Synnytystabut: 13 kiusallista kysymystä synnytyksestä

Synnytystabut: 13 kiusallista kysymystä synnytyksestä
Kuva: Jimmy Conover

Teksti: Anna-Leena

Voiko vauva tippua lattialle? Mitä jos synnytyksen aikana tulee kakka? Pitäisikö karvoitusta siistiä ennen synnytystä? Lue vastaukset 13 synnytykseen liittyvään kysymykseen!

Ennen H-hetkeä synnyttävän vanhemman mielessä saattaa pyöriä valtava määrä kysymyksiä. Joskus kysymykset saattavat tuntua sen verran kiusallisilta, että niitä ei kehdata kysyä edes ystäviltä. Jotkut kysymyksistä saattavat jäädä vaivaamaan synnytykseen asti. Muun muassa vau.fi– ja terve.fi-sivustot ovat keränneet kiusallisia kysymyksiä synnytyksestä.

Intiimialueen karvoitus: varaanko ajan vahaukseen ennen synnytystä?

Tuleeko intiimialueen karvoitusta jotenkin siistiä synnytystä varten? Karvojen ajeleminen ei ole välttämätöntä synnytystä varten eikä synnytyksen kannalta karvoituksella ole mitään merkitystä. Vaikka häpykarvojen ajeleminen ei ole välttämätöntä synnytystä varten, sileä alapää voi synnyttäjästä tuntua siistimmältä. Karvojen kanssa voikin toimia kuten itse parhaaksi kokee. Sektiosynnytystä varten neuvotaan yleensä ajelemaan karvat pois hygieniasyistä.

Ollaanko synnytyksessä alasti?

Voit halutessasi synnyttää alasti. Synnyttää voi myös sairaalan tarjoamissa vaatteissa. Ilman housuja ei synnytyksen aikana tarvitse olla kuin silloin, kun synnyttäjää ja vauvaa tutkitaan tai tehdään toimenpiteitä ja tietenkin myös silloin, kun vauva syntyy.

 Mitä jos synnyttäessä tulee kakka?

On täysin tavallista, että synnyttäessä tulee kakka. Tilanteessa on kyse silkasta fyysisestä reaktiosta: syntyvän vauvan pää painaa ponnistusvaiheessa ulos kaiken suolessa olevan kakan. Kätilöille tilanteessa ei ole mitään uutta, eikä tilannetta kannata nolostella tai häpeillä. Kakkaamista ei synnytyksen aikana kommentoida millään lailla, vaan sotkut siivotaan ja synnytys jatkuu.

Mistä tiedän, menikö lapsivedet vai lirahtiko pissaa housuun?

Lapsiveden ja pissan erottaa hajusta: lapsivesi tuoksuu hennon imelälle, virtsa taas enemmänkin pistävälle. Mikäli pientä, vetistä vuotoa tulee vain kerran, kysymys ei todennäköisesti ole lapsivedenmenosta. Jos lapsivesi on vihreää, ruskeaa tai veristä, sairaalaan on syytä lähteä saman tien.

Onko oksentaminen synnytyksessä yleistä?

Joillakin kohdunkaulan aukeaminen aiheuttaa oksennusreaktion. Synnytyksen aikana oksentaminen on normaalia, eikä sitäkään tarvitse hävetä tai murehtia etukäteen. Synnytyksen käynnistyttyä kannattaa vähentää syömistä. 

Sattuuko synnytyksen jälkeinen ompelu?

Vauvan pään syntyessä emättimen suulla tuntuu lähes aina polttelua ja kiristystä. Leikkausta varten väliliha puudutetaan aina ensin ja puudutetta lisätään vielä ompelua varten. On mahdollista, että tunnet ompelun aikana pientä nykimistä ja kiristystä. Jos ompelu aiheuttaa kipua, voi puudutetta pyytää lisää.

Vaikuttaako synnytys seksielämääni? 

Seksielämän aloittaminen synnytyksen jälkeen voi tuntua pelottavalta. Vaikka alkuun kannattaakin ottaa rauhallisesti, seksielämä palaa usein normaaliksi. Vaikka synnytys venyttää emätintä, palautuu se yleensä  ajan kanssa takaisin entiselleen. Emättimen tiukkuuteen voi vaikuttaa lantionpohjan lihaksilla, joita voi harjoittaa läpi raskauden tai aloittaa harjoitukset vaikka heti syntymän jälkeisenä päivänä.

Voiko välilihan repeämistä jotenkin estää? 

On helpottavaa tietää, että Suomessa on todella vähän vaikea-asteisia repeämiä. Kätilö voi tukea välilihaa ponnistamisen aikana, jolloin repeämien syntyminen vähenee. On tärkeää, että synnyttäjä kuuntelee kehoaan ja kätilön ohjeita.

Mitä jos en pysty hillitsemään itseäni synnytyksen aikana?

Intensiivinen tilanne, jännitys, kipu ja hallitsemattomuuden tunne voi saada synnyttäjän pois tolaltaan. Voit ennustaa reaktiotasi miettimällä kuinka yleensä reagoit stressaavissa tilanteissa. Suoraan toiselle ihmiselle kohdistettu huutaminen ja kiroilu on kuitenkin aina sopimatonta. Jos tunnet, että huutaminen helpottaa oloasi, ei äänen käyttäminen ole mikään ongelma.

Mitä jos sanon jotain noloa?

Kätilö on vaitiolovelvollinen, joten asiasi pysyvät salin seinien sisäpuolella. Kätilöt ymmärtävät tilanteesi ja osaavat suhtautua siihen ammattitaidolla.

Voiko vauva tippua synnytyksessä lattialle?

Vauvan tippumista lattialle ei tarvitse pelätä. Kun kätilö on paikalla, hän ottaa lapsen vastaan. Jos vauva syntyy nopeasti eikä kätilö ehdi paikalle, on äidin vaisto on niin vahva, että hän koppaa itse vauvan syliinsä.

Entä jos vauva tuntuu vieraalta enkä koe heti palavaa “äidinrakkautta”?

Hurja äidin rakkaus ei välttämättä herää heti synnytyksen jälkeen. Syynä voi olla esimerkiksi pitkästä synnytyksestä johtuva väsymys. Lapsi on uusi ihminen ja voi tuntua vieraalta, vaikka on kulkenut vatsassasi kuukausia. Vaikka kävisi niin, että et heti tuntisikaan maagista yhteyttä lapseesi, olet hänelle silti paras äiti ja hoivaaja. Joskus yhteenkuuluvuuden tunne syntyy ajan mittaan.

Lähteet:

tays.fi

terve.fi

mtv3.fi

vau.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.