Uusi tutkimustulos: vauvat ja pikkulapset levittävät koronavirusta perheen sisällä teini-ikäisiä enemmän

Viimeisen puolentoista vuoden aika lukuisat tutkimukset ovat yrittäneet analysoida koronaviruksen vaikutuksia vauvoihin ja lapsiin. Tähän astisista tutkimuksista on selvinnyt muun muassa, että suurimmalla osalla koronavirukseen sairastuneista lapsista oireet kestävät 6 päivää. Lapset myös sairastavat yleensä taudin lievänä, josta johtuen teho-osastohoitoon joutuneiden lasten määrä on pysynyt matalana. 

Aiemmin tänä vuonna tehdyn tehdyn tutkimuksen tulokset osoittivat, että pikkusten -ja vauvojen rooli taudinkantajina on pieni. Uuden tutkimuksen tulosten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että vauvojen ja pikkulasten rooli taudin levittäjinä perheen sisällä on oletettua suurempi. 

Tutkimus

Jama Pediatrics lehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli koronavirustartuntoja 6.280 kotitaloudessa. Tutkimusmateriaalina käytettiin Ontariossa (Kanada) 1.6-31.12.2020 välisenä aikana tehtyjä positiivisia koronatestituloksia.

Tutkijat valitsivat tutkimukseen tapaukset, joissa perheiden ensimmäinen tartunta oli alle 18-vuotiaalla, jonka jälkeen he tarkastelivat kuinka tauti oli levinnyt perheen sisällä seuraavien 2 viikon aikana.   

Suurimmassa osassa tapauksista tartuntaketju pysähtyi ensimmäiseen lapseen. Ainoastaan 27,3% tapauksista alaikäiset lapset tartuttivat tautia eteenpäin saman perheen sisällä. 

tutkimustulokset osoittivat, että teini-ikäiset toivat useimmiten viruksen kotiin, mutta sairastuttuaan pikkulapsilla ja vauvoilla oli suurempi todennäköisyys tartuttaa myös muut perheenjäsenet. 

Tutkimustulokset:

  • 14-17-vuotiaat muodostivat 38% perheen ensimmäisistä tartunnoista
  • Vain 12% tapauksista perheen ensimmäinen sairastunut oli alle 3-vuotias lapsi
  • Jos alle 3vuotias sairastui, mahdollisuudet lisätartuntoihin perheen sisällä on yli 40% suurempi, kun jos tartunnan saanut on teini-ikäinen (14-17).

Asiantuntijat selittävät eroa sillä, että teini-ikäisten sosiaaliset kontaktit ovat suurempia, kun pikkulasten. 

Vauvat ja pikkulapset taas tarvitsevat täysin erilaista hoitoa, kun teini-ikäiset sairastuttuaan. Sairastunutta vauvaa tai pikkulasta ei voi eristää muusta perheestä. Vauvoilla ja pienillä lapsilla on myös tapana viedä esineitä suuhunsa, mistä johtuen viruksen leviäminen kotona on paljon helpompaa, kun teini-ikäisten tapauksessa. 

Tästä johtuen pikkulasten osuutta taudinlevittäjä ei pidä tutkijoiden mukaan vähätellä. 

Mitä vanhemmat voivat tehdä? 

Koska pieniä lapsia tai vauvoja on mahdotonta eristää muusta perheestä, kun lapsi sairastuu, perheen on toimittava samoin, kun minkä tahansa perheen sisäisen infektion kanssa. Hyvä käsihygienia ja ainoastaan kertakäyttöisten nenäliinojen käyttö saattavat auttaa. Asianmukainen tuuletus kotona, kouluissa ja päiväkodeissa on myös todettu hyväksi tavaksi estää tartuntoja.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.