Neljä erilaista äitityyppiä –oletko sinä Huolestuja, Tiukkis, Puuhailija vai Rentoilija?

Neljä erilaista äitityyppiä –oletko sinä Huolestuja, Tiukkis, Puuhailija vai Rentoilija?
Kuva: Tyson

Teksti: Anna-Leena

Lapsennimi-sivuston artikkelissa listattiin 4 erilaista äitiyyppiä, joihin äidit voidaan karkeasti jakaa. Ruuhkavuosien toimitus päätti tehdä oman versionsa neljästä äitityypistä, joihin jokainen on takuulla joskus törmännyt.

 Tunnistatko itsesi joistain näistä neljästä tyypistä, vai oletko eri äitityyppien sekoitus?

1. Huolestuja

Motto: “Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksit…keksinkin pelätä”.

Huolestuja on ylisuojelevainen äiti, joka on usein huolissaan, tietämättä oikein mistä. Tällainen äiti elää koko ajan valppaana ja valmiina pelastamaan lapsensa, koska näkee vaaraa kaikkialla.

Tällaista äitiä saattaa ahdistaa kotoa poistuiminen, koska ulkona piilee vaara. Tämän äitityypin tunnistaa harhailevasta katseesta (äiti ei voi ottaa katsekontaktia, koska käy katseellaan läpi mahdollisia lastansa uhkaavia vaaranpaikkoja, kuten huonekalujen kulmia, portaita ja askelmia). Hän myös usein puristaa kainalossaan vauvan vaippakassiksi naamioitua ensiapulaukkua. Tämä äiti näkee vaaroja siellä, missä niitä ei välttämättä edes ole. Huolestujan lapsi on monesti arka ja varovainen. Jos äidiltä itseltään kysytään, hän mieluiten päällystäisi lapsensa kuplamuovilla ja sulkisi hänet pehmustettuun aitaukseen, kunnes tämä täyttää 18. 

Tämän äidin lapsella on omat eväät mukana, koska äiti ei luota siihen, että ruoka on suolatonta luomua ja että muut ovat pesseet/pilkkoneet/hoyryttäneet ruoan oikein. 

Päiväunille mennään minuutilleen oikeaan aikaan tai koko päivä menee pilalle. Huolestuja kantaa käsilaukussaan kokoontaitettavaa pimennysverhoa ja kohisevaa white noise laitetta. Koko perheen aikataulu pyörii lapsen päiväunien ympärillä

Huolestujan on vaikeaa viedä lasta hoitoon, koska hän ei luota siihen, että muut osaisivat hoitaa lasta oikein. Jos lapsi on jätettävä pakon edessä hoitoon, huolestuja antaa hoitajalle tarkat kirjalliset ohjeet siitä, kuinka lasta on käsiteltävä.

Tällä äidillä on homma hanskassa ja hanska nätisti viikattuna takin taskussa. 

Mahdollisia ongelmia: Liiallinen kontrollintarve saattaa estää Huolestujaa nauttimasta elämästä. Äiti saattaa tiedostaa tilanteen, mutta höllääminen tuntuu mahdottomalta, koska äiti pelkää lapsensa puolesta jatkuvasti. Vaikka on hyvä toimia suositusten mukaan ja ajatella lapsen parasta, ei lasta voi suojella kaikelta. Tahra lapsen vaatteissa ei kaada maailmaa. 

2.Tiukkis

Motto: “Rajat ovat rakkautta” 

Tiukat rajat pitävät lapset kaidalla tiellä! “Natsimutsiksi” usein itsensä esittelevä vanhempi on ylpeä omasta tiukkuudestaan. Tämän äidin asettamat rajat ovat ehdottomia ja niistä ei neuvotella.

Tiukkiksen koti on siisti ja lattiaa voi huoletta vaikka nuolla. Tiukkis juo kahvinsa mustana ja seisaaltaan.  

Lasten vaatteet on viikattu, silitetty ja mankeloitu. Lapsilla on puhtaat korvat, lyhyet kynnet ja kammattu tukka.  

Jos kotiläksynä on sivut 35 ja 36, tämän äidin lapset tekevät myös sivut 37 ja 38.

Jupina, marina, valitus -ja sääntöjen kyseenalaistaminen on kielletty. Äidin sana on laki, ja piste! Tiukkiksen mielestä mitä paremmin lapset tottelevat, sitä paremmin äiti on onnistunut tehtävässään.

Kun tämä äiti käskee lapsensa hampaiden pesulle, naapurinkin lapset juoksevat kipin kapin kylpyhuoneeseen. 

Hyvät käytöstavat ovat kaiken A ja O. Lapset hallitsevat etiketit pienestä pitäen.

