Lapseni innostui fidgeteistä: mitä ne ovat?

Lapseni innostui fidgeteistä: mitä ne ovat?
Kuva: Amazon

Teksti: Nanna

Kun esikoiseni alkoi yhtäkkiä rakennella leluja pilleistä ja pumpuleista ja puhua  fidgeteistä, ihmettelin aluksi, mistä on kyse. Minne tahansa menimmekin ostoksille, hän näki fidgettejä kaikkialla ja pyysi, että sellaisia hänelle ostaisimme. En voinut aluksi käsittää, mikä häntä kiehtoi näissä poksauteltavissa, hypisteltävissä, paineltavissa, puristeltavissa, väännettävissä ja käännettävissä leluissa.

Muistelen, että fidget-innostus alkoi joitakin vuosia sitten hyrrämäisistä spinnereistä, joita oli monella lapsella ja nuorella. Myös erilaiset leikkilimaa sisältävät puristeltavat lelut olivat suosittuja. Itse pidän niitä todella sotkevina, sillä lelua voi todellakin puristaa liikaa, jolloin limaa on kaikkialla.

Spinneri-hyrrät olivat suosittuja muutama vuosi sitten.

Omassa lapsuudessani oli erilaisia pulmapelejä, kuten Rublikin kuutio ja pirunnyrkki, joiden parissa vierähti tovi jos toinenkin. Ja kuplamuovin poksauttelu tuotti iloa ja siinä on edelleenkin jotain koukuttavaa. Ymmärrän siis, että nykyäänkin kaivataan käsille tekemistä ja ajanvietettä.

Fidgetit ovat eräänlaisia hypistelytuotteita ja stressileluja. Fidget tarkoittaa sanakirjan mukaan levotonta tai hermostunutta liikehdintää. Fidget-lelut onkin tarkoitettu etenkin sellaisille lapsille ja nuorille, joilla on keskittymishäiriöitä tai haasteita vireystilan säätelyssä. Lelut auttavat ylläpitämään keskittymistä esimerkiksi koulussa ja koulutehtäviä tehtäessä.

Stressileluja on monenlaisia, esimerkiksi paineltavia pop it -leluja ja puristeltavia squishy-leluja. Squishy-lelut sisältävät pehmeää, vaahtomaista muovia. Näiden lelujen turvallisuudessa havaittiin kuitenkin taannoin puutteita ja leluja vedettiin myynnistä.

Pop it -fidgetit ovat silikonisia leluja, joista kuuluu poksahtava ääni, kun niiitä painelee.

Itselläni ei ole erityislasta, eikä lapsi käytä leluja koulussa tai läksyjä tehdessä. Pahin villitys on jo ohitse, mutta edelleen näitä fidgettejä meiltä löytyy. Tuntuu olevan niin sanotusti muotia, että omistaa mahdollisimman monta fidgetiä ja vieläpä eri väreissä. Voisin kuvitella, että lelusta voisi olla hyötyä esimerkiksi jännittävissä tilanteissa, jolloin esimerkiksi kynsien pureskelun sijaan painelisikin stressilelua.

Puristeltavia squishy-leluja on moneen lähtöön.

Stressileluja saa nykyään ostettua lähes jokaisesta kaupasta ja erilaisista verkkokaupoista.  Niitä voi myös rakentaa itse. Yksinkertaisin ja tutuin on varmasti tyhjän ilmapallon täyttäminen herneillä tai pienillä helmillä. Myös teipillä, pahvilla ja pumpuleilla saa ihmeitä aikaiseksi. Pikaiselle googlettelulla löytyy erilaisia ohjeita itsetehtyjen stressilelujen askarteluun. Ideoita edullisten fidgettien askarteluun löytyy esimerkiksi täältä.

Itsetehdyissä fidgeteissä vain mielikuvitus on rajana.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Tekemistä teinien kanssa

Älä osta lapselle lahjaksi TOP-10

Onko teilläkin tämä lelu? Räjähdysvaara! 3-vuotias päivystykseen


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.