa, kuin lapselle. Anna siis aikaa sekä lapselle että itsellesi.

Hoida erotilanne jämäkästi

Jos lapsi on itkuinen hoitoon jäädessään, on parempi sanoa reippaasti heipat ja lähteä, kuin jäädä lapsen luokse tai palata takaisin. Selkeät rutiinit ero- ja hakutilanteissa ovat lapselle hyväksi. Usein vanhemmat näkevät vain lapsen jäämässä itkuisena hoitoon tai ikävää purkavan kiukkuisen lapsen hakutilanteessa, mutta yritä muistaa, että siinä välissä lapsella on hoidossa monia hyviä hetkiä.

Valitse pehmeä lasku, jos se on mahdollista

Jos on mahdollista, on hyvä aloittaa lyhyemmistä hoitopäivistä ja tarjota näin pehmeämpi lasku lapselle.

Kommunikoi päivähoidon kanssa

Kysele kuulumisia päivän aikana, kerro toiveistasi ja ajatuksistasi, pyydä kuvia päivästä. Tämä on kaikki yleensä päivähoidon puolesta erittäin tervetullutta.

Lähteet: Unijuna

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.