Suomessa avioerot selvästi yleisempiä kuin muualla Euroopassa: kuinka kertoa erosta lapselle?

Suomessa avioerot selvästi yleisempiä kuin muualla Euroopassa: kuinka kertoa erosta lapselle?
Kuva: Afif Kusuma

Teksti: Anna-Leena

Lapsen syntymä on yksi elämän suurimmista muutoksista, ja se vaikuttaa monella tavalla myös parisuhteeseen. Vaikka suhde olisi hyvällä pohjalla, muuttaa lapsen syntymä väistämättä perheen dynamiikkaa. Vanhemmat saattavat tuntea väsymystä, parisuhteelle jää vähemmän aikaa ja uusissa rooleissa voi olla hakemista. Kun lisääntyneet kotityöt kasaantuvat, saattaa riittämättömyyden tunne purkautua turhautumisena ja syyttelynä. 

Ero lapsiperheessä

Eroon johtaa vuosittain noin 13 000-14 000 avioliittoa. Suomessa avioerot ovat selvästi yleisempiä kuin Euroopassa keskimäärin. Vanhempien ero muuttaa koko perheen arkea. Kun perheessä on lapsia, ero on harvoin helppo, vaikka vanhemmat tekisivät kaikin tavoin parhaansa.

Eroon liittyy lähes aina voimakkaita tunteita, surua, mielen pahoittamista ja loukkaantumista. Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että myös hän saa puhua erosta ja siihen liittyvistä tunteista, vaikka ne tuntuisivat vanhemmasta vaikeilta tai kiusallisilta. Eron jälkeen tavoitteena on luoda kotiin sellainen ilmapiirin, jossa eroon liittyvistä tunteista voidaan puhua avoimesti.

Onko sopuisa ero mahdollinen?

Hyvä ja sopuisa ero vaatii kaikilta osapuolilta paljon. Toimiva yhteistyövanhemmuus ei useinkaan ole mahdollinen juuri eron keskellä ja toimivan arjen muodostuminen voi viedä aikaa. 

Monelle lapselle vanhempien ero on ensimmäinen vaikea elämäntapahtuma. Yksi tärkeimmistä asioista eron keskellä on muistuttaa lasta siitä, että vanhempien rakkaus häntä kohtaan ei muutu eron myötä. Vanhempien ei myöskään kannata epäillä pyytää apua silloin, kun omat voimavarat ovat vähissä. 

boy leaning on brown wooden railings
Kuva: Tadeusz Lakota. Monelle lapselle vanhempien ero on ensimmäinen vaikea elämäntapahtuma.

On tärkeää, että vanhemmat yrittävät toimia siten, että lapset voivat luottaa molempiin vanhempiin. On tärkeää pyrkiä siihen, että lapsilla ja molemmilla vanhemmilla on luontevat välit. Kun ero on onnistunut, lasten tapaamisia voidaan järjestää joustavasti. On myös tärkeää muistaa, että vaikka vanhempaa saattaa harmittaa, kun lapsi ilmaisee ikävää toista vanhempaa kohtaan yhteisen tapaamisen aikana, tulisi myös ikävät tunteet hyväksyä luontevana osana prosessia.  

Kuinka lapselle voi kertoa erosta?

Erosta kertominen lapsille voi tuntua vaikealta. Moni vanhempi kertoo erosta vasta kun on ihan pakko. Monesti lapset saattavat aavistaa tilanteen jo ennen kun vanhemmat kertovat mitään.

Koska ero ei muuta vain vanhempien arkea, vaan koko perheen,  on tärkeää antaa lapsille aikaa sopeutua tietoon. Jos mahdollista, erosta kertomiseen olisi hyvä idea valita rauhallinen hetki ja mielellään niin, että molemmat vanhemmat ovat paikalla ja kertovat lapselle erosta yhdessä. Lasta voi auttaa ymmärtämään vanhempien päätöstä, jos erolle nimetään konkreettinen syy, esimerkiksi jatkuvat riidat.

Lapsen tunteet pitää sallia ja vanhemman tehtävä on ottaa ne vastaan kypsällä tavalla. Lapsi saattaa reagoida uutiseen itkemällä, suuttumalla, kyselemällä tai vaikka vaikenemalla. 

Mitä nyt tapahtuu?

Lapsen saattaa olla vaikea ymmärtää mitä tapahtuu seuraavaksi. Monesti lapsi tarvitsee paljon konkreettisia esimerkkejä ja silti eron seurausten ymmärtäminen saattaa kestää kauan.

Lapselle voi kertoa mikä kaikki tulee pysymään ennallaan vanhempien erosta huolimatta. Esimerkiksi koulu, kaverit, harrastukset, mutta etenkin vanhempien rakkaus ovat niitä asioita, jotka pysyvät ennallaan vaikka vanhemmat eroavat. 

Miten selviytyä erosta?

Vanhempien mahdollisimman hyvä yhteistyö on tärkeää koko perheelle. Lapsen arjen tulisi jatkua erosta huolimatta turvallisena. Myös vanhempien jaksaminen ja hyvinvointi eron keskellä on tärkeää. Ero voi toimia tärkeänä oppituntina lapselle: ikävistäkin asioista voi selvitä ja niistä voi seurata myös hyviä asioita. 

Myös eron jälkeen erosta ja siihen liittyvistä tunteista pitää pystyä puhumaan kotona. Lapsen saattaa olla vaikeaa käsittää, mitä ero käytännössä tarkoittaa ja voi olla, että erosta kerrottaessa lapsi ei osaa kysyä mitään. Lapsi saattaa joissain tapauksissa haluta keskustella asiasta vasta paljon myöhemmin. Tälle pitäisi myös antaa mahdollisuus.  

Lähteet:

väestöliitto.fi

hyväkysymys.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.