Elämän hitaissa askelissa on löydettävä tämän päivän ilo

Elämän hitaissa askelissa on löydettävä tämän päivän ilo

Surusta raskaina päivinä , pilvet roikkuvat matalalla

Sade antaa odottaa itseään. Lähellekin on pitkä matka.

Olen ollut elämässäni monta kertaa valtavan väsynyt. Niin fyysisesti kuin henkisestikin lujilla. Väsymys on ollut välillä kaiken kattavaa, mustaa pimeää. Olen miettinyt täytyykö väsymystä vastaan taistella, entäpä jos antaudun sen virtaan, kuunteleen kehoni ja mieleni varoitusmerkkejä, katson mitä tapahtuu. Ja huomannut, että mitään kamalaa ei ole tapahtunut. Elämä on saanut hitaamman tahdin, mieli on päässyt mukaan paremmin. Koko perhe on voinut paremmin, kun itse olen saanut vetää happea ja hidastaa tahtia.

Olen opetellut luopumaan. Luopumaan kaikesta siitä, jota kutsutaan pakoksi. Loppujen lopuksi, ihmisen ei ole paljoakaan pakko, vaikka pää niin sanoisikin. Elämä on pakottanut myös luopumaan itselle tärkeistä asioista. Sellainen luopuminen aiheuttaa sydämeen surun. Suru on sellainen asia, joka piirtää elämälle ja asioille viivoja. Olen usein miettinyt, että surusta puhutaan hirveän vähän muussa yhteydessä, kuin kuoleman yhteydessä .Surun tunne tulee kuitenkin esiin muissakin menetyksissä ja pettymyksissä. Saatetaan myös puhua, että joku ihminen on surumielinen. Ihmissuhteiden katkeaminen, terveyden menetys, työpaikan menetys, tai vaikkapa se, ettemme ole tulleet ymmärretyksi ihmissuhteissamme, yksinäisyys, tai jokin vajavuus itsessä, aiheuttaa eriasteisia surun tunteita.  Suru on tunnetason hiljaista havahtumista siihen, että on menettänyt elämästään jotain arvokasta. 

On yleistä, että kun omat tai toisen tunteet ylittävät oman ymmärryksemme tai ovat niin vaikeita kohdattavaksi, ihminen pakenee tai torjuu tunteitaan. On helpompi olla ajattelematta asiaa ja suunnata tarmonsa toimintaan. Kun ihminen toimii näin, hän usein huomaamattaan tai tahallaan ohittaa läheiset. Hän torjuu tai kieltää toisen tunteet tai jättää omansa kertomatta ja näin tulee loukanneeksi toista ihmistä. Lähellä elävä kokee tulleensa torjutuksi molemmissa tapauksissa. Joskus ajattelin, kuinka se on kuin perheen lykkäisi liian pienellä paatilla liian suureen myrskyyn, joissa jokaisella on omanlaisensa keino selviytyä.

Eräänä päivänä ajattelin, että kivussa ei ole mitään kaunista. Ei fyysisessä, eikä henkisessä kivussa. Suru voi aiheuttaa myös kivun tunteen, josta on vaikeaa selvitä yksin eteenpäin. Selviytymiseen, olipa se tavallisempaa fyysistä väsymystä tai vaikeaa henkistä kamppailua tarvitsemme rinnallakulkijoita. Niinkuin alun runooni on kiteytynut ajatus ; lähellekin on pitkä matka, joskus juuri siihen lähimmäs onkin pisin matka. Yksi sana, yksi askel, yksi teko, voi muuttaa elämän suunnan. Kunpa itsekin näkisin lähelle paremmin, niin, että kokemus selviämisestä kantaisi suurtenkin surujen yli. On tärkeää, että myös lapsi saa sanoittaa ja tuntea surua.

Olen kesän kuluessa kuullut myös monta surullista uutista, siksi en ole kirjoittanut pitkään aikaan. Äkillisen kuoleman kohdatessa, olemme sanattomia järkytyksen edessä. Sisälläni lähetän voimia omaisille ymmärtää ja hyväksyä, pienin askelin.  Eräänä päivänä myös katselin kuolevan läheisen kuvaa ja ajattelin, että siinä on niin paljon kauneutta. Se mikä meistä tänne jää, kun elämän polkemiset on poljettu. Kuoleman surussa on myös kauneutta, joka piirtää aikanaan sydämiimme hopeareunat, vaikka emme sitä heti ymmärtäisikään. Suru muuttaa meitä ihmisinä, suru pehmentää ja kovettaa. 

Suru on vieras, jota kukaan ei haluaisi ottaa vastaan, mutta kun se tulee, jokaiselle meistä väistämättä , annetaan itsellemme aikaa, sillä suru tuo myös muistot , sellaisia muistoja, joita muutoin emme muistelisikaan. Muistoja, jotka tuovat hymyn huulille. Muistoja, jotka saavat meidät arvostamaan, rakastamaan ja näkemään, että elämän hitaissa askelissa on löydettävä tämän päivän ilo.


Ruuhkavuodet suosittelee

Tuulia

Olen pikkulapsivaiheen selättänyt ja pesukoneen lingosta selvinnyt suurperheenäiti, taideterapeutti, yhden elämän kuvaaja, valoa rakastava luonnonlapsi, jonka intohimona on matkailu, luonnossa vaeltaminen sekä sisustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.