Atooppinen iho: yleinen, mutta harmillinen tauti

Atooppinen iho: yleinen, mutta harmillinen tauti
Kuva:Eugene Chystiakov

Teksti: Anna-Leena

Atooppinen iho on pitkäaikainen krooninen tulehduksellinen sairaus, jonka esiintyvyys on Suomessa 10-20%. Atooppinen iho on osittain perinnöllistä ja ihottuman syntyyn vaikuttavat ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta sekä ihon rakenteelliset ominaisuudet.

Kuinka atooppinen iho oireilee?

Atooppisen ihottuman diagnoosi tehdään usein jo lapsena. Tyypillisiä atooppisen ihottuman oireita ovat ihon kutina, kuivuus, karheus, punoitus ja rikkoumat. Iho voi olla myös pinnasta rikki. Kutina saattaa vaikeuttaa nukkumista ja heikentää koko perheen elämänlaatua. Ihottuma voi myös tulehtua raapimisen tai ihorikkoumien seurauksena. Jatkuvan raapimisen seurauksena iho voi myös paksuuntua. 

Oireet muuttuvat yleensä iän myötä. Atooppinen.fi sivuston mukaan vauvaikäisen atooppinen ihottuma ilmenee usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon, käsiin ja jalkoihin, erityisesti taipeisiin. Leikki-ikäisellä ihottumaa esiintyy yleensä kaulassa, niskassa, kyynär- ja polvitaipeissa, ranteissa, pakarantaipeissa ja nilkoissa. Myös kasvoissa, silmien ja suun ympärillä sekä korvien alueella saattaa esiintyä ihottumaa. Pienillä lapsilla ihottuma saattaa esiintyä myös tarkkarajaisina paksuina läiskinä eli ns. kolikkoihottumana.

Kouluikäisellä atooppinen ihottuma keskittyy usein polvi- ja kyynärtaipeisiin ja se tunnetaankin usein taiveihottuma-nimityksellä. Aikuisilla ja murrosikäisillä oireet painottuvat yleensä päähän, ylävartaloon, taipeisiin ja käsiin.

Ihottuman lehahtelu

Ihottuma voi pahentua äkillisesti ja lehahdella ilman selkeää syytä. Vaikka suurimmalla osalla potilaista atooppinen ihottuma on lieväoireinen, hankalimmillaan se saattaa levitä koko ihon kattavaksi punaihoksi eli erytrodermiaksi, kerrotaan Terveyskirjasto.fi sivustolla. Monet atoopikot huomaavat oireiden pahenevan talvikaudella ja lievittyvän kesällä.

Atooppisen ihottuman kulkuun ja vointiin vaikuttavat niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Esimerkiksi psyykkiset tekijät, ruoka-aineet, hikoilu, ihon mikrobit, kosmetiikka ja ilmasto voivat vaikuttaa oireisiin. Tavallisesti atooppinen ihottuma ilmaantuu vauvaiässä, rauhoittuu lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi palata uudelleen aikuisiässä.

Atooppisen ihottuman diagnosointi ja hoito

Atooppinen ihottuma diagnosoidaan yleensä kliinisten oireiden perusteella. Koska atooppinen ihottuma on osin perinnöllistä, myös lähisuvun atooppiset sairaudet kartoitetaan. Jos on aihetta epäillä atooppista ihottumaa pahentavia tekijöitä kuten allergioita, saatetaan myös tehdä iIhopistokokeita ja verikokeita.

Hoidon tavoitteena on kutinan ja oireiden vähentäminen ja esto sekä ihottuman kanssa pärjääminen. Terveyskirjasto.fi sivustolla kerrotaan, että atooppisen ihottuman hoitona käytetään kortisonivoiteita, kalsineuriinin estäjävoiteita, UV-valohoitoja ja sisäisiä lääkehoitoja. Perusvoidetta käytetään yleensä kaksi kertaa päivässä ja voidetyyppi vaihtelee hoidettavan alueen ja käyttömukavuuden mukaan. Hydrokortisonivoidetta voidaan käyttää ihottuman hoitoon hoitokuureina. Hoidon kestoon vaikuttaa mm. potilaan ikä ja hoidettava ihoalue. Auringonvalo rauhoittaa useimmilla atooppista ihottumaa.

Jos ihottuma on laaja-alainen tai muuten hankala eikä itsehoito tepsi, on syy kääntyä lääkäriin puoleen. Ihon bakteeri- tai virustulehdus tai muu vaikea, akuutti paheneminen edellyttävät nopeaa lääkärin arviota.

Käsi ylös, jos teidän perheessä on atooppista ihoa!

Terveyskylä.fi

Terveyskirjasto.fi

atooppinen.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.