Tutkimus: vauvan lisääntynyt unentarve yhteydessä kasvupyrähdykseen

Tutkimus: vauvan lisääntynyt unentarve yhteydessä kasvupyrähdykseen
Kuva: Minnie Zhou

Teksti: Anna-Leena

Oletko joskus ihmetellyt, miksi lapsesi tuntuu yhtäkkiä nukkuvan tavanomaista enemmän? Nukkuiko vauvasi ylimääräiset päiväunet tai heräsikö hän tavallista myöhempään? Lisääntynyt unentarve saattaa ennustaa kasvupyrähdystä, osoittaa Emory Yliopistossa tehty tutkimus.

Uni, lepo ja palautuminen ovat aivojen elinehto. Riittävä uni helpottaa oppimista, sillä hyvin nukkuneena keskittyminen on huomattavasti helpompaa. Aivot prosessoivat uutta tietoa nukkuessa ja päivällä opitut tiedot ja taidot siirtyvät unen aikana muistijäljiksi aivoihin. Unella on kuitenkin myös tärkeä rooli lasten fyysisessä kasvussa.

Riittävän unensaannin merkitystä lasten terveeseen kasvuun ei voi painottaa liikaa. Unen tarve määrääntyy iän mukaan, vaikka ihmisten välillä on myös fysiologisia eroja. Lasten kasvuun vaikuttaa unen lisäksi muun muassa oikeanlainen ruokavalio, liikunta ja terveelliset elintavat. 

Tutkimus

Emory Yliopistossa (Yhdysvallat) tehty tutkimus keskittyi vauvojen unimäärään suhteessa pituuskasvuun. Tutkijat huomasivat, että lasten kasvupyrähdykset tapahtuivat usein samaan aikaan, kun lapsi syystä tai toisesta nukkui tavallista enemmän.

Tutkimukseen osallistui 23 vauvaa. Vauvojen keskimääräinen ikä tutkimuksen alkaessa oli 12 vuorokautta. Vauvat osallistuivat tutkimukseen tapauksesta riippuen 4-17 kuukauden ajan.

Kasvupyrähdykset

Tutkimuksessa selvisi, että lasten unimäärä kasvoi keskimäärin 4,5 tunnin verran vuorokaudessa, 2 vuorokauden ajan kasvupyrähdyksen aikoihin. Vanhemmat huomasivat vauvan ottavan “ylimääräisiä päiväunia” tai nukahtavan heille epätyypillisissä tilanteissa. Kasvupyrähdys tapahtui tavallisesti 48h sisällä näistä “ylimääräisistä unista”.

Kuva: Jonathan Borba. Vanhemmat huomasivat vauvojen nukkuvan tavallista enemmän ennen kasvupyrähdystä.

Tutkimus osoitti, että kasvupyrähdyksen mahdollisuus nousi 43%, kun vauva nukkui ylimääräiset päiväunet ja 20% jokaista ylimääräistä nukuttua tuntia kohden.

Vaikka tutkimuksesta selvisi, että lisääntynyt unentarve oli usein yhteydessä kasvupyrähdykseen, tulokset olivat kuitenkin epätäydellisiä. Joissain tapauksissa vauvat nukkuivat tavallista enemmän, vaikka kasvupyrähdystä ei jälkeenpäin tapahtunut ja toisinaan kasvupyrähdys tapahtui, vaikka unimäärä ei kasvanut.

Tutkimusta johtanut tohtori Michelle Lampl huomauttaa eurekalert-sivuston uutisessa, että tulokset voivat auttaa erityisesti vanhempia, jotka turhautuvat helposti vauvansa epäsäännöllisten unirytmien vuoksi. “Tulokset voivat auttaa vanhempia ymmärtämään vauvan käytöstä ja unirytmejä.”, Lampl kiteyttää.

Lähteet:

eurekalert.org

terveyskylä.fi

bebésymás.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.