Nämä 20 tapaa jokaisen vanhemman tulisi opettaa lapsilleen

Nämä 20 tapaa jokaisen vanhemman tulisi opettaa lapsilleen
Kuva: Ben White

Teksti: Anna-Leena

Jokainen tietää, että on perustaitoja, jotka tekevät elämästä helpompaa ja mielekkäämpää. Vanhemmat kiinnittävät monesti huomiota lapsen käytöstapoihin ruokapöydässä tai liukumäen jonossa. Montako kertaa päivässä toistat lapsillesi “Istu alas” tai “odota vuoroasi”? On kuitenkin taitoja, kuten muiden kunnioittaminen, suvaitsevuus ja kiitollisuus, jotka lapsi oppii parhaiten mallista vanhempiansa kopioiden. Opettamalla lapsellesi nämä 20 taitoa, takaat hänelle hyvät eväät elämään.

 1. Pyydä anteeksi. Kun loukkaat tai satutat toista, pyydä anteeksi. On hyvä opetella pyytämään anteeksi, vaikka et olisi satuttanut toista tarkoituksella.
 1. Anna anteeksi. Opettele ymmärtämään muita ja antamaan anteeksi. Anteeksi antaminen on vapauttavaa, kun taas kaunan kantaminen on kuin raskas taakka harteilla.  
 2. Pese kädet. Pese kädet, jos ne on likaiset. Pese kädet myös kun tulet ulkoa, käyt vessassa, ennen ruoan valmistusta ja kun ryhdyt syömään. Kun käsienpesu on tapa, se tapahtuu automaattisesti. 
 3. Kiitä ruoasta. Ei ole itsestäänselvyys, että pöydässä on ruokaa. Kiitä ruoasta ja kiitä henkilöä, joka näki vaivaa valmistaakseen ruoan. 
 4. Kuuntele muita. Monesti kuunteleminen on tärkeämpää kuin puhuminen. Keskustelu ei ole kilpailu siitä, kuka saa äänensä kuuluville tai kenen mielipide on oikea. Kuuntele ajatuksen kanssa, mitä muilla on sanottavana.
 5. Älä keskeytä. Puhu vasta sitten, kun toinen on lopettanut. Jos puhut toisen päälle, pahoittele.
 6. Auta muita. Auta aina kun voit. Auta naapuria, joka kantaa ruokakasseja kotiin. Auta lasta, joka ylittää tietä yksi. Auta luokkakaveria, joka jää välitunnilla yksin. Auta sitä, jota kiusataan. Auttamisesta tulee aina hyvä mieli. 
 7. Luota itseesi. Vaikka muut sanoisivat mitä, luota itseesi ja omiin kykyisi. Sinä pystyt siihen!
 8. Lue joka päivä. Lue kirjaa, lehteä, sarjakuvia, uutisia…Lukeminen kehittää ja lukemalla oppii aina uutta. Pyri lukemaan joka päivä edes vähän. 
 9. Älä lannistu. Nouse, puhdista tomut vaatteista ja yritä uudestaan. Leuka pystyyn.
 10. Nuku tarpeeksi. Levänneenä kaikki on helpompaa.
 11. Älä jätä aterioita välistä. Syö terveellisesti, mutta muista myös herkutella.
 12. Ole ymmärtäväinen. Et koskaan voi tietää, mitä toinen ihminen on kokenut, tai mistä hän on tullut. Ole ymmärtäväinen muita kohtaan.
 13. Iloitse muiden puolesta. Toisen ilo ei ole sinulta pois. Iloitse muiden puolesta aidosti ja koko sydämestäsi. 
 14. Ole avoin ja suvaitsevainen. Mitä enemmän tiedät maailmasta, uskonnoista, kulttuureista ja tavoista, sitä paremmin voit myös ymmärtää, miksi kaikki eivät toimi samalla tavalla. Ole avoin, kysy ja kuuntele. Erilaisuus on rikkaus. 
 15. Kunnioita muita. Ei ole yhtä ainoaa tapaa tehdä asioita. Sinun tapasi ei ole aina se ainut oikea.
 16. Kehu muita ääneen. Suoriutuiko luokkakaveri hienosti esitelmästä? Sano se ääneen! Onko kaverilla hieno uusi reppu? Kerro se hänelle. Kehuista tulee aina hyvälle mielelle ja aidosti kehuminen myös tarttuu. 
 17. Älä satuta muita. Älä satuta muita fyysisesti tai henkisesti. Jos näin käy, pyydä anteeksi. 
 18. Ota vastuu tekemisistäsi. Jos mokaat, myönnä se, ja kanna vastuu. Valehtelemalla ja piilottelemalla virheitä yleensä vain pahennat asiaa. 
 19. Nauti aineettomista iloista. Opettele iloitsemaan elämän pienistä iloista, kuten auringonlaskusta tai pyöräretkestä kaverin kanssa. Tätä taitoa voi opetella tietoisesti miettimällä joka ilta pari aineetonta asiaa, jotka ovat tehneet onnelliseksi sinä päivänä
Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *