Näin vähennät ruokahävikkiä – ja säästät pitkän pennin

Kuva: Sri Lanka

Ruokaa heitetään roskiin niin kaupoissa kuin kodeissakin. Monissa kaupoissa tuotteita, joiden parasta ennen -päivä tai viimeinen käyttöpäivä lähestyvät, myydään alennetuilla hinnoilla ruokahävikin vähentämiseksi. Mutta kuinka vähentää ruokahävikkiä kotona? 

YK:n raportissa kerrotaan, että maatalous- ja elintarvikejärjestön mukaan noin 30 prosenttia maailman ruuasta menee hukkaan globaalisti, kertoo Yle. Suomalainen heittää vuodessa pois keskimäärin yli 20 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Hävikkiruuasta koostuva turha ruokalasku nousee vuodessa 500 miljoonan euroon, joka tarkoittaa 500 euroa per perhe.

Kuinka vähentää ruokahävikkiä kotona

Ruokahävikkiä kotona voi vähentää helposti pienillä muutoksilla. Vähentämällä roskakoriin päätyvän ruoan määrää säästät pitkän penni-ja maapallo kiittää!

Vähennä ruokahävikkiä kotona näillä vinkeillä:
  • Kartoita tilanne. Mistä ruokahävikki kotonasi koostuu? Päätyykö roskakoriin eilisen jämät, vanhentuneet maitotuotteet vai heräteostoksena hankitut einekset? Jos hävikki koostuu suurimmaksi osaksi edellisten päivien jämistä, pakasta ylijäänyt ruoka heti sen sijaan, että jättäisit sen jääkaapin perälle vanhenemaan. Jos roskakoriin päätyvät jogurtit, nakkaa ne smoothien joukkoon tai aamupuuron päälle ennen viimeistä käyttöpäivää. Jos alekorista ostetut einekset jäävät lopulta käyttämättä, pakasta ne heti oston jälkeen.
  • Ennen kauppaan lähtöä, vilkaise jääkaappiin. Suunnittele useamman päivän ruokaostokset kerralla sen pohjalta, mitä kaapista jo löytyy.
  • Muista, että ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” ei ole sama asia. Parasta ennen-merkintä tarkoittaa, että tuote säilyy vielä päivämäärämerkinnän jälkeen. Tuotetta voi arvioida haistamalla ja maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä taas tarkoittaa, että tuotetta ei suositella käyttämään päiväyksen jälkeen.
  • Pidä jääkaappi hyvässä järjestyksessä: Vanhentuvat tuotteet kannattaa asettaa jääkaapissa etualalle. Jos jääkaappi on epäjärjestyksessä ja uudet ja vanhemmat tuotteet sekaisin, on vaikeaa hahmottaa mitä kannattaa syödä ensin.  
  • Käytä mielikuvitusta keittiössä! Ylijääneistä keitetyistä perunoista valmistuu seuraavana päivänä makoisa pyttipannu, perunasalaatti tai perunarieskat. Tummuneet  banaanit käyvät hyvin banaanilettuihin tai smoothien pohjaksi. Nahistuneet kasvikset kelpaavat vielä paremmin kuin hyvin sosekeittoon.
  • Vältä nälkäisenä kauppaan menoa. Kurniva vatsa saa sinut tekemään heräteostoksia ja jääkaapissa odottavat ainekset unohtuvat nopeasti.

Mikä sinusta on toimivin vinkki ruokahävikin vähentämiseen kotona?

Lähteet: Yle

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.