Ennen vanhaan jokaisessa kodissa oli lääkekaappi kodin seinällä, jossa oli tarvittavat tuotteet erilaisiin yllättäviin tilanteisiin. Ajat ovat muuttuneet senkin suhteen, harvan kodin seinältä löytyy tuota turvallista ja lukittavaa valkoista kaappia. Mitä kaikkea lapsiperheen lääkekaapin sisältä on tarpeen löytyä?
Kuume, kipu ja flunssa
Kuumemittari kuuluu jokaisen lääkekaapin perustarvikkeisiin. Niitä on saatavilla monenlaisia kuten lapsille suunnitellut eläinaiheiset mittarit ja taipuisalla mittauspäällä varustetut mittarit (kätevät kuumeen mittaukseen pyllystä). Korvakuume- ja otsakuumemittareilla on helppoa ja nopeaa mitata kuume myös nukkuvalta lapselta.
Kipu- ja kuumelääkkeet ovat jokaisen lääkekaapin peruslääkkeitä. Lääkekaapissa kannattaa olla kuumeen varalta parasetamolivalmistetta (esim. Panadol). Lisäksi kannattaa olla tulehduskipulääkettä esim. ibuprofeenivalmistetta (esim. Burana tai Ibumax). Toisinaan, jos kipu tai kuume on korkea, voidaan tarvita molempia yllä mainittuja lääkkeitä samaan aikaan, jotta saadaan riittävä teho aikaiseksi. Ensisijainen valinta on yleensä parasetamoli, koska se ärsyttää tulehduskipulääkkeitä vähemmän vatsaa ja suolistoa.
On tärkeää, että jokaiselle perheen jäsenelle löytyy sopivan vahvuisia ja sopivassa lääkemuodossa olevia lääkkeitä kivun ja kuumeen varalle. Vauvoille (yli 3 kk) ja pienille lapsille sopivat parhaiten nestemäiset valmisteet ja liukenevat tabletit. Peräpuikot soveltuvat tilanteisiin, jolloin lääkettä ei syystä tai toisesta saa annettua suun kautta (esim. oksentelu). Aikuisille on hyvä löytyä lääkekaapista nieltäviä tabletteja.
Flunssaoireita varten on hyvä löytyä vauvoille ja pienille lapsille nenään laitettavia keittosuolatippoja. Tukkoisuutta vähentäviä lääkesumutteita voi käyttää iän mukaisesti perheen isommille jäsenille. Usein vauva-aikana on tarpeen löytyä kotoa nenäimuri (sellainen, jolla itse imetään räkää vauvan nenästä tai tehokkaampi imuriin liitettävä nenäimuri). Jonkin verran ennen nenäimurin käyttämistä on hyvä laittaa nenään keittosuolatippoja.
Haavanhoito ja ensiaputarvikkeet
Lapsiperheessä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, joten pienten haavereiden varalle on hyvä olla riittävät tarvikkeet. Haavojen puhdistus haavanpuhdistusaineella (mieluiten kirvelemätöin) tai keittosuolaliuoksella on tärkeää. Lääkekaapissa on hyvä löytyä erilaisia ja erikokoisia laastareita (lapset rakastavat kuviolaastareita!) ja itsekiinnittyviä imeviä haavasidoksia (esim. Mepore). Muista myös pienet sakset, jos hankit leikattavaa laastaria. Lisäksi hätätilanteita varten on kotona hyvä olla ensiapupakkaus tai ensiaputarvikkeita.
Lääkevoiteet ihonaarmuihin ja hyttysenpistoihin
Mieto hydrokortisonivoide on hyvä löytyä lääkekaapista. Sitä voi käyttää esimerkiksi ihoärsytyksiin, auringonpolttamiin tai hyttysenpistoihin. Voidetta voi turvallisesti käyttää pienille ihoalueille muutaman päivän ajan. Hyönteisten puremiin voi käyttää myös kutinaa vähentävää ihopuikkoa. Dekspantenolia sisältävällä voiteella voi hoitaa pieniä palovammoja, naarmuja ja nirhaumia.
Vatsataudin ja ripulin varalle
Vatsataudin ja ripulin varalta on hyvä löytyä neste- ja suolatasapainoa korjaavia juomajauheita, joilla saa helposti korvattua kehosta menetettyä nestettä. Myös maitohappobakteereja voi käyttää erilaisten vatsaoireiden aikana. Ripulin aikana nesteytys on tärkein hoitomuoto.
Vitamiinit
Ensisijaisesti suurin osa vitamiineista ja hivenaineista on tarkoitus saada ravinnosta. D-vitamiinilisä on tarpeen suurimmalla osalla väestöstä ympäri vuoden. Ajantasaisia suosituksia kannattaa seurata Ruokaviraston nettisivuilta. Ruokavaliosta riippuen voi olla tärkeää käyttää muita täydentäviä vitamiineja.
Säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet
Perheenjäsenillä saattaa olla säännöllisessä käytössä olevia lääkkeitä, joten ne toki on hyvä löytyä lääkekaapista.
Lääkehiili
Lapset laittavat helposti suuhunsa jotain sopimatonta, joten lääkehiiltä on erityisen tärkeää löytyä lääkekaapista. Lääkehiili sitoo myrkyllisiä aineita itseensä ja estää niiden imeytymistä elimistöön. Lääkehiili auttaa parhaiten, kun se annetaan riittävän nopeasti haitallisen aineen syömisestä. On tärkeää varmistaa ennen lääkehiilen antamista Myrkytystietokeskuksesta, että lääkehiili soveltuu kyseiseen tilanteeseen. Lääkehiili ei sovi kaikkiin tilanteisiin ja joissakin tapauksissa siitä voi olla haittaa, joten Myrkytystietokeskuksen ohjeistus on erittäin tärkeää. Lääkehiiltä on saatavilla eri muodoissa esimerkiksi suun kautta otettavina tabletteina ja rakeina, joista sekoitetaan veden kanssa liuos. Aina ennen lääkehiilen antamista, täytyy varmistaa sopiva annos lääkepakkauksesta tai pakkausselosteesta.
Kyypakkaus
Hydrokortisonitabletit (Kyypakkaus tai Ampikyy) ovat tärkeä ensiapu käärmeiden, ampiaisten ja mehiläisten aiheuttamiin voimakkaisiin reaktioihin. Kyyn puremisen jälkeen on pidettävä potilas levossa, jotta myrkky ei leviä ja mentävä lääkäriin. Hätätilanteessa soitetaan hätänumeroon 112.
Muita harkittavia juttuja
-Punkkipihdit punkkien irrottamiseen
-Palovammageeli mahdollisten palovammojen varalta
-Kylmäpakkaus tai kylmägeeli
-Puuduttavat korvatipat korvatulehdusten varalle
-Antihistamiinit allergioista kärsiville perheille
Lääkkeiden turvallinen säilytys
Lukollinen lääkekaappi on paras vaihtoehto lääkkeiden säilyttämiseen. Joka tapauksessa lääkkeet tulee säilyttää poissa lasten näkyviltä ja ulottuvilta. Säilytyspaikan tulee olla kuiva tila (ei kylpyhuone tai vessa).
Lääkekaapin sisältö on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, jotta havaitaan mahdolliset puutteet ja vanhentuneet valmisteet. Vanhentuneet lääkkeet pitää viedä apteekkiin hävitettäväksi.
Tärkeät puhelinnumerot hätätilanteiden varalle:
Yleinen hätänumero: 112
Myrkytystietokeskus: 0800 147 111 (maksuton) tai 09 471 977 (normaalihintainen)
Monissa kaupungeissa on saatavilla puhelimitse annettavaa terveysneuvontaa. Nämä puhelinnumerot kannattaa selvittää etukäteen ja laittaa näkyvälle paikalle.
Onko perheessäsi perinteinen lukollinen lääkekaappi vai joku muu hyväksi havaittu ratkaisu?
Lähde: Yliopiston Apteekki, Terve
1 kommentti