Lapset ja nukkuminen: nämä merkit kertovat, että lapsi on valmis käyttämään tyynyä

Lapset ja nukkuminen: nämä merkit kertovat, että lapsi on valmis käyttämään tyynyä
Kuva: Brett Durfee

Teksti: Anna-Leena

Vauvan kehon mittasuhteet ovat erilaiset kuin aikuisella eikä tyynyä suositella alle 1-vuotiaille lainkaan. Lasten tyynyn tarkoituksena taas on tukea lapsen päätä ja niskaa. Milloin on oikea aika hankkia lapselle oma tyyny ja kuinka tyyny valitaan?

Miksi vauva ei tarvitse tyynyä?

Vauvan niska on pieni ja pää on suuri muuhun kehoon verrattuna. Tyyny pään alla voi aiheuttaa epäluonnollisen asennon vauvan selkärankaan. THL:n suositusten mukaan tyynyjen ja pehmolelujen käyttämistä vauvan sängyssä  on myös hyvä välttää siksi, että ylimääräiset tavarat pinnasängyssä lisäävät tukehtumisriskiä.

baby in blue long sleeve shirt lying on pink and white floral textile
Kuva: Dakota Corbin. Alle 1-vuotiaille tyynyä ei suositella.

Vauvan sängyssä voi halutessa käyttää ensityynyä, jota kutsutaan myös vauvan tyynyksi. Ensityyny on erittäin matala, ja sen tarkoitus on pitää patja puhtaana, jos vauva kuolaa unissaan. Vauvatyynyn yleinen koko Suomessa on 25cm x 35cm.  Vauvan tyynyn voi korvata halutessaan myös tyynyliinalla tai harsolla.

Lasten tyyny tukee päätä ja niskaa

Lasten tyyny on aikuisen tyynyyn verrattuna huomattavasti matalampi ja pienempi, mutta siinä on vauvan tyynyyn verrattuna jo enemmän täytettä. Tyynyn tarkoituksena on tukea yön aikana niskan neutraaliasentoa.

Tiettyä ikärajaa, jolloin olisi aika hankkia tyyny lapselle, ei ole olemassa. Fysioterapeutti Janne Niskakangas Terveystalosta kertoo kaksplus-sivustolla, että tyynyn käytön aloitus vaihtelee yksilöittäin ja että tyynyn käyttämättömyydestä ei sinänsä ole haittaa pienille lapsille.

Yleensä lasten tyyny otetaan yleensä käyttöön 1-2-vuotiaana ja sitä voidaan käyttää jopa 6-vuotiaaksi asti, riippuen lapsen kasvusta. Univisio-sivusto vinkkaa, että tyynyyn siirtyminen kannattaa silloin, kun lapsi alkaa pitää päänsä alla pehmolelua tai peittoa, sillä tämä viestii yleensä siitä, että lapsi tarvitsee tyynyä.

Lapsen tyynyn korkeuden tulee riippua lapsen kehityksestä ja koosta. Mitä nuorempi ja pienikokoisempi lapsi on, sitä matalampi tyynyn tulisi olla. Tyynyn valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä väärän korkuinen tyyny voi ilmetä esimerkiksi niskan ja pään alueen oireiluina etenkin heräämisen jälkeen.

Univisio.fi

Kaksplus.fi

julkari.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.