Neuvoton lapsen kiukkukohtausten edessä? Kokeile rauhoittumispurkkia!

Neuvoton lapsen kiukkukohtausten edessä? Kokeile rauhoittumispurkkia!
Kuva: Mick Haupt

Teksti: Anna-Leena

Kauppa, päiväkodin eteinen, leikkipuisto, parkkipaikka: itkupotkuraivarit eivät katso aikaa, eikä paikkaa. Kun raivokohtaus iskee, voi toisinaan tuntua, että mikään ei rauhoita lasta ja joskus epätoivon hetkellä tekisi mieli mennä itsekin maahan potkimaan ja itkemään. Kun seuraavan kerran tuntuu, että tilanne karkaa käsistä, kokeile rauhoittumispurkkia!

Mikä rauhoittumispurkki? 

Rauhoittumispurkin kehitti alun alkujaan italialainen pedagogi Maria Montessori. Montessori halusi löytää keinon, jonka avulla pienet lapset oppivat käsittelemään tunteitaan ja huomasi pian, että rauhoittumispurkki helpotti tehokkaasti erityisesti pienten 2-5-vuotiaiden lasten hallitsemattomia raivokohtauksia. 

Nykyään purkkia käytetään lastenhoidossa tehokkaana tapana pienten lasten hallitsemattomien itku- ja raivokohtausten helpottamiseen. Hyvä uutinen on, että rauhoittumispurkin rentouttava voima ei ole tarkoitettu pelkästään lapsille: sen on todettu lievittävän stressiä myös pienten lasten vanhemmilla. 

Kuinka purkki toimii? 

Purkin keskeinen idea on se, että lapsi rauhoituu ilman, että vanhempi joutuisi käyttämään lapsen rauhoittelemiseen rangaistusta tai liian radikaaleja keinoja. 

Kommunikointi kiukkuavan lapsen kanssa on hankalaa. Kiukkukohtauksen aikana hermostuneen lapsen syke ja hengitystiheys kiihtyvät ja lapsen aivot kirjaimellisesti lukkiutuvat. Rauhoittumispurkin idea on kiinnittää lapsen aivojen toiminta purkissa hitaasti putoaviin koristehileisiin. Keskittämällä huomion purkin sisältöön, alitajunta määrää aivoja vähentämään rauhattomuutta ja levottomuutta. Kun lapsi saa ravistella purkkia käsissään, tunnekuohu laantuu ja hän rentoutuu. 

Kommunikoiminen rauhoittuneen lapsen kanssa on helpompaa, kun tunnekuohun kanssa kamppailevan lapsen kanssa. Rauhoittumispurkki on monesti lapsen tarvitsema aikalisä.

Kuinka valmistaa rauhoittumispurkki

Rauhoittumispurkin yksi parhaista puolista on se, että sen voi valmistaa helposti kotona. 

Rauhoittumispurkin valmistukseen tarvittavat materiaalit: 
  • Korkillinen muovipullo
  • Liimaa
  • Koristehileitä
  • Kuumaa vettä
  • Silikonipyssy

Sekoita koristehile ja liima. Lisää hileliima ja vesi purkkiin. Jätä parin sormen verran tyhjää, että aineksilla on tilaa sekoittua purkkia ravistellessa. Liimaa silikonipyssyllä pullon/purkin korkki kiinni ja varmista, että lapsi ei saa sitä auki.

Rauhoittumispurkin hyötyjä

  • Kontrolloi tunteita 
  • Vähentää stressiä
  • Auttaa keskittymään 
  • Rentouttaa mieltä 
  • Auttaa tunteiden hallinnassa 

Rauhoittumispurkkia on helppo pitää mukana. Kokeile purkkia esimerkiksi matkoilla, tai tilanteissa, joissa lapsi normaalisti tylsistyy ja hermostuu helposti.

Oletko jo kokeillut rauhoittumispurkkia lapsesi kiukunpuuskiin? Jaa kokemuksesi muiden ruuhkavuosien lukijoiden kanssa!

Peda.net

askelterveyteen.com

äitiydenihme.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.