Terveys: Mistä syylät johtuvat ja miksi niitä esiintyy juuri lapsilla?

Terveys: Mistä syylät johtuvat ja miksi niitä esiintyy juuri lapsilla?
Kuva: Simon Berger

Teksti: Anna-Leena

Yksi yleisimpiä lasten ihovaivoja ovat syylät, joita ilmaantuu jossain vaiheessa jopa 10 % lapsista, kerrotaan ihosairaala-sivustolla. Harmittomat syylät parantuvat useimmiten ajan kanssa itsestään. Jos syylät aiheuttavat kipua, kosmeettista haittaa, tai leviävät erityisen nopeasti, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Syylät ilmaantuvat useimmiten käsiin ja jalkoihin. Reunoiltaan karhea, kova ja joskus kivuliaskin kohouma ihossa on helppo tunnistaa. Tavallisten syylien (latinaksi verruca vulgaris) aiheuttajat ovat ihmisen papilloomaviruksia (human papilloma virus, HPV), joita tunnetaan toista sataa erilaista. Terveyskirjasto-sivustolta selviää, että lapsilla noin 70 %:ssa tapauksista syylät häviävät ilman hoitoa kahden vuoden kuluessa. Aikuisilla syylät häviävät huonommin ja voivat kestää 5–10 vuottakin. 

Kuva: Angelo Pantazis. Koulut, päiväkodit, uimahallit ja suihkutilat ovat yleisiä tartuntapaikkoja, sillä syylätartunta tapahtuu koskettaessa tai lattian välityksellä.

Syylävirus tarttuu herkästi, ja tartuntaa on hankala välttää. Koulut, päiväkodit, uimahallit ja suihkutilat ovat yleisiä tartuntapaikkoja, sillä syylätartunta tapahtuu koskettaessa tai lattian välityksellä. Paras keino ehkäistä tartuntaa, on yleisissä tiloissa paljain jaloin kävelyn välttäminen.

Miten syyliä hoidetaan ja milloin hakeutua lääkäriin?

Syylät vaativat vain harvoin lääkärin hoitoa ja ovat usein varsin harmiton vaiva. Miikäli ne eivät aiheuta kipua, kosmeettista haittaa tai leviä erityisen nopeasti, niille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Jos ne kuitenkin aiheuttavat kipua tai kosmeettista haittaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Itsehoito

Kuten sanottu, oireettomia syyliä ei ole välttämätöntä hoitaa, sillä syylät ovat hyvänlaatuisia ihomuutoksia ja häviävät itsestään vasta-ainetuotannon alettua. Terveyskirjasto-sivustolla kuitenkin muistutetaan, että apteekin itsehoitohyllyltä on mahdollista hankkia syylänhoitovalmistetta, jossa on on salisyylihappoa, maitohappoa, metaani-/muurahaishappoa, monokloorietikkahappoa tai trikloorietikkahappoa. Valmisteiden tarkoituksena on pehmentää syylää, jolloin sen hiominen tai vuoleminen käsittelyjen väleissä helpottuu. Syylävalmisteita käytetään pakkausohjeiden mukaisesti 3–6 kuukauden ajan.

Lähteet:

ihosairaala.fi

terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *