Sisarusten väliset riidat: milloin ja miten vanhemman tulee puuttua peliin?

Sisarusten väliset riidat: milloin ja miten vanhemman tulee puuttua peliin?
Kuva: Austin Pacheco

Teksti: Anna-Leena

Härnääminen, nimittely, haukkuminen ja nolaaminen ovat liiankin tuttua useimmissa lapsiperheissä.Vaikka sisarusten välinen jatkuva kinastelu voi tuntua vanhemmista turhauttavalta, psykologi Gema Fuentes muistuttaa bebéymás-sivustolla, että jos vanhemmat pystyvät suhtautumaan tilanteeseen positiivisella tavalla, sisarusten välinen riitely toimii ”mahtavana harjoituksena elämää varten”.

Milloin puuttua peliin?

Sisarusten väliset riidat eivät siis ole pelkästään haitallisia, kunhan molemminpuolinen kunnioitus säilyy, riitoihin ei liity väkivaltaa ja päivään mahtuu myös hyviä hetkiä. Jos välienselvittelyyn liittyy väkivaltaa, ne aiheuttavat jatkuvaa mielipahaa, tai riidat ovat voimakkuudeltaan erittäin intensiivisiä, on vanhempien aika puuttua peliin. Mannerheimin lastenliiton-sivustolla muistutetaan, että sisarusten välit ovat riidoista huolimatta hyvällä tolalla, jos päiviin mahtuu myös riidattomia hetkiä sekä yhteistä iloa ja rakkautta.

Mitä vanhemmat voivat tehdä?

Sisarusten välisten riitojen selvittäminen ei ole aina helppoa monestakaan syystä. Riitojen määrä yleensä kasvaa yleensä lomien aikana, kun perhe on tiiviimmin yhdessä. Koska lomalla vanhempien haaveena on yleensä levätä ja nauttia yhdessäolosta, saattaa jatkuvien riitojen selvittely tuntua turhauttavalta. Kokeile näitä neuvoja ensi kerran, kun tilanne vaatii selvittelyä.

Ota aikalisä

Monesti vanhemmat syöksyvät välittömästi paikalle, kun riita alkaa. Pysähdy, ota aikalisä ja hengitä syvään. Jos lasten riitely vaatii vanhemman peliin puuttumista, on tärkeää yrittää olla itse hermostumatta. Monesti sen sijaan, että vanhemmat auttaisivat välienselvittelyssä, he lähtevät mukaan riitelyyn. Vanhempi voi näyttää esimerkillään, kuinka riidat selvitetään asiallisesti.

Kuuntele, älä tuomitse

On tärkeää, että lapsi tuntee olonsa ymmärretyksi ja oppii ilmaisemaan tunteitaan. Vanhempien on tärkeää muistaa kuunnella molempia osapuolia, mutta ei tuomita tai syytellä. Tärkeintä ei ole selvittää ”kenen vika”  tapahtuma on ollut, vaan antaa molemmille mahdollisuus kertoa oma versionsa. 

Muista empaattisuus

On aivan normaalia, että jatkuva riitely turhauttaa vanhempia. Jos aikuinenkin menettää joskus hermonsa suuttuessa, on täysin loogista, että pienelle lapselle käy joskus samoin. Lapsilla ei ole samanlaisia työkaluja tunteiden hillitsemiseen kuin aikuisilla ja tämän tiedostaminen auttaa usein ymmärtämään lasten reaktioita. Lapselle voi opettaa empatiaa kysymällä, miltä he luulevat sisaruksesta tuntuvan riidan jälkeen?   

Riidoista oppii

Monesti vanhemmat haluavat selvittää tilanteen nopeasti lasten puolesta ja jatkaa eteenpäin. Riidoista kuitenkin oppii enemmän, kun lapsien antaa itse selvittää tilanteen. Pieniä lapsia voi auttaa ja ohjata kertomalla mahdollisia tapoja selvittää riidat. Lapsia voi esimerkiksi kannustaa miettimään yhdessä, kuinka ongelman voisi ratkaista. Riitaisan tilanteen ratkaiseminen opettaa lapsille tiimityöskentelyä ja parantaa ongelmanratkaisukykyä. Lapset myös oppivat tekemään kompromisseja ja kuuntelemaan muita.  

Vaikka lasten on hyvä antaa selvitellä välejänsä puuttumatta liikaa, vanhempien on kuitenkin hyvä olla tarkkana esimerkiksi sille, käyttääkö joku sisaruksista jatkuvasti valtaansa toisten sisarusten alistamiseen ja kiusaamiseen. Tällaiseen käytökseen on vanhempien puututtava. Myös silloin, kun vihamielinen käytös kohdistuu vain yhteen sisarukseen, on puhallettava peli poikki ja mietittävä syitä käytökselle. 

Kiusaa ja kaveruutta

Sisarukset osoittavat toisilleen tunteensa avoimemmin kuin ystäville. Se, että sisarukset ovat läheisiä ja tuntevat toisensa hyvin, luo maaperää niin kiusalle kuin kaveruudelle. On helpottavaa huomata, että monesti jatkuvasti nahistelevat sisarukset vetävät yhtä köyttä ja puolustavat toisiaan silloin, kun heihin kohdistuu jokin ulkopuolinen uhka.

Lähteet:

bebésymás.com

mll.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.