Hauskaa tekemistä lasten kanssa: tutkimusmatka

Hauskaa tekemistä lasten kanssa: tutkimusmatka
Kuva: Kelly Sikkema

Teksti: Anna-Leena

Tutkimusmatka luontoon on mainio puuha lasten kanssa mihin aikaan vuodesta tahansa. Se on helppo toteuttaa, koska sitä varten löytyy kaikki materiaalit kotoa eikä se edellytä suurempia valmisteluja. Tutkimusmatka ei myöskään maksa mitään ja se on myös loistava tapa saada koko perhe liikkeelle. 

Tarvitset:

  • Piirrustuspaperi tai vihko
  • Mustekynä
  • Retkieväät ja vesipullo
  • (Rekvisiittaa: suurennuslasi, kaukoputki, kiikarit…)

Eväät: tärkeä osa tutkimusmatkaa

Ennen tutkimusmatkalle lähtöä, valmistakaa yhdessä retkieväät. Evääksi kelpaa mikä vain, mitä kaapista löytyy. Hedelmä tai voileipä maistuu aina paremmalta retkellä kun keittiönpöydän äärellä. Muistakaa myös vesipullot ja hatut, varsinkin jos retkeilette kuumalla säällä.

Kuva: Caroline Attwood. Evääksi tutkimusmatkalle kelpaa mikä vain, mitä kaapista löytyy.

Tee näin: 

Mieti eläimiä, ötököitä, kasveja ja puita joita on mahdollista nähdä valitsemanne reitin varrella. Kirjoita ne ylös paperille tai vihkoon. Pienempien, vielä lukutaidottomien lasten kanssa voi paperille piirtää myös kuvia sanoja tukemaan. Jotkut listan asioista voi olla helpompia löytää ja toiset taas vähän haastavampia. Jos lista on liian helppo, saattaa tutkimusmatka päättyä heti kotipihalle. Jos lista on liian vaikea, saattaa lapsia turhautua nopeasti. Kun tutkimusmatkailijat bongaavat jonkun listalta löytyvistä eläimistä, kasveista etc. sen viereen saa laittaa rastin. Lapselle voi kertoa, että tarkoitus ei ole täyttää listaa mahdollisimman nopeasti, vaan löytää kaikki listalla mainitut asiat. 

Kun koko lista on käyty läpi, on aika istua lepäämään ja syömään eväitä. Tutkimusmatkalla tulee hurjan kova nälkä!

Tutkimusmatkalle 4 kertaa vuodessa

Hauska idea on toistaa retki eri vuodenaikoina. Kesällä luonnosta voi bongailla muurahaisia, hämähäkkejä ja metsämansikoita. Keväällä tutkimusmatkailijat voivat etsiä pajunkissoja ja leskenlehtiä. Kirpeänä syyspäivänä metsästä saattaa löytyä sieniä, oransseja lehtiä tai vaikka orava! Talvella listalta voi löytyä vaikka eläinten jäljet lumihangessa, käpy tai varpunen.

Oletteko te käyneet jo tutkimusmatkalla tänä kesänä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.