Tervetuloa arki ja harrastukset!

Tervetuloa arki ja harrastukset!

Arki on taas alkanut ja kalenteri täyttyy merkinnöistä. Lapsille on buukattu harrastuksia ja itse kirjasin kalenteriin keikkavuoroja lastensuojelussa. Kuuden koululaisen lukujärjestykset, harrastukset, hammaslääkärit, terveystarkastukset, lääkärin kontrollit, miehen keikat, kokeet, lasten vuoroviikkoasumisen aikataulut ja kaikenlaiset palaverit täyttää kalenteria kivasti. Kaikki on saatu istumaan aikatauluihin kivasti, vaikka meillä on käytössä tällä hetkellä auto, johon ei mahdu edes koko perhe. Ollaan hoidettu arkiset kuskaamiset sujuvasti siitä huolimatta ja turvauduttu harvoin ulkopuoliseen apuun. Eiköhän nämä tästä eteenpäinkin saada sujumaan.

two beige drum sticks

Tänä syksynä on kolme tyttöä aloittamassa Taidekoulun, jossa itsekin kävin monta vuotta lapsena. Yksi aloittaa erillisen taidekurssin. Kaksi haluaa lisäksi ratsastamaan, yksi jatkaa painissa, yksi harrastaa kolmatta vuotta jalkapalloa ja odottaa, että pääsee taas rumputunneille. Yksi lapsista ei ole kiinnostunut mistään harrastuksesta, enkä ole pakottanut, koska harrastus mielestäni kuuluu perustua vapaaehtoisuuteen, ei pakkoon tai vanhemman vaatimukseen. Kaksi lasta on käynyt keilaamassa, toisen vanhemman kanssa uimassa ja harrastanut uintia muutenkin, ja olemme keskustelleet puolison kanssa siitä jos alkaisimme käydä uimassa kerran viikossa jollain kokoonpanolla. Itse inhoan uimahalleja ja kylpylöitä, mutta olisin valmis ylittämään omat mukavuusalueeni, jos lapset haluaa uimahalliin. Perheen pienin rakastaa vettä, se huomattiin kesällä kun pääsi puolivuotiaana “uimaan” luonnonvesiin ja siitä riemusta on tallella monen monta kuvaa kesältä. Uintireissut olisi siis varmasti kivoja vauvallekin talvella.

photo of person swimming

Olen aina ollut sitä mieltä, että lapsi voi olla täysin onnellinen ja hyvinvoiva ilman mitään harrastuksia, ja harrastuksen ei saisi kuormittaa tai olla epämieluinen asia arjessa. Tähän löytyy hyviä artikkeleita netistä, jos kiinnostaa lukea aiheesta enemmän. Jos lapseni on useaan kertaan perustellut että ei halua harrastaa ja ajatus ei ole hetkellinen, olen antanut lopettaa harrastuksen. Yritän vastuuttaa ikätasoon sopivalla tavalla kuitenkin sitoutumaan harrastukseen, ja jos kallis harrastus on maksettu ja puolet lukuvuodesta mennyt, kannustan käymään lukukauden loppuun ja voi sitten lopettaa. Onneksi monessa paikassa on mahdollisuus käydä kokeilemassa pari kertaa ilman veloitusta ja näin saa jo jonkinlaisen käsityksen onko kyseinen harrastus lapsen mielestä kiva ja sellainen mihin lähtee mielellään. Arjessa on tosi ärsyttävää jos lapsi marisee joka kerta harrastukseen lähdöstä ja sinne joutuisi pakottaa. Se ei mielestäni palvele ketään. En lähde itsekään kuntosalille hikoilemaan koska en siitä tykkää, joten miksi lapsen olisi pakko mennä harrastamaan jotain mikä ei kiinnosta?

selective photo of a girl holding bubbles

Jos lapsi liikkuu muuten, ei makaa vain sohvalla ruudun ääressä ja saa liikuntaa ja virikkeitä tarvitsemallaan tavalla, ei harrastuksia ole pakko olla ollenkaan. Kaikki lapset ei halua harrastaa, ja on paljon vaihtoehtoja mitä tehdä yhdessä lapsen kanssa tai tekemistä mitä mahdollistaa lapselle. Mielestäni tässäkin asiassa täytyy löytää se kultainen keskitie. Surettaa tietenkin se, että kaikilla lapsilla ei ole perheen taloudellisen tilanteen vuoksi varaa maksuihin, jotka on monessa harrastuksessa päätä huimaavia. Soisin kaikille lapsille mahdollisuuden harrastaa perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta.


Ruuhkavuodet suosittelee

Siiri

Olen 33-vuotias uusperheen äiti Etelä-pohjanmaalta. Harrastuksena etsin pareja 7 lapsen sukille ja kokoan uusperhe-palapeliä yhdessä muusikkopuolison kanssa. Arkeamme värittää ADHD piirteet usealla perheenjäsenellä ja koira joka saa välillä itselläni kierrokset kohoamaan yhtä korkealle kuin mieheni ääni yltää. Elämä on kymmeniä helmi-viestejä viikossa, jatkuvasti pyörivä tiski-ja pyykkikone, keikkareissuja, musiikkia, organisointia ja yrittämistä hyvällä ja huonolla menestyksellä. Ja huulipunaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.