Karkkia vain kerran viikossa: onko karkkipäivä oikeasti hyvä idea?

Karkkia vain kerran viikossa: onko karkkipäivä oikeasti hyvä idea?
Kuva: Patrick Fore

Teksti: Anna-Leena

Karkkipäivä on monelle tuttu käsite omasta lapsuudesta. Vaikka joissakin perheissä “Lauantaipussi” saattaa toimia hyvin, toisissa herkkujen rajoittaminen saattaa toimia toivottua päinvastaisella tavalla ja vain lisätä karkinhimoa. Kun odotus karkkipussista kasvaa viikon aikana, herkkupäivänä herkuttelu lähtee käsistä ja karkkia ahmitaan koko viikon edestä. Makeisia saatetaan myös syödä salaa. 

Kaikkea kohtuudella

Terveellinen ruokavalio on sopivan monipuolinen, ja siinä on tilaa myös herkuille.  Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg neuvoo ylen uutisessa, että karkkipäivän toimivuutta voi arvioida tarkkailemalla, kuinka lapsi siihen suhtautuu. Jos koko viikko menee lauantaita odotellessa, voi olla syytä pysähtyä miettimään, toimiiko karkkipäivä.

Kuva: Christopher Ott. Jos koko viikko menee lauantaita odotellessa, voi olla syytä pysähtyä miettimään toimiiko karkkipäivä.

Idea karkkipäivän takana on hyvä: hampaat säästyvät ja turha sokeria vältellään. Joissakin tapauksissa herkkujen rajoittaminen saattaa kuitenkin vain lisätä karkinhimoa. Vaikka karkkipäivä ei kaikissa perheissä toimisikaan, on vanhemman vastuulla rajata lapsen syömisiä. Herkut voivat olla osa normaalia elämää, mutta se ei tarkoita sitä, että makeisia saa syödä rajattomasti.

Nälkä voi lisätä makeanhimoa

Myös nälkä voi lisätä makeanhimoa. Kun lapsi syö kunnon ruokaa monipuolisesti, makeanhimo aterioiden välillä monesti vähentyy. Kun vatsa on täynnä, on myös helpompaa syödä herkkuja kohtuudella. 

Kun lapsi syö monipuolisesti terveellistä kotiruokaa, ei herkkuja ole välttämättä tarvetta rajata vain yhteen päivään viikossa, vaan herkut voivat olla osa monipuolista ruokavaliota. Se toimiiko karkkipäivä riippuu perheestä. Vanhemmat voivat tarkastella lapsen käytöstä ja päätellä, pysyykö herkkujen syönti karkkipäivänä kontrollissa, vai ahmiiko lapsi karkkia koko viikon edestä. 

Ihmiset ovat erilaisia, ja niin myös herkuttelussa. Siinä missä toisella tulee kohtuus automaattisesti, toiselle saattaa olla vaikeampaa olla syömättä koko pussillista kerralla. Siinä missä toisiin herkkujen kieltäminen ei vaikuta lainkaan, toisille herkkujen kieltäminen saattaa tehdä ne erityisen houkutteleviksi.

Pidetäänkö teillä kiinni karkkipäivästä vai kuuluvatko herkut myös arkeen?

Lähteet:

kaksplus.fi

yle.fi

is.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.