Peleissä, leikeissä ja askarteluissa noudatetaan tarkasti sääntöjä. Soveltaminen on huijaamista.

Mahdollisia ongelmia: Tiukkis ahdistuu suunnattomasti, kun menettää kontrollin. Tilanteet, kuten lasten kaverisynttärit, joissa juomat läiskyy ja lattia on tahmainen, ovat Tiukkiksen painajaisia. Vaikka lapset tarvitsevat rajoja, joskus on ihan OK myös höllätä.

3. Puuhailija

Motto: “Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.”

Puuhailija on mielellään mukana kaikessa mahdollisessa yhdistystoiminnassa. Hän järjestäisi mielellään lastenvaatekutsuja, tupperware-kutsuja ja teemasynttäreitä ja kävisi erilaisissa kerhoissa seitsemänä päivänä viikossa. 

Tämä äiti on usein kiinnostunut kantovälineistä, kiintymysvanhemmuudesta ja perhepedistä ja on aktiivinen kasvatukseen liittyvissä facebook-ryhmissä.

Puuhailija osallistuu lapsen koulun -ja harrastuksen vapaaehtoistoimintaan leipomalla, ompelemalla ja järjestelemällä. Puuhailija ilmoittautuu vapaaehtoisesti vanhempainyhdistyksen ja taloyhtiön puheenjohtajaksi.    

Puuhailijalla on aina ylimääräinen välipala/vesipullo/naamiaisasu mukana, jos “joku muu on sattunut unohtamaan.” Lasten ystävät rakastavat puuhailijaa ja hän kutsuukin usein mielellään vaikka koko luokan kotiinsa leikkimään.

Jos jotain on jäänyt epäselväksi vanhempainillassa, kysy puuhailijalta! Hän on hyvin todennäköisesti ottanut muistiinpanoja.   

Mahdollisia ongelmia: Puuhailija on hyvin vastuuntuntoinen ja sattaa lopulta uupua, koska kieltäytyminen on hänelle mahdotonta. Puuhailijalla on monesti sata rautaa tulessa ja hän saattaakin löytää itsensä yön myöhäisinä tunteita keittiöstä leipomasta mokkapaloja koulun myyjäisiin. Joskus voi myös sanoa “ei”, eikä siitä tarvitse potea huonoa omaatuntoa.

4. Rentoilija

Motto: “Tekevälle sattuu”

Tälläisella rennon letkeällä äidillä on yleensä vähintään kolme lasta. Hän ei ole luovuttanut, vaan pikemminkin tajunnut, että asiat kyllä hoituu vähemmälläkin hermoilulla. Rentoilija ei ole laiska, vaan viileä viilipytty, joka ei vaan yksinkertaisesti ahdistu pienestä.

Tällaiset äidit ovat kuria ja järjestystä rakastavien Tiukkisten pahin painajainen.

Rentoilijan perheessä ruokaa syödään “kun on nälkä” ja nukkumaan mennään “sitten kun väsyttää.”

Lapset puuhailevat omiaan ja kysyttäessä missä he ovat, vastaus on yleensä huoleton “tuolla ne leikkii”. Lapsilla on vapaa pääsy askartelukaappiin, lääkekaappiin, meikkikaappiin ja jääkaappiin. 

Tärkeintä on, että kaikilla on kivaa. Pieni luova kaaos ei tapa. Tämä hyväntuulinen äiti ei hermostu pienestä. Hän saattaa ottaa koko pihan lapset mukaansa ja lähteä uimarannalle.

“Tekevälle sattuu!” Tämän äidin lapsia koristavat laastarit, tikit ja mustelmat. On hyvin epätavallista kuulla tämän äidin käyttävän sanaa “Ei”.

Rentoilijan lapset ovat yleensä motorisesti erittäin kehittyneitä ja kiipeilevät kaappien päällä ketterästi kuin apinat. 

Kotona vallitsee yleensä kaaos. Ruokapöydällä on glitteriä, välipalalta unohtunut voileipä, tyhjä maitomuki ja kurahanskat. Ruoka-aikaan tavaroita siirretään sivuun ja lautasille tehdään tilaa.

Mahdollisia ongelmia: Mahdollinen rutiinien puute saattaa vaikuttaa esimerkiksi lasten yöuniin. Tällaisen äidin saattaa olla vaikeaa ymmärtää, että kaikkien kotona ei saa välttämättä syödä sohvalla tai kiipeillä pöydille.

Oletko sinä Huolestuja, Tiukkis, Puuhailija, Rentoilija vai jotain siltä väliltä?

Lähde:

Lapsennimi.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.