Nämä asiat tulisi osata ennen kouluun menoa

Nämä asiat tulisi osata ennen kouluun menoa
Kuva: MChe Lee

Teksti: Nanna

Koulun alku lähestyy  ja moni vanhempi pohtii, miten oma pienokainen tulee koulussa pärjäämään ja mitä kaikkea tulisi osata ennen kouluun menoa. Minäkin kuulun niihin äiteihin, jotka näitä asioita miettivät. Tuleva syksy mietityttää myös tulevaa koululaista.

Oma lapseni, tuleva ekaluokkalainen osaa hyvin lukea, kirjoittaa kirjaimia ja laskea kaksinumeroisia laskutoimituksia. Hän myös tuntee kellon ja osaa jopa digitaalisen kellon. Hän on jo siis todella taitava ja osaa jo monta sellaista asiaa, joita ekaluokalla vasta opetellaan. Sen sijaan hän ei osaa tehdä rusettisolmua, ei kuoria perunaa, ei piirtää ihmistä tai syödä siististi. Pohdin, mitä kaikkea meidän tulisi vielä opetella ennen koulun alkua.

YLE Uutiset listasi, mitkä asiat olisi hyvä osata ennen koulun aloitusta:

1. Lapsi pystyy olemaan vanhemmistaan erossa koulupäivän ajan.

Tätä olemme harjoitelleet jo vuosia. Lapseni päiväkoti- ja eskaripäivät olivat keskimäärin yhdeksän tunnin mittaisia. En usko, että tämä tulee olemaan vaikeaa. Sen sijaan kotona yksin oleminen voi olla jännittävää, vaikka sitäkin olemme harjoitelleet. Toivottavasti lapsi muistaa laittaa maidon jääkaappiin, sammuttaa valot, ottaa koulurepun mukaan, pukeutua fiksusti ja lukita oven.

2.  Lapsen tulee uskaltaa luottaa siihen aikuiseen, joka on häntä koululla vastassa.

Tämäkin taito luonnistuu. Lapseni on aina kiintynyt herkästi hoitajiinsa. Hän viihtyy edelleen välillä paremmin aikuisten kuin toisten lasten seurassa. Hänen kohdallaan jännitän enemmän, miten hän suhtautuu muihin lapsiin tai joutuuko hän kiusauksen kohteeksi.

3. Lapsi osaa huomioida toiset.

Tämä taito saattaa tuottaa haasteita, mutta toisaalta kotona lapsi on jo oppinut jakamaan asioita sisaren kanssa ja näitä taitoja on harjoiteltu eskarissa ja kavereiden kanssa leikkiessä. Tähän samaan kategoriaan liittyy myös oman vuoron odottaminen ja ohjeiden kuunteleminen. Ne taidot lapseni hallitsee, ainakin välillä.

4. Lapsi osaa kulkea koulumatkan.

Koulumatkaa olemme harjoitelleet jo monta kertaa. Olemme käyneet läpi vaaralliset kohdat, puhuneet liikennesäännöistä ja opetelleet katsomaan vasemmalle ja oikealle ja vielä kerran vasemmalle. Toivottavasti lapseni myös muistaa nämä ohjeistukset kävellessään samaa matkaa kavereiden kanssa.

5. Lapsen on muistettava käydä vessassa itsenäisesti.

Tämäkin asia onnistuu. Eskarissakaan ei enää pahemmin asiasta muistuteltu. Käsien pesusta ollaan puhuttu moneen kertaan. Sekin asia on siis hallinnassa.

6. Lapsi osaa toimia ruokailutilanteissa.

Tämä kohta hieman jännittää. Lapseni ei osaa kuoria perunoita ja välillä rinnuksilta löytyy ruoat tai maitolasi kaatuu. Onneksi näitä taitoja opetellaan ruokailutilanteissa jatkuvasti. Ja toisaalta en ole koskaan tavannut aikuista, joka ei osaisi kuoria perunoita tai käyttää veistä ja haarukkaa.

Olemme kesän aikana harjoitelleet muun muassa kännykän käyttöä, mikroaaltouunin käyttöä, ulko-oven lukitsemista,  koulumatkan kulkemista, kotona yksin olemista ja esimerkiksi rusetin tekoa. Jännitän, stressaan ja murehdin, mutta silti tiedän, että lapsi pärjää ihan varmasti, todennäköisesti paremmin, mitä uskonkaan.  

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

50 asiaa, joita toistelen kouluikäisille lapsilleni tauotta

Tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille oma tukiryhmä Tampereella

Mitä kävikään, kun lapsi sai ensimmäisen kännykkänsä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.