Maailma onkin enemmän – Tärkeintä on matka, ei päämäärä

Maailma onkin enemmän – Tärkeintä on matka, ei päämäärä

Kaupallinen yhteistyö: Caravanlandia

Keittelen kahvivettä upeissa maisemissa Jäämeren rannalla ja mielessäni soi Vexi Salmen sanoittama kappale: ”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille. Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus. On vapautta kuunnella metsän huminoita, kun aamuinen aurinko kultaa kallioita. Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä. On vapautta valvoa kesäisiä öitä ja katsella hiljaisen haavan värinöitä…”

Juuri tuolta minusta tuntuu. Vapaus elää elämäänsä. Hankittuamme matkailuauton, olen oppinut aina vaan enemmän hetkessä elämistä. Matkailuauto on tuonut vapautta. Yhtäkkiä emme olekaan riippuvaisia hotelleista aikatauluineen ja auton nokan voi kääntää sinne, missä sää on suotuisa. Tai on voinut perjantaina tehdä päätöksen, että lähdetäänkin viikonlopuksi johonkin luonnonpuistoon tai kaupunkiin. Pyörillä kulkeva koti on ollut valmiina pihassa.

Etenkin lasten kanssa matkustamisesta on tullut stressittömämpää ja mielenkiintoisempaa, kun voi pysähtyä juuri sinne, missä on se ihana uimaranta tai mielenkiintoinen peikkometsä. Huvipuistot ovat vaihtuneet luonnon liikkeiden seuraamiseen. Kysyin juuri lapsilta, mikä on ollut kesässä paras kokemus. Yhteinen mielipide oli muisto Hailuodossa, kun aamuauringon nousun aikaan lähtivät isänsä kanssa katsomaan Tiirojen syöksyjä. Se kokemus ohitti Särkänniemen huvipuiston. Matkailuautoilusta tekee mukavan myös se, että matkailla voi monenlaisilla budjeteilla ja ainakin isommassa perheessä rahaa säästyy, kun voi kokata itse lasten lempiruokaa ravintolassa käyntien sijaan.

Kuva: Tuulia

Ystäväni kysyi minulta, mitä asioita kannattaisi ottaa huomioon matkailuautoa ostettaessa

Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, tuleeko auto vain kesä- vai ympärivuotiseen käyttöön. Itse suosittelen ehdottomasti hankkimaan koko vuoteen sopivan ajopelin. Silloin pitää vain miettiä, millainen lämmitys ja vesijärjestelmä autossa on.

Vaikka äkkiseltään talvimatkustaminen saattaa mietityttää, niin aivan huikeita hiihtolomareissuja on tullut tehtyä pohjoiseen. On uskomatonta kokea valkoisen hangen kimallus tuhansine timantteineen sekä se rauha ja hiljaisuus, mikä luonnossa on. Eräs englantilainen turisti kertoi minulle, että ei olisi halunnut lähteä Lappiin, koska siellä ei ole mitään. Vaimo kuitenkin sai houkuteltua ja hän olikin sitten viettänyt elämänsä parhaimman, stressitasoa laskevan loman juuri rauhan ja hiljaisuuden ansiosta. Uusissa matkailuautoissa lattialämmitys on huikea keksintö, joka on talviautossa aivan ihana ominaisuus. Kylmyyteen ei ole tarvinnut vielä koskaan herätä.

Kuva: Pixabay

Kannattaa myös hiukan pohtia sitä, millaisia reissuja aikoo tehdä. Riittävätkö kotimaan kohteet, vai tekisikö mieli pidemmällekin? Pienenä varoituksen sanana sanoisin omasta kokemuksesta, että nälkä kasvaa syödessä, kun huomaa, kuinka helppoa on matkustaa maasta toiseen omassa tahdissaan. Aivan uusissa autoissa on myös kiinnitetty huomiota ajettavuuteen. Vaikka Pohjois-Norjan vuoristossa ajaessa, moottorin tehoilla on merkitystä. Uuden 9-vaihteiston myötä moottorin kierrokset ovat hyvinkin alhaiset. Tällä on myös vaikutusta polttoaineen kulutukseen, mikä taas on etu etenkin pidemmillä reissuilla. Korona-aikana on ollut helppo pysytellä etäämmällä turistikohteista ja uskon, että jatkossakin tämä on yksi iso etu matkaillessa. Uudemmissa matkailuautoissa on myös suihku. Joistakin löytyy sisäsuihkun lisäksi myös ulkosuihku, joka on oiva lisä, vaikkapa nelijalkaisten matkakaverien tassujen tai vauvanvaunujen renkaiden puhdistuksessa.

