6 vinkkiä, kuinka rohkaista lasta itsenäisemmäksi

Kuva: Tanaphong Toochinda

Kun lapsi kohtaa vastoinkäymisiä, vanhempien vaistomainen reaktio on usein yrittää auttaa tai suojella lasta. Lapselle olisi kuitenkin hyödyllistä oppia selviämään vaikeuksista välillä itsenäisesti. Tässä kuusi vinkkiä, miten voit tukea lapsen itsenäistymistä joka päivä.

Anna hänen tehdä virheitä

Voi tuntua hölmöltä katsoa vierestä, kun naperosi mokailee, mutta se auttaa häntä menestymään elämässä. Kerro lapsellesi, että virheiden tekeminen on ok ja miettikää yhdessä, miten ratkaista ongelma ensi kerralla. Lapsellesi kehittyy kasvun ajattelutapa, kun hän oppii suhtautumaan virheisiin mahdollisuutena oppia uutta. Lapsi saa itsevarmuutta, jolla rynnistää päin elämää ja mahdollisia vastoinkäymisiä.

Ota lapsi mukaan kodin askareisiin

Anna lapselle mahdollisuus osallistua hänen ikäänsä sopiviin, aitoihin kotitöihin. Aitoihin sillä tavalla, että ne ovat tehtäviä, jotka pitää oikeasti tehdä, eivätkä vain lasta varten keksittyjä tekaistuja hommia. Lapset osallistuvat kotitöihin innokkaammin, jos he tuntevat olevansa aidosti hyödyksi. Voimaantumisen tunteen lisäksi he oppivat esimerkiksi, mitä pitää tehdä, jotta koti pysyy siistinä ja lautasille ilmaantuu ruokaa.

Tarjoa vaihtoehtoja ja vapautta – rajoitetusti

Kun lapsi kokee saavansa tehdä päätöksiä, hän saa lisää itseluottamusta ja vastuuntuntoa. Samalla hän oppii luontevalla tavalla valintojen seurauksista. Lapsi tuntee myös, että hänen mielipiteitään ja tunteitaan arvostetaan. Kuitenkin liian suuri vapaus voi sekoittaa lasta, joten tarjoa lapselle muutama toteutettavissa oleva vaihtoehto.

Anna hänelle tilaa

Yritä löytää joka päivä jokin tilaisuus, jolloin lapsesi voi tehdä jotain itsekseen. Anna hänelle tilaa oppia ja kehittyä. Itsenäisyyttä ei opita, jos ei koskaan saa olla itsenäinen. Valitse hetki, jolloin lapsi voi tehdä jotain turvallisesti niin, ettei sinun tarvitse valvoa tai olla vieressä, esimerkiksi omassa huoneessa tai pihalla itsekseen leikkiminen.

Älä korjaa

Jos lapsesi on tehnyt jotain itsenäisesti, mutta se ei ehkä mennyt aivan täydellisesti, älä korjaa hänen tuotoksiaan. Se voi tuntua vaikealta, mutta tavoitteena ei ole onnistua täydellisesti vaan kokeilla itse. Se ei rohkaise lastasi tekemään asioita itsekseen, jos hänen jälkiään korjataan jälkeenpäin.

Tee itsenäisyys mahdolliseksi

Onko lapsen mahdollista tehdä asioita itsenäisesti kotonanne? Yltääkö hän esimerkiksi astioihin tai käsienpesupaikalle? Mieti, miten voit tarjota kotona lapselle lisää mahdollisuuksia tehdä asioita omin päin. Muista, että mitä enemmän teet hänen puolestaan, sitä vähemmän hänen tarvitsee tehdä itse.

Lähde: Parents.com

Teksti: Laura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.