Kärsitkö kaamosoireilusta? Kokeili näitä vinkkejä oireiden selättämiseen

Kärsitkö kaamosoireilusta? Kokeili näitä vinkkejä oireiden selättämiseen
Kuva: Ephraim Mayrena

Teksti: Anna-Leena

Oireet alkavat syksyllä iltojen pimentyessä. Päivänvalo vähenee ja mieli laskee. Väsyttää, ahdistaa, eikä mikään enää huvita. Olo voi olla surullinen ja haluton. Kaiken lisäksi on koko ajan nälkä ja sokerihammasta kolottaa. Tekisi mieli tankata ruokaa ja nukkua koko talven yli. Jos tunnistat oireet, saatat kärsiä kaamosmasennuksesta, tai vielä yleisimmästä kaamosrasituksesta. 

Oireet alkavat syksyllä

Kaamosmasennuksen oireet alkavat syksyisin, kun päivät lyhenevät ja valon määrän vähentyy. Oireet helpottavat vähitellen keväällä, kun valon määrä lisääntyy. Mistä oikein on kyse? Duodecim-lääkärilehdessä kerrotaan, että kaamosmasennukseksi kutsutaan pimeinä kuukausina ilmenevää masennustilaa, jolle ominaista on muun muassa väsymys, haluttomuus, ruokahalun kasvu ja painon nousu.

Kuva: christopher lemercier. Kaamosmasennukselle on tyypillistä, että oireet voimistuvat iltapäivisin.

Miksi pimeys masentaa?

Duodecim-lääkärilehdessä huomautetaan, että vaikka toistuvista kaamosmasennusjaksoista kärsii pimeiden talvikuukausien aikana vain noin 1 % väestöstä, jopa 10–30 % väestöstä oireilee lievästi kaamosaikaan. Tällaisissa tapauksissa puhutaan kaamosmasennuksen sijasta kaamosrasituksesta. Molemmissa tapauksissa oireet iskevät aina syksyllä, mutta miksi juuri silloin?

Syytä kaamosmasennukseen ei täysin varmaksi tiedetä. Ever mind-sivustolle on listattu mahdollisia tekijöitä, joiden epäillään vaikuttavan oireiden syntymiseen. Päivänvalon määrän väheneminen vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon lisäten masennuksen riskiä. Vähäinen valo myös alentaa mielialahormoni-serotoniinin määrää aivoissa ja saattaa pistää sekaisin unihormoni-melatoniinin tuotannon.

Näillä vinkeillä helpotat oloasi

Oireilua kaamosaikaan ei ehkä voi kokonaan estää, mutta oireita voi yrittää helpottaa.

1. Kokeile kirkasvalolamppua

Terveyskirjasto-sivuston mukaan kaamosmasennuksen ja kaamosoireilun tehokkain hoito on talvikuukausien aikana otettu kirkasvalohoito. Sivuston mukaan kirkasvalolampun arvioidaan auttavan jopa neljää viidestä kaamosmasennuksesta kärsivää.

2. Terveelliset elämäntavat

Kun tekee vain mieli jäädä sängynpohjalle lojumaan, omasta terveydestä huolehtiminen voi kärsiä. Rutiineista olisi kuitenkin hyvä yrittää pitää kiinni. Terveellinen ruoka, alkoholin käytön rajoittaminen, ystävien tapaaminen ja säännöllinen vuorokausirytmi yhdistettynä tarpeeksi pitkiin yöuniin auttaa pitämään mielen ja kehon virkeämpänä.

3. Ulkoile päivänvalossa

Ever mind-sivustolla neuvotaan ulkoilemaan päivänvalossa. Tämä ei aina ole helppoa, sillä monesti päivän ainoa valoisa hetki sattuu keskelle työ-tai koulupäivää. Yritä paeta ulos happihyppelylle valoisan aikaan jos suinkin voit.

4. Energiaa aurinkolomalta

Samaisella sivustolla neuvotaan myös pakkaamaan laukut ja suuntaamaan aurinkolomalle. Jopa viikon matka aurinkoiseen lomakohteeseen saattaa sivuston mukaan helpottaa oireita. Aurinkolomalta ei kuitenkaan kannata odottaa ihmeitä: loma etelän auringon alla nimittäin saattaa helpottaa oireita hetkellisesti, mutta masennusta se ei kuitenkaan poista. Auringosta voi kuitenkin saada hetkellistä helpotusta oireisiin.

Jos oma jaksaminen on kortilla ja kotikeinot eivät tunnu riittäviltä, on aika pyytää apua ammattilaiselta – yksin ei kannata jäädä, olkoon kyse sitten kaamosmasennnuksesta tai masennuksesta.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.