THL suosittelee nyt koronarokotetta kaikille raskaana oleville: deltavariantti aiempia vaarallisempi odottavalle äidille

THL suosittelee nyt koronarokotetta kaikille raskaana oleville: deltavariantti aiempia vaarallisempi odottavalle äidille
Kuva: Daniel Schludi

Teksti: Anna-Leena

THL suosittelee 11.8.2021 alkaen koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Suositusta perustellaan sillä, että Iso-Britanniasta saadun tutkimustiedon mukaan koronaviruksen deltavariantti aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin. Deltavariantin voimakkaan leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio Suomessa on kasvanut. 

Suurempi riski sairastua vakavasti

Raskaana olevilla on tähän astisten tietojen mukaan suurempi riski sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Jos odottavalla äidillä on muitakin vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä, riski kasvaa entisestään. Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Kuva: Mat Napo. Ärhäkkäästi tarttuvalta deltavariantilta suojautuminen muilla keinoin kuin rokotteen ottamalla on muuttunut vaikeammaksi.

Espanjassa ja Iso-Britanniassa suositus raskaana olevien rokottamisesta viipymättä on tullut voimaan jo aiemmin. Tutkimustieto puoltaa, että myös Suomessa raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä, sillä ärhäkkäästi tarttuvalta deltavariantilta suojautuminen muilla keinoin kuin rokotteen ottamalla on muuttunut vaikeammaksi. Rokotteen vasta-aineita on myös todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.

THL-sivustolla muistutetaan, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Myös muiden perheenjäsenten rokottaminen omalla vuorollaan on suositeltavaa.

Lähteet:

thl.fi

sttinfo.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.