THL:n kerää äidinmaitonäytteitä tutkimukseen ympäristömyrkyistä Helsingissä, Kuopiossa ja Rovaniemellä

THL:n kerää äidinmaitonäytteitä tutkimukseen ympäristömyrkyistä Helsingissä, Kuopiossa ja Rovaniemellä
Kuva: Michael Longmire

Teksti: Anna-Leena

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL kerää äidinmaitonäytteitä tutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää suomalaisten äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille. Tuloksia on tarkoitusta hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Tutkimukseen etsitään äitejä Helsingin Naistenklinikalla, Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa. Kiinnostus kohdistuu esimerkiksi dioksiineihin, PCB-yhdisteisiin, palonestoaineisiin, fluorattuihin pintakäsittelyaineisiin ja muovin lisäaineisiin.

Tutkimukseen on tavoitteena löytää yhteensä 300 osallistujaa, 100 jokaiselta paikkakunnalta. Tutkimukseen osallistujilta kerätään usean viikon aikana yhteensä 100 millilitraa eli yksi desilitra äidinmaitoa näytepulloon, jonka isäksi osallistujat täyttävät ravintokyselylomakkeen. Näytteet analysoidaan Kuopiossa. 

Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet pienentyneet huomattavasti

Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet äidinmaidossa ovat pienentyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä ja niiden määrät ovat nykyisin pieniä. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkkailla miten ravitsemus ja muut tekijät vaikuttavat altistumiseen ja kuinka altistumista voidaan edelleen vähentää. 

Tutkimukseen osallistuminen

Kuopiossa ja Rovaniemellä rekrytointi on jo alkanut, Helsingissä se aloitetaan lähiviikkoina. Henkilökunta kertoo äideille mahdollisuudesta osallistua tutkimukseen synnyttäneiden osastoilla. Kiinnostuneille jaetaan osallistumispaketit. THL muistuttaa, että maitoa saa kerätä vain silloin, jos sitä jää lapselta yli. 

Maailman terveysjärjestö WHO käynnisti maailmanlaajuisen äidinmaidon ympäristömyrkkyjen tutkimuksen vuonna 1987, ja sen päätyttyä THL on jatkanut tutkimusta Suomen osalta.  Nyt alkanut äidinmaidonnäytteiden tutkimus on jatkoa aiemmille tutkimuskierroksille. Äidinmaitonäytteitä on aiemmin kerätty Suomessa vuosina 1987, 1993–1994, 2000, 2005 ja 2010.

Lähde: 

sttinfo.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.