Asiaa kakasta: kaikki mitä sinun tulee tietää mekoniumista

Asiaa kakasta: kaikki mitä sinun tulee tietää mekoniumista
Kuva: Christian Bowen

Teksti:Anna-Leena

Mekonium tai lapsenpihka, on nimi jota käytetään vauvan ensimmäisten päivien mustanvihreästä ulosteesta. Mistä tuo musta, tervamainen aine oikein koostuu? Milloin kakka saa tyypillisen sinappisen keltaisen värinsä? Mitä jos mekoniumia pääsee lapsiveteen?

Mekonium, lapsenpihka tai tervakakka

Lapsenpihka on väriltään mustaa tai mustanvihreää ja nimensä mukaan koostumukseltaan hyvin sitkeää ja tahmeaa ja sitä voi olla vaikea pestä pois iholta.  Pepun puhdistamiseen voikin veden lisäksi käyttää hieman vauvan hoitoöljyä. Hyvä uutinen on, että lapsenpihka on lähes hajutonta. Vauva kakkaa yleensä 24 tunnin sisällä vauvan syntymästä. 

Mistä mekonium koostuu?

Vauvan ensimmäinen kakka koostuu lapsivedestä, limasta, lanugosta, ihosoluista ja muusta, mitä lapsi on niellyt kohdussa.

Vähitellen sitä mukaan, kun vauva alkaa nauttia suurempia määriä maitoa, kakan väri vaalenee ja koostumus muuttuu. Pepun pesu helpottuu, eikä peppu ole enää tarpeellista hinkata puhtaaksi, vaan pelkkä pesu riittää.

Kuva:Tim Bish. Kahden viikon ikäisinä suurin osa vauvoista kakkaa jo normaalia, kellertävää maitokakkaa.

Kahden viikon ikäisinä suurin osa vauvoista kakkaa jo normaalia, kellertävää maitokakkaa. Tässä vaiheessa vauvan tuotokset alkavat myös haiskahtaa ja saavat ominaisen, miedon happaman vauvankakan tuoksun. Kakan koostumus voi vaihdella suuresti.

Kakkatiheys vaihtelee suuresti

Keskimäärin vastasyntynyt vauva tuottaa 1–4 kakkavaippaa päivässä, mutta tämä on hyvin yksilöllistä ja vauvojen kakkailutiheys vaihtelee suuresti. Täysimetetty vauva saattaa olla jopa pari kolme viikko kakkaamatta. Jos vauva ei vaikuta kipeältä, ei asialle tarvitse tehdä mitään. Vauvan ollessa 2-3 kuukauden ikäinen, kakkatahti yleensä hidastuu.

​Mekoniumaspiraatio

Joskus lapsivesien mentyä odottava vanhempi huomaa, että lapsivesi on väriltään vihertävää. Terveyskylä-sivustolla kerrotaan, että kohdunsisäisestä hapenpuutteesta kärsivä sikiö ulostaa mekoniumia lapsiveteen. Uloste värjää lapsiveden vihreäksi. Jos lapsivettä on kohdussa niukasti, mekoniumin siihen sekoittuessa siitä muodostuu paksua vihreää puuroa, jota voi joutua lapsen hengitysteihin. Tätä kutsutaan komplikaatiota kutsutaan mekoniumaspiraatioksi. Osa mekoniumaspiraatioista tapahtuu  kohdussa ja osa syntymän jälkeen ensimmäisten hengenvetojen aikana.

Lähteet:

Terveyskylä.fi

vau.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.