Autoilijat HUOMIO! Keltanokkia liikenteessä!

Autoilijat HUOMIO! Keltanokkia liikenteessä!
Kuva: Nick Fewings

Teksti: Anna-Leena

Autoilija HUOMIO! Pieniä ekaluokkalaisia liikenteessä! Loma loppuu ja pienet koululaiset kirmaavat kouluun. Pienen kokonsa vuoksi varsinkin ekaluokkalaisia on auton ratin takaa vaikea nähdä. If- vakuutusyhtiön aloittaman keltanokka-kampanjan tarkoituksena on parantaa pienten ekaluokkalaisten liikenneturvallisuutta ja vähentää koulutiellä sattuvia onnettomuuksia. 

Mikä ihmeen keltanokka? 

Parantaakseen pienten ekaluokkalaisten liikenneturvallisuutta, If on jo 16 vuoden ajan jakanut Suomessa ekaluokkalaisille heijastavalla nauhalla varustettuja huomiolippiksiä. Lähes miljoona lasta on jo saanut oman keltaisen lippiksensä. 

Lippis on alusta asti ollut fosforinkeltainen ja varustettu heijastavalla nauhalla. Huomiota herättävän, keltaisen lippiksen tarkoituksena on parantaa pienen koululaisen näkyvyyttä liikenteen seassa. 

Lasten liikenneonnettomuudet

Liikenneturva-sivustolla muistutetaan, että liikenneonnettomuudet aiheuttavat merkittävän osan lasten (0-14vuotta) kuolemantapauksista. Jalan kulkeville lapsille vakavat onnettomuudet sattuvat useimmiten katua tai tietä ylitettäessä. 

Hel.fi julkaisusta selviää, että lasten jalankulkuonnettomuudet tapahtuvat yleisesti ottaen päiväsaikaan hyvissä valaistus -ja keliolosuhteissa. Onnettomuudet painottuvat iltapäivän tunteihin. Julkaisusta myös selviää, että vaikka 7–9-vuotiaiden liikkumistaidot ovat kehittyneet, puutteita on erityisesti samanaikaisten toimintojen suorittamisessa (esim. pyöräily ja liikennetilanteen seuraaminen) sekä sopivan kadunylitysvälin arvioinnissa. Liikenteen uhreiksi 7–9-vuotiaita joutuu asukaslukuun suhteutettuna yli kaksi kertaa enemmän kuin alle kouluikäisiä.

Seuraavien viikkojen aikana keltanokat valtaavat kadut. Nyt ja aina: tarkkana liikenteessä! 

Lähteet:

if.fi

liikenneturva.fi

hel.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.