Tämän jälkeen kannattaa tutkia erilaisia sisätilaratkaisuja, mikä sopii omiin tarpeisiin parhaiten. Paljonko tarvitsemme vaikkapa säilytystilaa, monelleko on nukkuma- ja istuinpaikka? Matkailuauto on parhaimmillaan pieni koti, jonka voi parkkeerata aina vain uudenlaisiin maisemiin. Kahdelle ihmiselle voi sopia hyvin myös näppärä retkeilyauto ja vuoristo- tai maastoretkeilijälle nelivetoinen. Matkailuauton hankkimisessa ainakin itse jouduin miettimään myös kompromisseja. Jääkaapin koolla isommassa perheessä on enemmän merkitystä, kuin vessan koolla. Kannattaa myös pitää mielessä, että millaisen ajokortin omistaa, sillä B-kortilla saa ajaa enintään 3500 kg autoa. Matkailuautoissa on paljon myös tunnelmavalaistusta, jalopuujäljitelmäkaapistoja ja sen sellaista. Tosiasia kuitenkin on, että näillä ei ole merkitystä suhteessa matkan laatuun. Auton toiminnallisuus ja luotettavuus ovat paljon tärkeimpiä tekijöitä matkalla.

Kuva: Ruuhkavuodet toimitus

Caravanlandiasta löytyy todella kattava valikoima sopivia autoja. Heiltä löytyy edustus mm. lujatekoiselle ja suositulle Sunlight -mallistolle ja Dethleffs-matkailuajoneuvoissa taas löytyy ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat myös käyttöikään. Caravanlandiasta löytyy myös edustus Euroopan johtaviin malleihin kuuluva Bürstner-mallisto sekä uutena tulokkaana vaativampaankin makuun matkailuauton keksinyt Hymer. Mallistoja tutkimalla löytää myös itseä kiinnostavampia vaihtoehtoja vuode- ja keittiöratkaisuineen.

Kun matkailuauton ostaa liikkeestä, niin Caravanlandiasta saa kattavan esittelyn ja paljon tietoa autoon liittyvistä asioita. Itselleni alan liikkeestä hankita oli aika itsestäänselvyys. Näin vältytään ikäviltä ongelmilta ja pettymyksiltä helpommin. Caravanlandia on vuonna 2005 perustettu liike, jolla on jo vankka asiantuntemus ja kokemus alasta. Toimitusjohtaja Antti Tokola kertookin, että luottamus ja kokonaisvaltainen palvelu ovat tärkeimpiä asioita matkailuauto- ja vaunukaupoissa. Juuri tämän olen kokenut itsellenikin tärkeäksi asiaksi.

Kuva: Caravanlandia

Liikkeen myyjiltä saa myös arvokkaita vinkkejä, millaisia varusteita tai lisätarvikkeita tarvitsee hankkia kaasupullojen lisäksi, kuten esimerkiksi caravanjohdon adaptereineen, jolla saa tarvittaessa sähköä, wc-kemikaalia tai lain edellyttämän sammuttimen. Kannattaa kysellä paljon. Liikaa ei kuitenkaan kannata tai tarvitse autoa alkuun varustella, sillä oma käyttö opettaa nopeasti, mitä haluaa varustukselta. Tarvitsemmeko me etutelttaa tai lisävaloja vai emme? Itse suosittelen peruutuskameraa, joka helpottaa huomattavasti peruuttamista isolla autolla. Eniten olemme oppineet ihan matkustuksen aikana niin autosta kuin siitäkin, millaisista kohteista juuri meidän perhe pitää. Autoa on myös tarvittaessa helppo vaihtaa luotettavan liikkeen kanssa.

Monet ovat kysyneet, että miksi ajaa täältä Etelä-Suomesta Kokkolaan saakka katsomaan ja ostamaan autoa. Mielestäni matkailuauton ostaminen on iso päätös ja sen verran arvokas hankita myös rahallisesti, että kannattaa ajaa myös hiukan kauemmaksikin katsomaan autoja. Asiaan tietysti vaikutti myös tuttavan suosittelu ja vuosien kokemus liikkeestä, jossa kaikki sujuu alusta loppuun sovitusti ja hyvin.

Matkailuautolla liikkuessa sanonta: ” Tärkeintä on matka, ei päämäärä” on tullut todeksi, sillä olemme seikkailleet 15 eri maassa lasten kanssa ja nähneet ja kokeneet unohtumattomia asioita niin yhdessä perheenä kuin yksinkin. Näitä muistoja ja kokemuksia ei korvaa tavara, eikä raha. Ne ovat elämänpankkiin kerättyä pääomaa, jossa lapsetkin ovat oppineet erilaisia kulttuureja, erilaisia tapoja elää ja olla. Olemme oppineet luonnon loputtoman ihmeellisyyden, keskitysleirien tai palatsien historiaa, vierailleet kirkoissa, museoissa, hautausmailla, eläintarhoissa sekä saaneet maistaa monenlaista perinneruokaa. Maailma onkin yhtäkkiä paljon enemmän. Elämä onkin yhtäkkiä paljon enemmän.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.