Kihomadot: kiusallinen, mutta yleinen vaiva

Kihomadot: kiusallinen, mutta yleinen vaiva
Kuva: Kristine Wook

Teksti: Anna-Leena

Lapsi nukkuu levottomasti, kiemurtelee unissaan ja vaikuttaa tuskaiselta. Syy yölliseen levottomuuteen voi olla niinkin yllättävä, kuin kihomadot. Vaikka kihomadoista puhuminen on monen mielestä kiusallista, on vaiva varsin tavallinen lasten keskuudessa. Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Terveyskirjasto-sivustolla aiemmin julkaistua artikkelia.

Kihomatojen tartunta

Kihomatotartunnat ovat tavallisimpia 3–10-vuotiailla lapsilla, mutta madot tarttuvat helposti myös vanhempiin lapsiin sekä aikuisiin. Alle 2-vuotiailla lapsilla kihomatotartuntoja taas tavataan harvemmin. Kihomatotartunnasta puhuminen saattaa nolottaa ja sitä saatetaan häpeillä ja peitellä. Kihomadoilla ei kuitenkaan ole yhteyttä kodin hygieniaan tai lapsen huonoon huolenpitoon, muistutetaan Terveyskirjasto-sivustolla. Sivustolla huomautetaan, että esimerkiksi helsinkiläistä alle kouluikäisistä lapsista jopa 5–10 %:lla on 2010-luvulla todettu kihomato. Esiintyvyys on vielä suurempi, jos lapsi osallistuu päivähoitoon.

Oireet

Terveyskirjastossa-sivustolla kerrotaan, että kihomatotartunta tapahtuu, kun madonmunia niellään. Mikroskooppisen pieniä munia on mahdotonta nähdä paljaalla silmällä. Munat myös säilyvät pinnoilla tartuttavina useita päiviä. Tartuntaan ei tästä syystä tarvita edes suoraa käsikosketusta, vaan munat voivat siirtyä ihmiseltä toiselle pintojen tai tekstiilien koskettelun kautta. Oireet alkavat noin kuutisen viikkoa tartunnasta.

Kuva:Joao Viegas. Inhottava kutina saattaa valvottaa lasta.

Terveyskirjaston mukaan kutina peräaukon ja välilihan alueella varsinkin yöllä, voi kieliä kihomatotartunnasta. Syypää kutinaan löytyy toukkien ja munien pinnan ärsyttävistä aineista. Madonkantajan ei kuitenkaan tarvitse oireilla mitenkään ja itseasiassa suurimmalle osalle kihomadot eivät aiheuta oireita. Inhottava kutina saattaa kuitenkin valvottaa ja lapsi saattaa herätä yöllä itkemään ja vaikuttaa tuskaiselta. Joskus lankamaisen ohuita, valkoisia matoja voi olla vaikeaa huomata ulosteesta, eivätkä vanhemmat välttämättä osaa yhdistää yöllisiä kutinakohtauksia kihomatoihin, sivustolla huomautetaan.

Kuinka päästä eroon kihomadoista?

Kun perheessä todetaan kihomatotartunta, on suositeltavaa hoitaa koko perhe yhtä aikaa. Koska kihomadot eivät läheskään aina aiheuta oireita, on koko perheen syytä syödä lääke, vaikka oireita ei olisikaan ilmennyt, sivustolla huomautetaan. Koska kihomadot tarttuvat varsinkin pienten lasten keskuudessa helposti ja salakavalasti, on tartunnasta syytä ilmoittaa hoitopaikkaan. Koska taudin itämisaika on pitkä, lapsen ei tarvitse olla poissa hoidosta edes väliaikaisesti.

brown letters on table
Kuva:Gautam Arora

Lääke otetaan suun kautta joko nestemäisenä tai tablettina. Hoito toistetaan yleensä 2 viikon kuluttua varmuuden vuoksi. Lääkkeenoton jälkeisenä päivänä kannattaa varautua pyykkipäivään, sillä kaikki vuodevaatteet, alusvaatteet, yöpuvut ja pyyhkeet on suositeltavaa pestä korkeassa lämpötilassa. Myös lelut tulisi desinfioida, keittää tai pestä mahdollisuuksien mukaan taudin uusitumisen välttämiseksi. Kotia ei tarvitse jynssätä puhtaaksi, vaan aivan tavallinen siivous riittää.

Kuinka ehkäistä kihomatotartuntoja?

Vaikka kihomatotartuntaa on vaikeaa täysin välttää, voi taudin leviämistä yrittää ehkäistä muistuttamalla lapsia huolellisen käsipesun tärkeydestä. Kädet tulee pestä vedellä ja saippualla varsinkin vessassa käynnin jälkeen, sekä ennen ruokailua. Kynsiään pureskelevat lapset saattavat niellä kynsien alle päässeitä munia. Terveyskirjasto-sivustolla huomautetaan, että kihomatoja tavataan selvästi useammin niillä lapsilla, jotka pureskelevat kynsiään. Lasten kynnet onkin hyvä pitää lyhyinä tästäkin syystä.

Jos perheessä on kihomatotartunta, on kihomadon kantajan kanssa samoissa lakanoissa nukkumista syytä välttää, kunnes tartunta on saatu kuriin, muistutetaan sivustolla. Myös pyyhkeen jakaminen muiden perheenjäsenten kanssa nostaa riskiä levittää tartuntaa. Vaikka kihomadot ovat inhottava vaiva, ne eivät onneksi ole vaaraksi terveydelle.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.