5 vinkkiä kenkäkauppaan: näin valitset lapsellesi oikean kokoiset kengät 

5 vinkkiä kenkäkauppaan: näin valitset lapsellesi oikean kokoiset kengät 
Kuva: Simon Infanger

Teksti: Anna-Leena

Lasten jalat kasvavat nopeasti ja oikean kokoisten kenkien valitseminen voi tuntua hankalalta. Pitäisikö kengissä olla kasvunvaraa, vai onko parempi ostaa kengät, jotka ovat sopivat ostohetkellä? Kuinka nopeasti jalka oikeasti kasvaa? Nämä viisi neuvoa auttavat sinua seuraavan kerran, kun lähdette kenkäostoksille. 

Koska pieni lapsi ei välttämättä osaa vielä sanoa, jos kenkä tuntuu epämukavalta, vanhemman kannattaa tarkkailla säännöllisin ajoin, näkyykö lapsen jaloissa merkkejä siitä, että kengät puristavat tai hiertävät.

Kuinka nopeasti lapsen jalka kasvaa?

Ensimmäisten 15 kuukauden ajan jalka kasvaa nopeaa tahtia, keskimäärin puoli numeroa (3 millimetriä) kahdessa kuukaudessa.

15 kk-3-vuoden välillä jalka kasvaa puoli numeroa noin 3 kk välein.

3-6-vuotiaiden jalka kasvaa yleensä yhden numeron verran puolessa vuodessa.

Kuva: serjan midili. Jalkojen luut jatkavat kasvuaan 14-16-vuotiaaksi.

7-vuotiaana jalka alkaa kasvaa taas nopeampaa vauhtia, kunnes saavuttaa lopullisen kokonsa murrosiässä. Tyttöjen jalkojen kasvu pysähtyy yleensä 12-14-vuoden välillä ja poikien 14-16-vuoden välillä.

Koska jalkojen luut jatkavat kasvuaan 14-16 vuotiaaksi, on pienten ja puristavien kenkien käyttäminen haitallista jalan luonnolliselle kasvulle. 

Näin valitset oikean kokoiset kengät

1. Älä tuijota kokolappua

Kenkien numero vaihtelee merkkien välillä paljon, joten älä luota sokeasti kokolappuun. Kenkä ei saa olla liian väljä, mutta ei se ei saa myöskään puristaa tai vääntää jalkaa sille epäluonnolliseen asentoon. Kenkien numero vaihtelee merkkien välillä paljon, joten älä luota sokeasti kokolappuun.  

2. Älä osta kenkiä sovittamatta

Vältä kenkien ostamista sovittamatta. Vain sovittamalla tiedät onko kenkä oikeasti sopivan kokoinen ja mallinen lapsen jalalle. Jos lapsen on mahdotonta olla mukana ostohetkellä, kokeile seuraavaa: aseta lattialle paperi ja pyydä lasta seisomaan paljain jaloin paperin päälle. Piirrä lapsen jalan ääriviivat paperiin. Leikkaa lapsen jalan kokoiset “pohjalliset” ja ota ne mukaasi kenkäostoksille. Muista piirtää molemmat jalat, koska yksi jalka on aina toista suurempi.

3. Kasvunvara

Varmista, että jalan pisin varvas ei yletä kärkeen asti. Kengissä pitäisi olla ostohetkellä 1cm verran (noin etusormen verran) kasvunvaraa. Jos kengän kärki on kova, ja varpaiden tunnusteleminen mahdotonta, varmista kasvuvara kokeilemalla etusormella jalan ja kengän takaosan väliin jäävä tilaa akilesjänteen kohdalta. Joissain kengissä on myös irroitettava pohjallinen, joka helpottaa oikean koon valitsemista. Aseta pohjallinen lattialle ja pyydä lasta astumaan pohjallisen päälle. Jalan tulisi pysyä sivuilta pohjallisen sisällä ja eteen tulisi jäädä 1cm verran kasvunvaraa.

4. Tarkkaile lapsen jalkoja 

Tarkista säännöllisin väliajoin lapsen jalat. Onko lapsella hiertymiä, rakkoja tai onko varpaiden kynnet rikki? Lapsen jalat saattavat kertoa, että on aika siirtyä seuraavaan kokoon. 

5. Jos epäröit, osta isommat

Vaikka kenkä ei saa puristaa, myös liian väljä kenkä saattaa aiheuttaa hiertymiä ja vaivoja. Kengän pitäisi istua hyvin, eikä hölskyä jalassa. Jos kuitenkin epäröit kahden koon välillä, etkä halua löytää itseäsi kenkäkaupasta kuukauden kuluttua, valitse suurempi koko.

Lähteet:

bebsymás.com

bebésymás.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “5 vinkkiä kenkäkauppaan: näin valitset lapsellesi oikean kokoiset kengät 

  1. Käyntivaran tulee olla 1,2cm ja ostohetkellä voi olla jopa 1,7cm. Jos ostaa sentin käyntivaralla, kenkä on jo ostohetkellä pieni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.