10 asiaa, joita yksikään vanhempi ei halua kuulla

10 asiaa, joita yksikään vanhempi ei halua kuulla
Kuva: Brian Wangenheim

Teksti: Anna-Leena

Vanhemmat saavat kuulla päivittäin mitä ihmeellisempiä kommentteja ja vinkkejä. Monen mielestä on täysin hyväksyttävää avoimesti kommentida tai arvostella muiden tapaa kasvattaa lapsia. Mitä pienten lasten vanhemmille voi oikein sanoa? Vältä ainakin näitä kymmentä klassikkoa, jos et halua joutua vanhempien mustalle listalle.

1. “Nuku silloin, kun vauvakin nukkuu.”

Tämän klassikon olet taatusti kuullut. Vaikka ajatus tämän lauseen takana on hyvä, monesti vauvan päiväuniaika on ainut hetki, jolloin vanhemmat voivat tehdä kaiken sen, mitä ei vauvan hereillä ollessa voi tehdä. Ehdota mielummin, että voit viihdyttää vauvaa sen aikaa, kun vanhemmat nukkuvat päiväunet tai tarjoa siivous/ruoanlaittoapua. 

2. “Eikö teidän vauva vieläkään…?”

Älä vertaile. Vauvan erilaiset virstanpylväät ovat erityisiä ja tärkeitä jokaiselle vanhemmalle. Jos vauvan kehitys on jostain syystä hitaampaa, saattaa se huolestuttaa vanhempia, vaikka he olisivat tietoisia siitä, että jokainen vauva kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa. Kun vauva tulee siihen ikään, että useimmat saman ikäiset konttaavat/istuvat/nousevat seisomaan/puhuvat, tällaiset kysymykset saattavat aiheuttaa vanhemmille ylimääräistä huolta tai pahaa mieltä.  

3. “Tuon ikäisenä minun lapseni jo…”

Kuuluu samaan sarjaan edellisen kanssa. Vertailusta ei ole vanhemmalle tai lapselle mitään hyötyä.

4. “Oletpa väsyneen näköinen/riutunut/lihonut.”

Jokainen pienen vauvan/lapsen vanhempi tietää, että matkaan mahtuu myös huonompia päiviä. Vaikka välillä omaa peilikuvaa olisi vaikea tunnistaa ja vanhemmat tuntisivat olonsa puolikuolleiksi (ja näyttäisivät siltä), ei sitä tarvitse sanoa ääneen. 

5. “Älä valita.”

On henkilöitä, jotka kuullessaan vanhemman kertovan väsymyksestään vastaavat “Älä valita.” Se, että vanhemmuus ja kaikki siihen liittyvä on välillä raskasta ei tarkoita sitä, etteivätkö lapset olisi vanhemmille tärkeintä maailmassa. Se, että on itse valinnut perustaa perheen ei tarkoita sitä, etteikö perhe-elämä voisi joskus tuntua raskaalta. 

6. “Ai vieläkö hän…?”

Ai vieläkö hän syö tuttia? Ai vieläkö hänellä on vaippa? Ai vieläkö sinä imetät? Ai vieläkö hän nukkuu samassa huoneessa? Kysymykseksi naamioitu, mutta arvostelevaan sävyyn esitetty heitto, jonka tarkoituksena on kyseenalaistaa tietyn perheen valitsema kasvatustyyli tai tapa toimia. Älä kysy.

7. “Ei minunkaan lapselle tapahtunut mitään, vaikka…”

“Ei minunkaan lapselle tapahtunut koskaan mitään, vaikka hän matkusti 10 vuotta autossa ilman turvaistuinta”. “Ei minunkaan lapselle tapahtunut mitään, vaikka hän söi suolaa vauvana”. Se, että jonkun toisen lapselle ei tapahtunut mitään ei tarkoita sitä, että kaikkien kannattaisi toimia samalla tavalla. Jokainen perhe tekee omat päätöksensä.

8. “Odotapas vain…”

Jokaiseen vaiheeseen kuuluu iloja ja haasteita. Jos vanhempi kertoo, kuinka raskasta on juosta konttaavan vauvan perässä, “odotapas vain, kun hän lähtee kävelemään” ei ole paras mahdollinen lohdutus. Viattomalta kuulostava “odotapas vain” saattaa pahimmassa tapauksessa saada vanhemman murehtimaan turhaan jostain tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvasta asiasta.

9. “Taasko sinä olet raskaana?” 

Päätös siitä, kuinka monta lasta joku haluaa, ei kuulu kenellekään muulle. Tällaiset kommentit ovat epäasiallisia ja tarpeettomia.

10. “Millonkas meinasitte hankkia seuraavan?” 

Vertaa aiempaan. Päätös siitä, kuinka monta lasta joku toinen haluaa, ei kuulu kenellekään muulle. On tapauksia, joissa pari ei toivo lapselleen sisaruksia, mutta myös tapauksia joissa sisarusta ei jostain syystä yrityksistä huolimatta kuulu. Ylimääräinen kysely voi tällaisissa tapauksissa tuntua hyvin raskaalta. Vauvoja ei aina niin vain hankita.

Mitä sinä lisäisit listaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.