Hauska, vaarallinen leikki: tiesitkö tämän kynsilakoista?

Hauska, vaarallinen leikki: tiesitkö tämän kynsilakoista?
Kuva: Cut Collective

Teksti: Anna-Leena

Moni pieni lapsi rakastaa sormien -ja varpaiden kynsien lakkaamista iloisen värisillä kynsilakoilla. Kimaltelevat kynsilakkapurkit näyttävät houkuttelevilta ja värikkäitä kynsiä on ihana esitellä kaikille.

Mutta onko lasten kynsien lakkaaminen oikeasti suositeltavaa tai turvallista? Onko olemassa parempia ja huonompia kynsilakkoja? 

Varoitus! Meikkejä ei ole tehty lapsille

Kukapa ei tykkäisi kokeilla meikkejä ja lakata kynsiä roolileikkien yhteydessä? Vaikka meikit saattavat tuntua vaarattomilta, koska moni käyttää niitä päivittäin, kaikki meikit eivät sovellu pienten lasten leikkeihin. 

Lasten leikkeihin liittyy aina riski siihen, että tuotetta joutuu vahingossa suuhun. Meikistä riippuen tuotteen nieleminen voi aiheuttaa eri asteisia onnettomuuksia. Tutkimukset osoittavat, että kynsienhoitotuotteet, kuten kynsilakat sekä kynsilakan poistoaine, aiheuttavat eniten onnettomuuksia kotona. Eniten onnettomuuksia sattuu alle 2-vuotiaille. 

Kynsilakkojen kemikaalit

Suurin kynsilakkoihin liittyvä riski liittyy kuitenkin niiden sisältämiin kemikaaleihin. Monien meikkien vaarallisuus liittyy niiden sisältämiin kemikaaleihin, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai ärsyttää lapsen herkkää ihoa. Duke Universityn ja Environmental Working Groupin (EWG) tutkijoiden yhteistutkimus on myös löytänyt mahdollisesti hormonitoimintaa häiritsevän kemikaalin monista suosituista kynsilakoista, kerrotaan nainen.com-sivustolla. Kyseessä on triphenyl phosphate (TPHP), jota käytetään tekemään tuotteista joustavampia ja kestävämpiä. Tutkimuksessa paljastui, että kyseistä kemikaalia löytyi myös kyntensä lakanneista testihenkilöistä.

Useissa tutkimuksissa on selvinnyt, että altistuminen TPHP:lle häiritsee hormonitoimintaa. Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit voivat vaikuttaa muun muassa hedelmällisyyteen, hormoneihin liittyviin syöpiin (kuten rintasyöpä), neurologisiin vaivoihin, diabetekseen ja jopa liikalihavuuteen.

person wearing round black analog watch at 9:46
Kuva: Analia Baggialo. Suurin kynsilakkoihin liittyvä riski liittyy niiden sisältämiin kemikaaleihin.

Viimeisten vuosien aikana myös kynsien kestolakkaus kotona on kasvattanut suosiotaan. Kestolakat sisältävät tavallisiakin lakkoja enemmän haitallisia ainesosia ja niiden käyttö lasten leikeissä ei ole suositeltavaa.  

Tutkimusta tehneen Duke Universityn tutkija Kate Hoffman huomauttaa, että niin pitkälle ei hänen mukaansa tarvitse mennä, että lopettaisi kynsilakkojen käytön. Hän kuitenkin suosittelee välttämään kynsiä lakatessa kynsinauhoja ja kynttä ympäröivää ihoa mahdollisimman paljon, jotta TPHP:tä imeytyy mahdollisimman vähän. Tämä on tunnetusti vaikeaa, erityisesti itse kyntensä lakkaaville lapsille. 

Jos päätät lakata lapsesi kynnet, ota huomioon seuraavat asiat: 

  • Älä anna lapsen leikkiä kynsilakoilla ilman aikuisen valvontaa.
  • Suosi leikeissä lapsille suunnattuja, vedellä ja saippualla poistettavia kynsilakkoja. 
  • Aikuisille tarkoitetuissa lakoissa kannattaa kiinnittää huomiota 3-free/5-free/7-free merkintään. Merkintä viittaa haitallisten myrkkyjen puuttumiseen kyseisestä tuotteesta. Yksinkertaistettuna mitä vähemmän myrkkyjä, sitä parempi. 
  • Sipaise kynnelle vain ohut kerros lakkaa ja vältä tuotteen joutumista iholle tai kynsinauhoille.

Kynsien lakkaus voi olla jatkossakin hauska osa roolileikkejä, mutta on hyvä muistaa, että kynnet olisi parempi lakata vain silloin tällöin, suosien mahdollisimman myrkyttömiä tai lapsille suunnattuja tuotteita.

Lähteet:

bebésymás.es

nainen.com

Tutkimus: “Cosmetic-Related Injuries Treated in US Emergency Departments: 2002 to 2016”

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *