Voiko lapsi olla onnellinen, vaikka ei harrasta mitään?

Voiko lapsi olla onnellinen, vaikka ei harrasta mitään?
Kuva: Solen Feyissa

Teksti: Anna-Leena

Harrastamisella tarkoitetaan yleensä säännöllisesti harjoitettua vapaa-ajan toimintaa, jota  ohjaa joku ulkopuolinen. Harrastuksen tarkoituksena on rentouttaa ja tuottaa mielihyvää, mutta myös oppia uusia taitoja tai vahvistaa jo opittuja asioita. Harrastukset antavat lapselle virikkeitä, uusia kokemuksia -ja kavereita. Mutta onko kaikkien pakko harrastaa jotain? Jääkö lapsi jostain tärkeästä paitsi, jos hänellä ei ole harrastuksia?

Kenen takia lapsi harrastaa? 

Aivan ensimmäiseksi perheen on tärkeää pysähtyä miettimään, kenen takia lapsi käy harrastuksessa. Onko harrastus mieleinen vanhemmalle vai lapselle? Käykö lapsi harrastuksessa vain siksi, että kaikilla on oltava harrastus? Nauttiiko lapsi harrastamisesta, vai onko se enemmänkin taakka?

Mitä jos lapsi ei halua harrastaa?

Pitkien päiväkoti-ja koulupäivien jälkeen lapsi saattaa olla väsynyt eikä voimia harrastamiseen ei välttämättä jää. lastenpsykiatrian erikoislääkäri, perheterapeutti Janna Rantala neuvoo lapsenmaailma-sivustolla, että vanhemman tulisi tarkastella lapsen reaktiota ja miettiä, onko harrastaminen mielekästä vai ei. Lasta voi houkutella harrastamaan, mutta painostaa ei pidä. Hän myös muistuttaa, että jos lapsi on epävarma taidoistaan, hänelle voi kertoa, että harrastamaan mennään juuri siksi, että opitaan.

Kuva: Jeffrey F Lin. Harrastaminen saattaa menettää makunsa, jos se vaatii sitoutumista viiteen treeniin viikossa.

Monesti kiva harrastus menettää makunsa, kun harrastaminen menee kilpatasolle ja vaatii sitoutumista viiteen treeniin viikossa. Monet harrastukset vaativat paljon aikaa ja vaivaa koko perheeltä. Jos perheessä on lapsia enemmän, vanhemmat saattavat löytää itsensä tilanteesta, jossa koko perheen vapaa-aika menee harrastuksesta toiseen juoksemisessa. On tärkeää miettiä perhettä kokonaisuutena. Millainen harrastaminen on järkevää meidän perheessä?

Harrastamattomuus ei myöskään ole liikkumattomuuden synonyymi. On hyvä muistaa, että lapsi voi pelata, lukea ja piirtää ilman, että kukaan ohjaa toimintaa ja se voi joissain tapauksissa riittää. Jos lapsi on tyytyväinen, hänellä on kavereita ja hän tekee vapaa-ajalle aktiviteetteja joista hän nauttii, hän on todennäköisesti onnellinen, vaikka ei osallistuisikaan ohjattuun harrastustoimintaan.

Pitääkö harrastuksiin sitoutua heti?

Lapsenmaailma-sivustolla myös muistutetaan, että monia harrastuksia voi käydä kokeilemassa kerran tai pari ennen harrastusmaksun maksamista. Myös aloituskustannuksia kannattaa miettiä ennen päätöksen tekemistä. Lajeissa, joissa tarvitaan paljon välineitä aloituskustannukset saattavat olla suuret. 

Esimerkiksi urheiluvarusteita voi kuitenkin hommata edullisemmin alennusmyynneistä tai käytettynä ja soittoharrastuksessa tarvittavaa soitinta aluksi lainata tai vuokrata: lapselle ei kannata ostaa kallista pianoa tai uusia jääkiekkovarusteita heti ensimmäisellä viikolla.

Ennen harrastuksen aloittamista lapsen kanssa voi keskustella ja neuvotella. Lapselle voi kertoa, että harrastusta voi kokeilla tietyn aikaa, jonka jälkeen harrastukseen voidaan sitoutua vaikka yhden kauden ajaksi. Jos harrastus ei sen jälkeen tunnu mieluisalta, ei sitä ole syytä jatkaa. Kivan harrastuksen ei tulisi koskaan muuttua pakkopullaksi.

Lähde:

Lapsenmaailma.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.