Varoitus: näihin kaikille tuttuihin lastentarvikkeisiin liittyy riskejä

Varoitus: näihin kaikille tuttuihin lastentarvikkeisiin liittyy riskejä
Kuva: Wesley Tingey

Teksti: Anna-Leena

Tuote saattaa tuntua turvalliselta, jos sitä myydään tunnetuissa tavarataloissa. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä sekä lastentavaraliikkeet, että tavaratalot ovat pullollaan lapselle mahdollisesti haitallisia tuotteita. 

Yle-sivusto uutisoi lastentarvikkeista, joiden käyttöön liittyy terveysriski. Osaa näistä tuotteista ei suositella käytettäväksi ollenkaan, kun taas toisissa riski liittyy vääränlaiseen käyttöön.

Kantoreppu, jossa lapsen jalat ovat suorina

Ergonomisessa kantorepussa paneeli kulkee lapsen polvitaipeesta toiseen ja lapsen saa leveään haara-asentoon eli sammakkoasentoon. Lasta kantaessa selän pitäisi olla pyöreänä ja jalkojen “sammakkoasennossa”, eli polvien korkeammalla kuin pepun. Ergonomisessa kantorepussa vauvan nilkat, polvet ja peppu muodostavat “M” kirjaimen.

Ekovalinta-sivusto huomauttaa, että Saksalainen kuluttajalehti Ökotest 2/2000 testasi 15 erilaista Saksassa myytävää kantoliinaa ja rinta- sekä kantoreppua. Yksi hylätyistä repuista oli Suomessakin tunnettu Baby Björn -rintareppu, jossa lasten asento ei ollut ortopedisesti hyväksytty. Syy repun hylkäämiseen oli se, että lapsen jalat eivät kyseisissä repuissa olleet sammakkoasennossa vaan ne roikkuvat suorana alaspäin. Jalkojen välissä oli lisäksi leveän paneelin sijaan kapea kangaskaistale ja joissakin repuissa lasten jalkoja varten olevat reiät olivat vääränlaisia.

Kuva: Steven Cleghorn. Ergonomisessa kantorepussa paneeli kulkee lapsen polvitaipeesta toiseen ja lapsen saa leveään haara-asentoon

Reppu, jossa lapsen jalat roikkuvat suorana alaspäin, voi aiheuttaa vaurioita lapsen tukiluustoon. Vääränlaisessa repussa kantaminen voi aiheuttaa muodonmuutoksia kannettavan selkään ja lonkkiin, sekä ryhtivirheitä. Myös vauvan liian alhaalla kantaminen voi aiheuttaa ongelmia, sillä kantajan reidet voivat työntää vauvan jalkoja taaksepäin liikkuessa. Tällainen liike vaikuttaa haitallisesti lonkkanivelten rakenteisiin ja saattaa jopa edistää taipumusta lonkkadysplasiaan. Lapsi on oikealla korkeudella, kun kantaja voi pussata lapsen otsaa ongelmitta. 

Kävelytuoli 

Terveyskirjasto-sivustolla muistutetaan, että kävelytuoli tukee huonoa pystyasentoa ja ohjaa lasta epäluonnolliseen kävelyn malliin. Kävelytelineen käyttö on myös yhteydessä viivästyneeseen ryömimiseen, seisomiseen -ja normaaliin kävelyyn. Kävelytuoli myös altistaa tapaturmille, koska lapsen eteneminen voi olla vauhdikasta. Kävelytuoli saattaa myös edistää varvistusta. 

Hyppykiikku

Myös suosittu hyppykiikku voi osaltaan altistaa lasta varvaskävelylle. Hyppykiikussa varpaat ulottuvat lattiaan ja nilkka on ojennuksessa. Tämä asento vahvistaa vallalla olevia primitiivireaktioita ja voi viivästyttää niiden häviämistä ja kävelyn opettelua, varoitellaan terveyskirjasto-sivustolla. Kun nilkan koukistus puuttuu, lapsen voi olla vaikea opetella kävelemään rullaamalla jalkaterällä. Varvistamisesta voi seurata lihaskireyttä, sekä kantaluun kehityksen häiriöitymistä. Yle-sivuston uutisessa muistutetaan, että neuvolat eivät suosittele hyppykiikun käyttöä.

Irtopeitto

Irtopeiton sijaan vauvan lämpimänä pitämiseen suositellaan unipussia tai vastaavaa vaatetusta. Irtopeitto voi kietouta vauvan ympärille aiheuttaen tukehtumisriskin, huomauttaa THL.

Kuva: Jonathan Borba. THL ei suosittele irtopeiton käyttöä vauvojen sängyssä.

Turvakaukalo ja sitteri

Myös turvakaukalossa tai turvaistuimessa pitämiseen liian pitkiä aikoja liittyy riskejä. Moni nostaa turvakaukaloon nukahtaneen vauvan autosta ja antaa vauvan jatkaa unia istuma-asennossa. Turvakaukalossa tai sitterissä pidempiä aikoja nukkumista tulisi kuitenkin välttää, sillä istuma-asennossa nukkuminen voi vaikeuttaa vauvan hengittämistä. Turvakaukalossa ja sitterissä istuessa lapsen pää painuu alaspäin ja ylähengitystiet tukkeutuvat. Sitteri ja turvakaukalo myös aktivoivat vatsalihaksia ja passivoivat selkälihaksia.  

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi

Terve.fi

Hotus.fi

Yle.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *