5 sadepäivän vinkkiä – Mitä tehdä perheen kesken kotona?

Kurja sää pakottaa perheet usein koteihinsa, eikä aina viitsisi lähteä sisäleikkipuistoihin. Aika voi käydä pitkäksi ja etenkin ruudun ääressä vietetyt hetket lisääntyvät. Mitä tehdä perheen kesken kotona sadepäivänä? Nappaa artikkelista vinkit!

Tuuli yltyy, se kerää pilvet yhdeksi mustaksi massaksi taivaalle. Pimeys valloittaa pihamaan ja ennen kuin ehtii aavistaakaan, vaakasuoraan lentävät sadepisarat raidoittavat maiseman. Säätila on jälleen kahlinnut ihmiset panttivangeiksi neljän seinän sisälle.  

Erään pienkerrostalon keskimmäisessä kerroksessa äiti ja poika nököttävät suuren mustan sohvan omissa nurkissa. Kummankin nenän pää on liimautunut sinistä valoa sädehtivään ruutuun. Omiin maailmoihinsa erkautuneet mielet yhdistää vain satunnaiset naurahdukset.  

Äidin mieli alkaa käydä kierroksilla. Nenä irtoilee tuon tuosta älylaitteesta. Poika voisi istua tuossa samassa asennossa vaikka koko päivän. Äidin kasvava levottomuus alkaa purkautua tökkimisenä pojan nenään. Lapsen ärsyttäminen eri keinoin alkaa viedä vallan äidin toiminnasta. Jotain tekemistä on keksittävä, ennen täydelliseen sotatilaan ajautumista.  

Yhteisen tekemisen keksiminen ei ole ollenkaan niin helppoa kuin luulisi, sillä samoja mielenkiinnon kohteita ei montaa löydy. Etenkin tehtävät, joissa nenään liimautunut ruutu pitäisi jättää sohvalle yksinään, ovat lapselle erityisen epämieluisia. Nämä viisi erilaista vaihtoehtoa ovat kuitenkin saaneet kaikenlaiset pelit ja vempeleet unohtumaan ainakin tunniksi. Ja sehän riittää äidille.  

Viiden minuutin maalaus 

Ajastimesta asetetaan ajaksi viisi minuuttia. Jokainen osallistuja aloittaa maalaamaan haluamaansa kuvaa valitulle alustalle. Viiden minuutin kuluttua kuvat laitetaan kiertoon. Seuraavan viiden minuutin ajan vieruskaveri jatkaa toisen aloittamaa maalausta. Kierroksia voidaan tehdä niin monta kuin osallistujat haluavat.  

Tehtävä on hauskaa ajanvietettä, vaikkei perheestä löytyisikään Picassoa. Jos maalaaminen ei tunnu sopivan perheen pirtaan, voi tehtävään soveltaa yhtälailla esimerkiksi piirtämistä, tarinan kertomista tai kirjoittamista. Myös aikaa voidaan säätää sopivammaksi.  

Temppurata 

Kun ulos ei pääse temmeltämään, voi energia pursua yli äyräiden. Meno yltyy toisinaan niin villiksi, että huonekalut ja arvoesineet ovat vaarassa, puhumattakaan vanhempien hermoista. Temppuradan kehitteleminen voi silloin olla hyvä vaihtoehto.  

Jokainen osallistuja saa vuorollaan keksiä rataan yhden osuuden. Sängyillä tai sohvilla voi tehdä kuperkeikkoja, etenemistä voidaan suorittaa hyppimällä, kinkkaamalla tai pyörimällä. Temppurata on siitä kiva, että sitä voidaan soveltaa sekä osallistujien että neliömäärien vaatimusten mukaiseksi.  

Testit 

Koulusta mallinnettujen koetehtävien tekeminen perinteisesti paperilla ja kynällä saavat ajan kulumaan. Testiin voi tehdä erilaisia tehtäviä, kuten ristikoita, avoimia tai monivalintakysymyksiä, totta vai tarua tai vaikka yhdistelytehtäviä. Vastaajan iän ja osaamistason mukaisesti tehtäviä voi keksiä lukuisia erilaisia.  

Testin aiheiden ei tarvitse välttämättä kummuta perinteisistä koulun oppiaineista. Niitä voi tehdä esimerkiksi yhteisestä lempibändistä, katsotuista elokuvista tai luetuista iltasaduista, mikä aihe nyt tuntuukaan kiinnostavalta.  

Lukuhetki majassa 

Etäkoulussa tehtävänä oli tehdä maja tai jonkinlainen pehmoinen pesäpaikka, jossa kirjan lukeminen tuntuisi oppilaasta mieluiselta. Tämä tehtävä sai pojan viihtymään paikoillaan toisinaan puolikin tuntia, ilman älylaitetta. Varsinkin jos majaan keksi vielä yhdistää pienten eväiden napostelun pelkän lukutuokion yhteyteen.  

Majan rakentaminen kotiin ei vaadi suurta neliömäärää tai sen erityisempiä tarvikkeita. Jo lakanan heittäminen pöydältä tuolille luo telttamaisen tunnelman. Kun lattialle heitetään vielä muutama sohvatyyny tai peitto, on uusi ihana leikkipaikka valmis.  

Kumpi mieluummin? 

“Liikkuisitko loppuelämäsi mieluummin vain hyppien vai pelkästään juosten?” 

“Haluaisitko mieluummin osata lentää vai muuttua näkymättömäksi?” 

“Ottaisitko ennemmin gepardin nopeuden vai kameleontin naamioitumiskyvyn?” 

Perinteisten lautapelien lisäksi lapsen keskittymistä voi myös ohjata yksinkertaisilla kyselyleikeillä. Esittämällä esimerkiksi kumpi mieluummin olisit tiikeri vai elefantti – kysymyksen lapsi joutuu keskittymään valitakseen kahden eläimen välillä. Vastattuaan on tietysti hänen vuoronsa keksiä kysymys seuraavalle vuorossa olevalle pelaajalle.  

Kumpi mieluummin on vain yksi esimerkki erilaisista kyselypeleistä. Yhtä hyvin voidaan, vaikka arvuutella värejä tai keksiä aina samalla kirjaimella alkavia sanoja. Tämä leikki toimii hyvin myös pitkillä automatkoilla tai kävelylenkillä.  

Lue myös nämä:

Hauskaa tekemistä lasten kanssa: tutkimusmatka

Kuinka viettää lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa – 10 ideaa laatuaikaan

Parhaat pihapelit kautta aikojen!

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.