Vanhemmuuden haasteet: mitä jos oma lapsi tuntuu ärsyttävältä?

Vanhemmuuden haasteet: mitä jos oma lapsi tuntuu ärsyttävältä?
Kuva: Juliane Liebermann

Teksti: Anna-Leena

Yle-sivuston uutisessa kerrotaan, kuinka temperamenttipiirteiden erot vaikuttavat ihmissuhteisiin. Puheliaan ihmisen saattaa olla vaikeaa ymmärtää, että joku muu saattaa haluta olla hiljaa. Rauhaa ja hiljaisuutta rakastavasta ihmisisestä koko ajan puliseva henkilö taas saattaa tuntua ärsyttävältä ja tunkeilevalta. Mitä käy, kun vanhempi ja lapsi omaavat päinvastaiset temperamentit? 

Vanhemman ja lapsen välinen suhde

Temperamenttipiirteiden erot vaikuttajat ihmissuhteisiin ja vanhemman ja lapsen välinen suhde ei ole poikkeus. Aktiivinen ja menevä vanhempi saattaa tuskastua, jos oma lapsi viihtyykin parhaiten omissa oloissaan tai on kovin hidas. Toisaalta jos oma vanhempi jatkuvasti hoputtaa ja painostaa lasta, voi se saada lapsen kokemaan itsensä huonoksi tai vääränlaiseksi.

Rauhaa rakastavasta vanhemmasta taas voi tuntua käsittämättömältä, että oma lapsi ei ole koskaan hiljaa. Puheliaasta lapsesta voi tuntua, että hänen asiansa eivät ole tärkeitä, jos häntä jatkuvasti käsketään olemaan hiljaa. 

Vaikka oma lapsi olisi maailman rakkain, suuret temperamenttierot saattavat joskus johtaa siihen, että oma lapsi tuntuu “ärsyttävältä” ja vanhemmuus kuormittavalta. Suuret erot voivat saada vanhemman kokemaan itsensä taitamattomiksi oman lapsen kanssa ja omaa lasta saattaa olla hankala ymmärtää. 

Tällaiset tunteet saavat monesti vanhemman tuntemaan huonoa omaatuntoa. Miten on mahdollista, että oma lapseni saa minut raivon partaalle? 

Mitä jos oma lapsi ärsyttää?

Ylen uutisessa neuvotaan, että temperamenttipiirteiltään erilaisen aikuisen ja lapsen suhdetta voi helpottaa, jos vanhempi hakeutuu lapsensa kanssa samalle taajuudelle joko lisäämällä tai vähentämällä oman tunneilmaisun voimakkuutta. Tämä ei tarkoita sitä, että tarvitsisi jatkuvasti esittää jotain muuta, kun oikeasti on, vaan että vanhemman tulisi pyrkiä siihen, että joka päivä olisi joku mahdollisimman hyvä kohtaamisen hetki, vaikka vain viisi minuuttia.

Liian samanlaisia?

Kaisa Vuorinen, positiivisen pedagogiikan asiantuntija, kertoo iltasanomien uutisessa, että toisaalta vanhemman ja lapsen väliset ristiriidat saattavat johtua myös siitä, että he ovat liiankin samankaltaisia. Vanhemman on joskus vaikea sietää lapsessa niitä ominaisuuksia, joista ei pidä itsessään. Vuorinen käyttää esimerkkinä vanhempaa, joka kamppailee arkuutensa kanssa. Vanhemmalle saattaa Vuorisen mielestä olla kauhistus huomata sama piirre lapsessa.

Vuorinen neuvoo, että tällaisissa tilanteissa on tärkeää miettiä, millaista tukea itse olisi kaivannut. Kun vanhempi oppii tuntemaan myötätuntoa itseään kohtaan, saattaa hänen olla helpompi myös ymmärtää lapsen käytöstä.

Lähteet:

Yle.fi

is.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *