6 jokakodin bakteeripommia- tiedätkö missä bakteerit oikeasti asuvat?

6 jokakodin bakteeripommia- tiedätkö missä bakteerit oikeasti asuvat?
Kuva: Pille R. Priske

Teksti: Anna-Leena

Kun puhutaan kodin bakteereista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen roskakori ja vessanpönttö. Pahimmat bakteeripommit saattavat kuitenkin muhia varsin yllättävissäkin paikoissa. Missä bakteerit oikeasti piilottelevat?

Tiskirätti

Melkein jokaisesta keittiöstä löytyy tämä bakteerien suosima oleskelupaikka. Tiskirätistä voi löytyä E. coli-bakteeria, salmonellaa ja jopa ulostejäämiä. Likaisella tiskirätillä pyykimällä et puhdista pintoja, vaan päinvastoin levität bakteereita pinnoilta toiselle. Tiskirättiä ei kuitenkaan tarvitse heittää pois jokaisen käyttökerran jälkeen. Tiskirätti puhdistuu helposti keittämällä tai pesukoneessa 60 asteessa pesemällä.   

Keittiön hana ja allas

Likaisten astioiden mukana tiskialtaaseen päätyvät ruoanjämät ovat herkullinen kasvupaikka bakteereille. Tiskialtaasta voikin löytyä esimerkiksi E. coli -bakteeria, stafylokokkia ja salmonellaa. Myös hana, jota monesti kosketellaan ruokaa laittaessa likaisilla käsillä, voi kuhista bakteereja. 

Ovenkahvat ja valokatkaisimet

Kodin katkaisimia ja kahvoja kosketellaan jatkuvasti, ja ne ovat täynnä bakteereita. Niiden puhdistus kuitenkin unohtuu monelta viikkosiivouksen yhteydessä. Seuraavan kerran siivotessa kiinnitä kahvoihin ja katkaisimiin erityistä huomiota.

Hammasharja

Hammasharjan tarkoitus on puhdistaa hampaat, mutta kuinka puhdas suuhusi päivittäin laittama harjasi todellisuudessa on? Bakteerit rakastavat kosteita pintoja, ja hammasharja on oiva kasvualusta bakteereille. Kaiken lisäksi hammasharja joutuu ilman kautta kosketuksiin lian kanssa jatkuvasti, koska sitä säilytetään yleensä samassa tilassa vessanpöntön kanssa. Muista vaihtaa hammasharja tarpeeksi usein. 

Likapyykki

Oletko tullut ajatelleeksi, että pyykkejä pestessä saatat liata kätesi ja pahasti? Likaisia pyykkejä lajitellessa tai koneeseen laittaessa koskettelet varsinaista bakteerien sekasoppaa. Pyykkikorissa on monesti sekaisin alusvaatteita, ulkovaatteita ja keittiöpyyhkeitä. Jos pyykkikorissa on vielä kosteutta, leviävät bakteerit vaatteista toisiin nopeasti. Pese siis kädet huolella likapyykkien koskettelun jälkeen. 

Tietokoneen näppäimistö

Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä. Vaikka olisit koneen ainoa käyttäjä, näppäimistö olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti. Näppäimistön säännöllinen pyyhkinen on järkevä varotoimi, vaikka olist ainut tietokonetta käyttävä henkilö.

Lähteet:

Kotiliesi.fi

kuntoplus.fi

anna.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *