Kärsitkö hammaslääkäripelosta? Älä jätä käyntiä väliin!

Kärsitkö hammaslääkäripelosta? Älä jätä käyntiä väliin!
Kuva: Yusuf Belek

Teksti: Anna-Leena

Aiheuttaako pelkkä ajatus hammaslääkärissä käynnistä tärinää ja stressiä? Et ole pelkosi kanssa yksin: ilta-lehden uutisen mukaan jopa joka kolmas suomalainen pelkää hammaslääkärissä käyntiä.

Hammaslääkäripelko ei aiheuta pelkkää stressiä, vaan voi pahimmillaan johtaa hammashoidon välttelyyn: Seura.fi sivuston artikkelista selviää, että joka kymmenes suomalainen jättää hammaslääkärikäynnit väliin pelon vuoksi. Vaikka pelkkä ajatus hammaslääkärin menosta ahdistaisi, ei vastaanottokäyntiä kuitenkaan kannata jättää väliin. Kun hammaslääkäripelkoinen lykkää hoitoon menemistä, suun terveys huononee. Myös häpeän tunne suun kunnosta voi saada siirtämään käyntiä. Pahimmillaan hoidon puute voi aiheuttaa suun tulehduksia, jotka voivat levitessään aiheuttaa vaaraa jopa yleisterveydelle.

Mikä hammaslääkärissä pelottaa?

Hammaslääkäripelko voi johtua monesta eri syystä ja pelkoa esiintyy myös ihmisillä, joilla ei ole omakohtaista, ikävää kokemusta hammaslääkäristä. Pelko voi välittyä esimerkiksi perheenjäsenten tai kavereiden kertoman kautta. Se mikä hammaslääkärikäynnillä pelottaa, vaihtelee potilaan mukaan. Siinä missä yksi pelkää mahdollista kipua, toista saattaa ahdistaa tukehtumisen tunne tai yökkääminen.

Pelosta mainitseminen ajanvaraustilanteessa auttaa hammaslääkäriä varautumaan pelkopotilaan hoitoon. Pelko ei aina näy ulospäin ja hammaslääkäri ei välttämättä arvaa, että potilasta pelottaa, jos asiasta ei mainitse erikseen. Myös luottamuksellinen ja pitkäaikainen suhde hammaslääkäriin saattaa helpottaa pelkoa. Vaikeimmissa tapauksissa apua voi saada myös esimerkiksi rauhoittavasta lääkityksestä tai kevytnukutuksesta.

Iltalehden uutisesta selviää, että Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on löydetty uusi, yllättävä tapa vähentää pelkoa: rentoutumishetki virtuaalitodellisuuden avulla odotushuoneessa ennen hammashoitoa. Tutkimuksesta selviää, että jo muutaman minuutin rentoutumishetki auttoi vähentämään hammaslääkäripelkoa.

Lapsen hammaslääkäripelko: mikä avuksi?

Kun hammashoitoa pelkäävä potilas on lapsi, on tärkeää rakentaa luottamus lapsen ja lääkärin välille, selviää Oral.fi sivustolta.  Myös vanhemmat voivat helpottaa osaltaan hoidon onnistumisesta.

Oral.fi sivuston vinkit hammaslääkäriin tulevan lapsen tukemiseen:
  • Lapsen olisi hyvä tottua hammaslääkärikäynteihin jo pienestä pitäen. Kun lapsi saa mukavia ja kivuttomia kokemuksia hammaslääkäristä,  hammaslääkäripelkoa ei pääse syntymään.
  • Lue lapselle hammaslääkäristä kertovia kirjoja. Kirjat voivat vähentää lapsen jännitystä.
  • Vanhemmat saattavat huomaamattaan siirtää oman pelkonsa lapseen: kiinnitä huomiota siihen, kuinka puhut lapselle hammaslääkäristä. 
  • Vanhempi voi olla hoitotilanteessa koko ajan mukana. Tieto tästä saattaa rauhoittaa lasta.
  • Lapsen voi tuoda pelkopotilaisiin erikoistuneen suuhygienistin vastaanotolle vierailulle, jossa välineitä on mahdollista katsella rauhassa ja hoitotuoliin voidaan totutella ajan kanssa.

Kärsitäänkö teillä hammaslääkäripelosta?

Lähteet:

https://seura.fi/terveys/nain-taltuttaa-kauhean-hammaslaakaripelon/

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/53d38be6-f441-4122-bcc7-9a0c5a36c429

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *